Tarihi yapıların dijital ikizlerinin oluşturulmasında kullanılan yöntemlerin örneklerle analizi
Comparative analysis of methods used in creating digital twins of historical buildings
  1. Tez No: 990896
  2. Yazar: GÜLSEN AKGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital tasarım, Dijitalleşme, Tarihi binalar, İç mimari, Digitalization, Historical buildings, Interior architecture
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Tarihi yapılar, geçmiş medeniyetlerin izlerini günümüze taşıyan ve gelecek kuşaklara aktarılması gereken kültürel miras unsurlarıdır. Ancak çevresel etkiler, afetler ve insan kaynaklı tahribatlardan bu mirasın korunmasına yönelik önlemler alınması önemlidir. Bu bağlamda belgeleme ve koruma yöntemleri tarih boyunca teknolojik gelişmelere paralel olarak evrilmiş; el çizimlerinden fotogrametriye, lazer taramalardan dijital ikiz teknolojisine uzanan çok katmanlı bir dönüşüm gerçekleşmiştir. Özellikle son yıllarda dijital ikiz teknolojisi, tarihi yapıların belgelenmesi, korunması ve gerektiğinde yeniden inşa edilmesi süreçlerinde çağdaş bir yöntem olarak öne çıkmış ve uluslararası ölçekteki kültürel miras yapılarının belgelenmesinde tercih edilmiştir. Bu çalışma, dijital ikiz teknolojisinin kültürel miras yapılarında kullanımını literatür üzerinden inceleyerek, bu teknolojinin gelişim sürecini, kullanım amaçlarını, hangi yöntemlerle kullanıldığını dünyadan örneklerle incelemektdir. İncelemeler sonucunda, dijital ikiz üretim sürecinin veri toplama, modelleme, analiz- simülasyon ve görselleştirme–etkileşim olmak üzere dört ana başlıkta ele alınabileceği belirlenmiştir. Araştırma kapsamında.; Notre Dame Katedrali, Floransa Katedrali, Aziz Petrus Bazilikası, Alhambra Sarayı ve Florence As It Was Projesi gibi uluslararası çalışmalar incelenmiş; bu örneklerde dijital ikiz üretiminde LiDAR, fotogrametri, 3B lazer tarama, insansız hava aracı, multispektral görüntüleme ve HBIM gibi teknolojilerin farklı kombinasyonlarla kullanıldığı görülmüştür. Bu durumun seçili projelerdeki nedenleri ise; dijital ikiz oluşturulma amacı, ekip yapısı ve koruma hedeflerinin farklılık göstermesine bağlı olduğu görülmüştür. Bulgular, teknolojilerin entegre biçimde uygulanmasının daha yüksek doğruluklu ve kapsamlı dijital ikizler oluşturduğunu göstermektedir. Sonuç olarak dijital ikiz yaklaşımı, yalnızca belgeleme ve arşivleme aracı değil; risk analizi, restorasyon planlaması, afet senaryosu oluşturma, turizm ve eğitim gibi farklı alanlarda uygulanabilir çok boyutlu bir yöntem olarak değerlendirilmiştir. Bu teknolojinin sürdürülebilir kültürel miras yönetimine katkı sağlayabilmesi için disiplinler arası iş birliğinin artırılması, veri arşivleme sistemlerinin güçlendirilmesi ve nitelikli uzman kadrolarının yetiştirilmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda hem akademik hem de teknik eğitim programlarının geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Kültürel miras bakımından zengin olması nedeniyle Türkiye'de de benzer projelerin yaygınlaştırılması önerilmektedir. Bu çalışma, literatürdeki mevcut bilgi birikimine katkı sağlayarak dijital ikizlerin tarihi yapıların korunmasında oynadığı bütüncül rolü kapsamlı şekilde ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Historical structures are cultural heritage assets that carry the traces of past civilizations to the present and must be transmitted to future generations. However, it is crucial to take protective measures against environmental influences, disasters, and human-induced damage. In this context, documentation and conservation methods have evolved in parallel with technological developments throughout history; from hand drawings to photogrammetry, and from laser scanning to digital twin technologies, a multi-layered transformation has taken place. In recent years, digital twin technology has emerged as a contemporary method in the processes of documenting, preserving, and, when necessary, reconstructing historical buildings, and it has been increasingly preferred in the documentation of cultural heritage structures at an international scale. This study examines the use of digital twin technology in cultural heritage structures based on a literature review, analyzing its development process, intended purposes, and methods of application through examples from around the world. The findings indicate that the digital twin production process can be addressed under four main phases: data collection, modeling, analysis–simulation, and visualization–interaction. Within the scope of the research, international case studies such as Notre Dame Cathedral, Florence Cathedral, St. Peter's Basilica, the Alhambra Palace, and the Florence As It Was project were analyzed. It was observed that technologies such as LiDAR, photogrammetry, 3D laser scanning, unmanned aerial vehicles, multispectral imaging, and HBIM were used in different combinations for digital twin production in these examples. The reasons for these variations were found to be related to differences in project objectives, team structures, and conservation targets. The findings demonstrate that the integrated use of multiple technologies results in digital twins with higher accuracy and broader scope. Ultimately, the digital twin approach is evaluated not solely as a tool for documentation and archiving, but as a multidimensional method applicable in diverse fields such as risk analysis, restoration planning, disaster scenario simulations, tourism, and education. For this technology to contribute effectively to sustainable cultural heritage management, it is necessary to strengthen interdisciplinary collaboration, enhance data archiving systems, and train qualified expert teams. Accordingly, the development of both academic and technical training programs holds significant importance. Considering its rich cultural heritage, it is recommended that similar projects be expanded in Türkiye as well. By contributing to the existing body of literature, this study presents a comprehensive account of the holistic role played by digital twins in the preservation of historical structures.