Sıcaklık stresi altındaki bıldırcınların içme sularına sodyum klorür ilavesinin yumurta verim özelliklerine etkisi
The effect of addding sodium chloride to drinking water of quails under heat stress on egg production traits
  1. Tez No: 991327
  2. Yazar: GÖNÜL KÜÇÜKTUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN SEFA PARLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz tuzu, Japon bıldırcını, Kısmi yumurta verimi, Yüksek sıcaklık, Sea salt, Japanese quail, Partial egg yield, High temperature
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Bu deneme Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Deney Hayvanları Araştırma Merkezi'nde yürütülmüştür.. Bu denemede 12 haftalık yaşta 30 adet dişi Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) kullanılmıştır. Denemede mısır – soya fasülyesi küspesi (SFK) ağırlıklı; %16 ham protein (HP), 2.750 kcal metabolik enerji (ME)/kg) , %0,80 L-Lizin, %0,30 DL-Metiyonin, %4,0 kalsiyum (Ca) ve %0,40 kullanılabilir fosfor (KP) içeren yem kullanılmıştır. Deneme, aynı odada 2 adet apartman tipi damızlık bıldırcın kafeslerinde yürütülmüştür. Bıldırcınlar her bir kafes bölmesine bireysel olarak yerleştirilmişlerdir. Yumurta verimleri ve yem tüketimleri bireysel olarak, su tüketimleri ise grup olarak belirlenmiştir. Denemede yem ve su tüketimi serbesttir..Deneme için gruplar aşağıdaki gibi düzenlenmiştir: I.Kontrol Grubu : Bu gruptaki bıldırcınlar tuz ilavesiz içme suyu içmişlerdir. II.Deneme Grubu : Bu gruptaki bıldırcınlar % 0,1 sodyum klorür (NaCl) ilave edilen içme suyu içmişlerdir. Denemede kontrol ve deneme grupları 15'şer adet bıldırcından oluşmakta olup, toplam 30 adet dişi bıldırcın kullanılmıştır (2 Grup x 15 bıldırcın = 30 Bıldırcın). Deneme, aynı odada 2 adet apartman tipi damızlık bıldırcın kafeslerinde yürütülmüştür. Kafeslerden bir tanesinin içme suyuna tuz ilave edilmemiş, diğer kafese ise % 0,1 sodyum klorür (NaCl) ilave edilmiştir. Denemenin yürütüldüğü odanın sıcaklığı 32°C olarak otomatize edilmiş, günlük 16 saat ışık + 8 saat karanlık aydınlatma programı uygulanmıştır. Aydınlatma şiddeti 15 lüks olarak ayarlanmıştır. Performans verileri haftalık olarak belirlenmiştir. Deneme süresi 4 haftadır. Denemede performans verileri olarak; yumurta verimi, yem tüketimi ve yem değerlendirme katsayısı baz alınmıştır. Bıldırcınların su tüketimleri grup olarak belirlenmiştir. Denemeden elde edilen veriler t-testi ile analiz edilmişlerdir. Sıcaklık stresi altındaki bıldırcınların içme sularına %0.1 tuz (NaCl) ilavesi günlük su tüketimini önemli seviyede artırmıştır. Tuz uygulaması yumurta verim özellikleri ile yumurta kabuk kalite kriterlerini önemli seviyelerde artırmıştır.
Özet (Çeviri)
This trial was carried out at Selcuk University, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science, Experimental Animals Research Center. In this experiment, 30 female Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) at the age of 12 weeks were used. In the experiment, corn – soybean meal (SFK) based; 16% crude protein (CP), 2.750 kcal metabolic energy (ME)/kg), 0.80% L-Lysine, 0.30% DL-Methionine, 4.0% calcium (Ca) and 0.40% available phosphorus (AP) containing diet was used. The experiment was carried out in 2 apartment type quail cages in the same room. Quails were housed individually in each cage compartment. Egg production and feed consumption were determined individually, and water consumption was determined as a group. Feed and water consumption was free in the trial. The groups for the trial were arranged as follows: I. Control Group: The quails in this group drank drinking water without added salt. II. Experimental Group: The quails in this group drank drinking water with 0.1% sodium chloride (NaCl) added. Control and experimental groups consisted of 15 female quails each, and a total of 30 quails were used (2 Groups x 15 quails = 30 Quails). The experiment was carried out in 2 apartment type quail cages in the same room. Salt was not added to the drinking water of one of the cages, and 0.1% sodium chloride (NaCl) was added to the other cage. The temperature of the room where the experiment was carried out was automated as 32°C, and a daily lighting program of 16 hours light + 8 hours dark was applied. Illumination intensity is set to 15 lux. Performance data were determined on a weekly basis. The trial period is 4 weeks. As performance data in the trial; egg production, feed consumption and feed evaluation coefficient were taken as basis. The water consumption of quails was determined as a group. The data obtained from the experiment were analyzed by t-test. Addition of 0.1% salt (NaCl) to the drinking water of quails under heat stress significantly increased daily water consumption. On the other hand, salt application significantly increased egg production parameters and eggshell quality criteria.