2018-2022 yılları arasında Nijerya'nın Jigawa eyaleti kuzey-doğu senatörlük bölgesinde maternal mortalite ve risk faktörlerinin belirlenmesi
Determination of maternal mortality and associated risk factors in Jigawa Nort-east senatorial district, Jigawa state, Nigeria, 2018-2022
  1. Tez No: 990540
  2. Yazar: HAMZA IKOADAMU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN EKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Anemi, Anne Ölüm Oranı, COVID-19 Salgını, Eklampsi, Jigawa Eyaleti, Nijerya, Anaemia, COVID-19 Pandemic, Eclampsia, Jigawa State, Maternal Mortality Rate, Nigeria
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, 2018-2022 yılları arasında Nijerya'nın Jigawa Eyaleti Kuzey-Doğu'daki üç genel hastanede görülen anne ölüm oranları ve nedenlerini incelenmektedir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, nicel ve nitel yaklaşımların birleştiren karma yöntemle 2018-2022 arasında üç hastanedeki anne ölümleri retrospektif olarak ayrıntılı biçimde değerlendirilmiştir. Nicel verilerle, 100.000 canlı doğum başına anne ölüm oranı hesaplanmış ve nedenleri WHO ICD-MM'ye göre sınıflandırılmıştır. Niteliksel yöntemlerde, 14 Şubat 2025 tarihinde çalışmaya dahil edilen hastanelerde herhangi bir zamanda doğum yapmış kadınlarla odak grup çalışmaları ve 28-30 Ocak 2025 tarihlerinde sağlık profesyonelleriyle derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Analizler, anne ölüm oranlarının (AÖO) yüksek seviyelerde kaldığını ve 2020 yılında COVID-19 ile bağlantılı olarak keskin bir artış gösterdiğini ortaya koydu. AÖO, BGH'de 100.000 canlı doğumda 1.454'ten 5.045'e, HGH'de 3.578'den 9.627'ye ve KGH'de 0'dan 1.709'a yükseldi. Nedenleri çeşitlilik gösterdi: BGH'de anemi, eklampsi ve kanama; HGH'de eklampsi ve birleşik komplikasyonlar, KGH'de kanama ve eklampsi. Niteliksel bulgular, yoksulluk, eşitsizlik ve kültürel engellerin sürekli tehditler olduğunu vurgulamıştır. Sonuç: Jigawa ve kuzey Nijerya'daki anne ölümleri, yalnızca tıbbi sorunları değil, derin sosyal eşitsizlikleri de yansıtmaktadır. En savunmasız kadınlar yoksulluk içinde yaşayan, kırsal bölgelerde ikamet eden ve sınırlı eğitime sahip olanlardır. Ölümlerin azaltılması hem acil bakımın güçlendirilmesini hem de sosyal eşitsizliklerin giderilmesini gerektirir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study examines the maternal mortality rates and causes observed in three general hospitals in the North-East of Jigawa State, Nigeria, between 2018 and 2022. Materials and Methods: The study employed a mixed-methods design combining quantitative and qualitative approaches and retrospectively evaluated maternal deaths that occurred in three hospitals between 2018 and 2022. The maternal mortality rate per 100,000 live births was calculated, and the causes were classified using WHO ICD-MM. Qualitatively, focus group discussions conducted with women who gave birth at any time in the hospitals were held on February 14, 2025, and in-depth interviews with healthcare professionals were conducted on January 28-30, 2025. Results: Analyses revealed that maternal mortality rates (MMR) remained high and showed a sharp increase in 2020 associated with COVID-19. MMR rose from 1,454 to 5,045 per 100,000 live births in BGH, from 3,578 to 9,627 in HGH, and from 0 to 1,709 in KGH. The causes varied: anemia, eclampsia, and hemorrhage in BGH; eclampsia and combined complications in HGH, hemorrhage and eclampsia in KGH. Qualitative findings emphasized that poverty, inequality, and cultural barriers are persistent threats. Conclusion: Maternal deaths in Jigawa and northern Nigeria reflect not only medical issues but also deep social inequalities. The most vulnerable women are those living in poverty, in rural areas, and with limited education. Reducing deaths requires stronger emergency care and addressing social inequities