Yenidoğan geç başlangıçlı sepsisini öngörmede klinik bulguların, laboratuvar incelemelerinin ve nSOFA skorlamasının değerlendirilmesi
- Tez No: 990947
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA KEPENEKLİ KADAYİFCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bakteriyel enfeksiyonlar, Bebek-yenidoğmuş hastalıkları, Bacterial infections, Infant-newborn diseases
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Yenidoğan döneminde sepsis en önemli morbidite ve mortalite sebeplerinden biridir. Yaşamın ilk ayında, ilk 72 saat sonrasında meydana gelen sepsis“yenidoğanın geç başlangıçlı sepsisi”olarak tanımlanır. Yenidoğanın geç başlangıçlı sepsisini erken dönemde doğru tanımak hem morbidite ve mortaliteyi azaltacak hem de uygun hasta grubuna antibiyoterapi başlanmasına imkan sağlayacaktır. Wynn ve ark. tarafından oluşturulan nSOFA (neonatal sequential organ failure assesment) skorlaması, yenidoğan sepsisinin mortalitesini öngörmede kullanılmakla birlikte, yenidoğanın geç başlangıçlı sepsisini öngörmedeki yeri henüz araştırılmamıştır. Çalışmamızda klinik ve laboratuar bulgular ile birlikte nSOFA skorlamasının yenidoğanın geç başlangıçlı sepsisini öngörmedeki değerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde Şubat 2021- Temmuz 2022 arasında sepsis ön tanısı ile takip edilen yenidoğanlar“kültür pozitif sepsis”,“klinik sepsis”ve“muhtemel sepsis”şeklinde gruplandırılarak incelenmiştir. Kontrol grubu olarak aynı tarih aralığında takip edilen sepsis ön tanısı olmayan yenidoğanlar çalışmaya alınmıştır. Altta yatan nörolojik, metabolik vb. hastalık tanısı veya şüphesi olan yenidoğanlar hastalık atağı ile sepsis durumu karışabileceği için çalışmadan dışlanmıştır. Çalışmaya dahil edilen yenidoğanların annelerine, doğuma ait özellikleri, laboratuar ve klinik bulguları ve nSOFA puanları incelenmiş ve bu değişkenlerin pozitif ve negatif prediktif değerleri hesaplanmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen toplam 203 yenidoğanın 110'u (%54) erkek iken, 93'ü (%46) kızdır. Dahil edilen yenidoğanların 48'ini (%24) kontrol grubu, 37'sini (%18) klinik sepsis grubu, 94'ünü (%46) muhtemel sepsis grubu, 24'ünü (%12) ise kan kültürü pozitif sepsis grubunda idi. Beyaz küre sayısı >15.000/mm3 olması, 6-12 saat aralıklarla alınan CRP değerlerinde pozitifleşme olmasının,“kötü görünüm”ün ve nSOFA puanının >1 olmasının kan kültürü pozitif geç başlangıçlı yenidoğan sepsisini öngörmede güvenilir değişkenler olarak bulundu. Tartışma ve Sonuç: Geç başlangıçlı yenidoğan sepsisini öngörmede, klinik ve laboratuvar bulgular ile beraber nSOFA skorlama sisteminin kullanılabilir olduğu görülmüştür. nSOFA skorlama sistemi kullanılarak ampirik antibiyotik kullanım oranlarının azaltılabileceği, bu konuda yapılacak daha geniş çaplı araştırmalar ile bu sonucun güçlendirilebileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Sepsis is a leading mortality and morbidity cause in neonatal period. Late onset neonatal sepsis is referred to the event happened during 1st month of life after 72nd hour of life. It is both challenging and lifesaving to recognize late onset neonatal sepsis in early course. Making a definite diagnosis and early administration of antibiotics is related with better outcomes. nSOFA (neonatal sequential organ failure assessment) designed by Wyn et al, is used to predict neonatal sepsis mortality/morbidity outcomes and has not been used as a diagnosis tool for neonatal sepsis yet. In this study, it is aimed to show the power of clinical findings, laboratory results and nSOFA scores to diagnose late onset neonatal sepsis in an early course. Materials and Method: In this study, babies older than 72-hour old and hospitalized between February 2021- July 2022 in Marmara University Pendik Training and Research Hospital were prospectively enrolled. Neonates were grouped as 'culture positive sepsis', 'clinical sepsis', 'probable sepsis' and 'control' while clinical, laboratory findings and nSOFA scores were noted. It is aimed to show the efficiency of these features to predict late onset neonatal sepsis. Results: Out of all 203 newborns included in this study, 110 (%54) were male and 93 (%46) were female. Out of all newborns, 48 (24%) of them were in control group, 37 (18%) of them were in clinical sepsis group, 94 (46%) of them were in probable sepsis group, 24 (12%) of them were in culture positive sepsis group. It has been concluded on that leukocyte count being higher than > 15.000/mm3, establishing positivity in CRP result in between 6-12 hours,“sick appearance”and nSOFA score >1 are reliable parameters to predict culture positive sepsis. Discussion and Conclusion: In order to anticipate neonatal culture positive sepsis, using nSOFA scoring system with clinical and laboratory findings is feasible. Integration of this scoring system to daily clinical practice would lead to diminished usage of empiric antibiotics. Further studies with larger cohorts will strengthen our results.