Septoplasti ve konka cerrahisinin orta kulak havalanma fonksiyonları ve östaki tüp fonksiyonlarına etkisinin objektif ve subjektif olarak değerlendirilmesi
Objective and subjective evaluation of the effects of septoplasty and turbinate surgery on middle ear ventilation functions and eustachian tube functions
- Tez No: 990849
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Nazal konka, Nazal septum, Orta kulak ventilasyonu, Nasal turbinates, Nasal septum, Middle ear ventilation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, septum deviasyonu ve alt konka hipertrofisi tanısıyla septoplasti ve konka cerrahisi uygulanan hastalarda, östaki tüpü fonksiyonları ve orta kulak havalanma fonksiyonlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmaya 38 hasta dahil edilmiştir. Hastalar preoperatif, postoperatif birinci ay ve postoperatif üçüncü ay Burun Tıkanıklığı Semptom Değerlendirme Ölçeği (NOSE), Görsel Analog Skalası (VAS), Östaki Tüpü Disfonksiyon Ölçeği-7 (ÖTDÖ-7), Timpanometri, Timpanometri Tepe Basıncı (TTB), Otomatik Williams Testi (ETF-1) ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Septoplasti ve konka cerrahisi sonrası yapılan ölçümlerde NOSE ve VAS skorunda istatistiksel olarak anlamlı azalma gözlendi (p<0.001). Ameliyattan sonra ÖTDÖ-7 skorlarında ameliyat öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı düşüş gözlendi (p<0.05). Buna karşın ÖTDÖ-7 ve ETF-1 testine göre östaki tüpü disfonksiyonu olarak değerlendirilen hasta sayısında klinik olarak azalma eğilimi izlense de bu azalma istatistiksel olarak anlamlılık düzeyine ulaşamadı (p>0.05). TTB değerleri istatistiksel anlamlı farklılık göstermedi (p>0.05). Timpanogram tipleri ve TTB kategorilerinin değişimleri değerlendirildiğinde klinik olarak belirgin bir değişiklik gözlenmedi. Sonuç: Septoplasti ve konka cerrahisinin, nazal obstrüksiyon ve östaki tüpü fonksiyonlarına ilişkin semptom skorlarında anlamlı iyileşme saptanırken, orta kulak havalanmasını yansıtan objektif testlerde anlamlı değişim izlenmedi. Elde edilen bulgular, östaki tüpü disfonksiyonunun değerlendirilmesi ve tedavi planlamasında nazal kavite patolojilerinin dikkate alınması gerektiğine işaret etmektedir. Daha büyük örneklemli, daha uzun takip süresine sahip, daha fazla objektif testlerle desteklenmiş ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate Eustachian tube function and middle-ear ventilation in patients who underwent septoplasty and inferior turbinate surgery for nasal septal deviation and inferior turbinate hypertrophy. Materials and Methods: In this prospective study, 38 patients were included. Patients were evaluated preoperatively and at postoperative months 1 and 3 using the Nasal Obstruction Symptom Evaluation (NOSE) scale, Visual Analog Scale (VAS), Eustachian Tube Dysfunction Questionnaire-7 (ETDQ-7), tympanometry (tympanogram type and tympanometric peak pressure [TPP]), and the Automatic Williams test (ETF-1). Results: Following septoplasty and inferior turbinate surgery, NOSE and VAS scores decreased significantly (p<0.001). ETDQ-7 scores also showed a statistically significant reduction compared with preoperative values (p<0.05). Although the number of patients classified as having Eustachian tube dysfunction according to ETDQ-7 and ETF-1 showed a downward trend, this change did not reach statistical significance (p>0.05). TPP values did not differ significantly (p>0.05). No clinically meaningful change was observed in tympanogram types or TPP categories. Conclusion: Septoplasty and inferior turbinate surgery were associated with significant improvement in symptom scores related to nasal obstruction and Eustachian tube dysfunction; however, no significant change was observed in objective tests reflecting middle-ear ventilation. These findings suggest that nasal cavity pathologies should be considered in the evaluation of Eustachian tube dysfunction and treatment planning. Further studies with larger sample sizes, longer follow-up, and additional objective measures are needed.