“Motorlu Taşıtlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi”çerçevesinde karayolları seyahatlerinde meydana gelen kazalardan kaynaklanan sorumlulukların hukuki boyutu
Legal dimensions of liability arising from accidents occurring in road travel within the framework of the“European Convention on Compulsory Motor Vehicle Liability Insurance”
- Tez No: 990792
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR AKTAŞ AVCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Kart Sigorta Sistemi, Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu, Güvence Hesabı, Motorlu Taşıtlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi, Sorumluluk sigortası, Türk özel hukuku, Zorunlu mali sorumluluk sigortası, Zorunlu sigortalar, Liability insurance, Turkish private law, Compulsory liability insurance, Compulsory insurance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Motorlu taşıt sayısının hızla artması ve günlük yaşamda yoğun kullanımı, trafik kazalarının sayısında önemli artışlara neden olmaktadır. Bu kazalar, ölüm, yaralanma ve önemli mal hasarlarıyla sonuçlanarak hem bireysel hem de toplumsal düzeyde ciddi kayıplar yaratmakta, ilgili taraflar ve ülke ekonomisi üzerinde ağır mali yükler oluşturmaktadır. Trafik kazalarından kaynaklanan zararların telafisi ve sorumlu tarafların mali yüklerinin hafifletilmesi amacıyla zorunlu trafik sigortası sistemi geliştirilmiştir. Bu sistem, sorumlu tarafların mali yükümlülüklerini sınırlandırırken zarar görenlerin maddi kayıplarını güvence altına almaktadır. Ancak, geleneksel zorunlu trafik sigortalarının yalnızca ülke sınırları içindeki kazaları kapsaması, yabancı plakalı araçların karıştığı kazalarda önemli mağduriyetlere yol açmış ve zarar görenlerin tazminat haklarını kullanmalarında ciddi engeller oluşturmuştur. Bu mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla Avrupa ülkeleri tarafından geliştirilen uluslararası sisteme Türkiye, "Motorlu Taşıtlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi'ni imzalayarak dâhil olmuş ve yabancı plakalı araçların neden olduğu zararların etkin bir şekilde tazmin edilmesi mümkün hale gelmiştir. Bu çalışmada, yeşil kart sigorta sisteminin tarihsel gelişimi, kuruluş süreçleri ve işleyiş mekanizmaları detaylı olarak incelenmiştir. Yabancı plakalı motorlu araçların sebep olduğu zararların tazmin süreçleri ve hukuki çerçevesi kapsamlı bir şekilde açıklanmıştır. Ayrıca, motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortasının kapsamı, uygulamaları ve tarafların hak-yükümlülükleri ele alınmıştır. Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu'nun örgütsel yapısı, görevleri ve sistem içindeki rolü ile Güvence Hesabı'nın kuruluş gerekçeleri, işleyiş mekanizmaları, finansman yapısı ve ödeme süreçleri araştırma kapsamında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The rapid increase in the number of motor vehicles and their intensive use in daily life has led to significant increases in both the frequency of traffic accidents. These accidents result in fatalities, injuries, and substantial property damage, creating serious losses at both individual and societal levels while imposing heavy financial burdens on the parties involved and national economies. Compulsory traffic insurance systems have been developed to compensate for damages arising from traffic accidents and alleviate the financial burden on responsible parties. This system limits the financial liabilities of responsible parties while securing the material losses of victims. However, the limitation of traditional compulsory traffic insurance to accidents occurring within national borders has caused significant grievances in accidents involving foreign-registered vehicles and created serious obstacles for victims in exercising their compensation rights. To prevent these grievances, Turkey joined the international system developed by European countries by signing the“European Convention on Compulsory Motor Vehicle Liability Insurance,”making it possible to effectively compensate for damages caused by foreign-registered vehicles. This study provides a detailed examination of the historical development, establishment processes, and operational mechanisms of the green card insurance system. The compensation processes and legal framework for damages caused by foreign-registered motor vehicles are comprehensively explained. Additionally, the scope and applications of compulsory motor vehicle liability insurance, along with the rights and obligations of the parties, are addressed. The organizational structure, duties, and role of the Turkish Motor Insurers' Bureau within the system, as well as the establishment rationale, operational mechanisms, financing structure, and payment processes of the Guarantee Account, are evaluated within the scope of this research.