Marmara Üniversitesi Çocuk Nöroloji Bilim Dalı'nda izlenen nöromusküler hastaların genetik profilinin değerlendirilmesi: Tek merkez deneyimi
  1. Tez No: 990976
  2. Yazar: OĞUZHAN TEZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OLCAY ÜNVER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kas distrofileri, Motor nöronlar, Polinöropatiler, Muscular dystrophies, Motor neurons, Polyneuropathies
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Nöromusküler Hastalıklar (NMH) çocukluk çağının nadir görülen ve sıklıkla özgül olmayan semptomlar gösteren, tanı koymanın zor olduğu heterojen bir hastalık grubudur. Bu grup hastalıkların çoğunun kesin bir tedavisi olmasa da hastalıkların altta yatan genetik nedenleri anlaşıldıkça yeni tedavi yöntemleri geliştirilmesiyle beraber erken tanı koymanın önemi artmaktadır. Yeni nesil ekzom dizileme, kullanımının yaygınlaşması ve ucuzlamasıyla beraber, NMH'lerin tanısını koymada oldukça etkili bir yöntemdir. Bu çalışmada genetik testlerin nöromusküler hastalık tanısı koymadaki önemine dikkat çekildi.
Özet (Çeviri)
Neuromuscular Diseases (NMD) are a heterogeneous group of childhood disorders that are rare and often show nonspecific symptoms and are difficult to diagnose. Although there is no definitive treatment for most of this group of diseases, the importance of early diagnosis is increasing with the development of new treatment methods as the underlying genetic causes of the diseases are understood. With the widespread use and cheapness of new generation exome sequencing, it is a very effective method in diagnosing NMDs. In this study, we tried to draw attention to the importance of genetic tests in diagnosing neuromuscular disease.