Endometriyum kanserinde sentinel lenf nodu örneklemesi ve sistematik lenfadenektominin lenfödem gelişimine etkisi
The effect of sentinel lymph node sampling and systematic lymphadenectomy on lymphedema development in endometrial cancer
- Tez No: 991326
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT ÖNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometriyum Kanseri, Sentinel Lenf Nodu, Lenfadenektomi, Lenfödem, Endometrial Cancer, Sentinel Lymph Node, Lymphadenectomy, Lymphedema
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, endometriyum kanseri nedeniyle cerrahi olarak evrelendirilen hastalarda sentinel lenf nodu (SLN) örneklemesi ve sistematik lenfadenektominin (LND) postoperatif lenfödem gelişimi üzerindeki etkisini değerlendirmek ve lenfödem gelişimi ile ilişkili bağımsız risk faktörlerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif kohort çalışmaya, endometriyum kanseri tanısı ile cerrahi evreleme yapılan ve dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam 525 hasta dahil edildi. Hastalar, lenf nodu değerlendirme yöntemine göre SLN örneklemesi yapılanlar ve sistematik pelvik ± paraaortik lenfadenektomi uygulananlar olarak gruplandırıldı. Ayrıca lenfödem varlığına göre ikinci bir grupladırmada yapıldı. Demografik veriler, tümör özellikleri, cerrahi kapsam, adjuvan tedavi bilgileri ve lenfödem varlığı hasta dosyalarından elde edildi. Lenfödem gelişimini etkileyen faktörler önce univaryant analizlerle değerlendirildi; ardından olası karıştırıcı değişkenler kontrol edilerek çok değişkenli lojistik regresyon analizi yapıldı. İstatistiksel analizlerde p<0,05 değeri anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışma grubunda postoperatif lenfödem gelişiminin, sistematik lenfadenektomi uygulanan hastalarda sentinel lenf nodu örneklemesi yapılan hastalara kıyasla daha sık görüldüğü saptandı. Univaryant analizlerde yaş, çıkarılan lenf nodu sayısı, pozitif lenf nodu varlığı, FIGO evresi, tümör derecesi, lenfovasküler invazyon, pelvik ve paraaortik lenfadenektomi uygulanması ve adjuvan tedavi varlığı lenfödem gelişimi ile anlamlı ilişkili bulundu. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde ise pelvik ve paraaortik lenf nodu diseksiyonu, adjuvan radyoterapi ve kemoterapinin birlikte uygulanması ve lenfödem tanısının hekim tarafından konulmuş olması lenfödem gelişimi açısından bağımsız risk faktörleri olarak belirlendi. Lenfovasküler invazyon varlığı sınırda istatistiksel anlamlılık gösterdi. Tartışma: Çok değişkenli analiz sonuçları, endometriyum kanserinde lenfödem gelişiminin multifaktöriyel bir süreç olduğunu ortaya koymaktadır. Geniş kapsamlı lenf nodu diseksiyonunun lenfatik drenaj üzerinde kalıcı hasara yol açarak lenfödem riskini artırdığı; adjuvan radyoterapi ve kemoterapinin ise bu etkiyi kümülatif olarak güçlendirdiği düşünülmektedir. Lenfovasküler invazyonun sınırda anlamlılığı, bu değişkenin doğrudan bir neden olmaktan ziyade tümör biyolojisini yansıtan dolaylı bir belirteç olabileceğini düşündürmektedir. Tanı yöntemine ilişkin bulgular ise lenfödem sıklığının değerlendirilmesinde tanısal farkındalık ve klinik yaklaşımın önemini vurgulamaktadır. Sonuç: Bu çalışma, endometriyum kanserinde postoperatif lenfödem gelişiminin cerrahi yaklaşımın kapsamı, adjuvan tedavi uygulamaları ve tanısal süreçlerle yakından ilişkili olduğunu göstermiştir. Uygun hasta gruplarında sentinel lenf nodu örneklemesi gibi daha konservatif cerrahi stratejilerin tercih edilmesi ve yüksek riskli hastalarda lenfödem açısından yakın ve multidisipliner izlem yapılması, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu komplikasyonun azaltılmasına katkı sağlayabilir. Bulgularımız, bireyselleştirilmiş cerrahi ve adjuvan tedavi yaklaşımlarının önemini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effect of sentinel lymph node (SLN) sampling and systematic lymphadenectomy (LND) on the development of postoperative lymphedema in patients surgically staged for endometrial cancer, and to identify independent risk factors associated with lymphedema development. Materials and Methods: This retrospective cohort study included a total of 525 patients who underwent surgical staging for endometrial cancer. Patients were grouped according to the method of lymph node assessment as those who underwent SLN sampling and those who underwent systematic pelvic ± paraaortic lymphadenectomy. A second grouping was also made based on the presence of lymphedema. Demographic data, tumor characteristics, extent of surgery, adjuvant treatment information, and the presence of lymphedema were obtained from medical records. Factors associated with lymphedema development were first evaluated using univariate analyses, followed by multivariate logistic regression analysis to control for potential confounding variables. A p value <0.05 was considered statistically significant. Results: Postoperative lymphedema was observed more frequently in patients who underwent systematic lymphadenectomy compared with those who underwent SLN sampling. In univariate analyses, age, number of removed lymph nodes, presence of positive lymph nodes, FIGO stage, tumor grade, lymphovascular invasion, performance of pelvic and paraaortic lymphadenectomy, and administration of adjuvant therapy were significantly associated with lymphedema development. In multivariate logistic regression analysis, pelvic and paraaortic lymph node dissection, combined adjuvant radiotherapy and chemotherapy, and physician-diagnosed lymphedema were identified as independent risk factors for lymphedema development. Lymphovascular invasion demonstrated borderline statistical significance. Discussion: The results of the multivariate analysis indicate that lymphedema development in endometrial cancer is a multifactorial process. Extensive lymph node dissection may increase the risk of lymphedema by causing permanent damage to lymphatic drainage, while adjuvant radiotherapy and chemotherapy may cumulatively exacerbate this effect. The borderline significance of lymphovascular invasion suggests that this factor may represent an indirect marker reflecting tumor biology rather than a direct cause of lymphedema. Findings related to diagnostic methods emphasize the importance of diagnostic awareness and clinical approach in the assessment of lymphedema incidence. Conclusion: This study demonstrates that postoperative lymphedema development in endometrial cancer is closely associated with the extent of surgical approach, adjuvant treatment modalities, and diagnostic processes. Preference for more conservative surgical strategies such as sentinel lymph node sampling in appropriately selected patients, along with close and multidisciplinary follow-up for lymphedema in high-risk patients, may contribute to reducing this quality-of-life–impairing complication. Our findings support the importance of individualized surgical and adjuvant treatment strategies.