Postmenopozal kadınlarda endometrial polipler ve metabolik parametreler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
- Tez No: 991113
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE ANIK İLHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: endometrial polip, metabolik sendrom, insülin direnci, menopoz, Endometrial polyp, metabolic syndrome, insulin resistance, menopause
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç : Bu çalışmanın amacı postmenopozal kadınlarda endometrial polipler ile metabolik parametreler arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dahil edilme kriterlerini sağlayan ardışık doksan postmenopozal kadın, histopatolojik olarak endometrial polip tanısının varlığına göre iki gruba ayrıldı. Klinik demografik ve metabolik parametreler, endometrial polip saptanan 50 postmenopozal kadın ve 40 kontrol hasta arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Gruplar arasında yaş, vücut kitle indeksi ve bel/kalça oranı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Sistolik ve diyastolik kan basınçları, Homeostatik Model İnsülin Direnci (HOMA-IR) indeksi ve trigliserit seviyeleri, endometrial polipli postmenopozal kadınlarda anlamlı olarak daha yüksekti. Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun tanı kriterlerine göre, endometriyal polipli kadınların %54'ünde ve kontrol hastalarının %27,5'inde metabolik sendrom saptanmıştır. Sonuç: Metabolik sendrom prevalansı, endometriyal polip saptanan postmenopozal kadınlarda kontrollere göre anlamlı olarak daha yüksek saptandı. İnsülin direnci, metabolik sendrom ve ilişkili parametreler postmenopozal dönemde endometriyal polip gelişiminde önemli rol oynayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study is to assess the relationship between endometrial polyps and metabolic parameters in postmenopausal women. Materials and Methods: Ninety consecutive postmenopausal women fulfilling the inclusion criteria were divided into two groups according to the presence of a histopathological diagnosis of endometrial polyp. Clinical, demographic and metabolic parameters were compared between 50 postmenopausal women with endometrial polyps and 40 control subjects. Results: There was no statistically significant difference in terms of age, body mass index and waist to hip ratio between the groups. Systolic and diastolic blood pressures , Homeostatic Model Assessment of Insulin Resistance (HOMA-IR) index and triglyceride levels were significantly higher in postmenopausal women with endometrial polyps. Based on the diagnostic criteria of the International Diabetes Federation, metabolic syndrome was found in 54% of women with endometrial polyps and in 27.5% of the control subjects. Conclusions: The prevalence of metabolic syndrome was significantly higher in postmenopausal women with endometrial polyps than controls. Insulin resistance, metabolic syndrome and its associated parameters may play a significant role in the development of endometrial polyps in the postmenopausal period.