Evaluating the effective use of daylight of workplaces in urban residential buildings
Kentsel konut binalarındaki çalışma alanlarında gün ışığının etkin kullanımının değerlendirilmesi
- Tez No: 991361
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA TUĞÇE KAZANASMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bina tasarımı, Doğal aydınlatma, Konut mimarisi, Mimari aydınlatma, Building design, Daylighting, Housing architecture, Architectural lighiting
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
Özet
Pandemi döneminde evden çalışma eğiliminin artmasıyla birlikte, konutlarda aydınlatma kalitesinin önemi belirgin şekilde yükselmiştir. Ofisler için tanımlanmış aydınlatma standartları çalışma koşulları açısından yeterli görülse de, konutlara yönelik mevcut standartlar bu gereksinimleri karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Bu bağlamda, çalışmada kentsel bir konutta yer alan bir odanın gün ışığı performansı incelenmiş ve ev ofisi olarak etkin kullanımının sağlanması hedeflenmiştir. Ayrıca yapay aydınlatmaya duyulan gereksinimin azaltılması amaçlanmıştır. Relux yazılımı aracılığıyla gerçekleştirilen analizlerde farklı kat yükseklikleri, pencere-duvar oranı senaryoları ve ofis düzenleri değerlendirilmiştir. Çalışmanın temel kriteri olarak, BREEAM değerlendirme sisteminde Sağlık ve Refah başlığı altında yer alan görsel konfor parametresi ele alınmıştır. Analiz sonuçları, üst katlarda aydınlatma düzeylerinin sabah saatlerinde yeterli seviyelere ulaştığını, zemin katta ise çevredeki binaların gölgeleme etkisi nedeniyle değerlerin daha düşük kaldığını göstermiştir. Daha yüksek pencere oranı olan senaryolar yüksek düzeyde aydınlatma sağlamış, BREEAM'in ofis ve konut aydınlatması kriterlerini rahatlıkla karşılamış ancak aşırı aydınlatma koşullarında kamaşma riskinin arttığı gözlemlenmiştir. Buna karşın, daha düşük pencere oranı olan senaryolar daha çok konut aydınlatması aralığında daha kontrollü ve konforlu bir aydınlatma sunmuştur. Genel olarak, tüm senaryolar BREEAM'in gerekli aydınlık değeri ve Günışığı Faktörünü'nün gerekliliklerini sağlamış olup, incelenen konut odasında ev ofisi kullanımına uygun düzeyde görsel konforun elde edilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the increasing trend of working from home during the pandemic, the importance of lighting quality in residences has significantly increased. While lighting standards defined for offices are considered sufficient for working conditions, existing standards for residences fall short of meeting these requirements. In this context, the study examined the daylight performance of a room in an urban residence, aiming to ensure its effective use as a home office. It also aimed to reduce the need for artificial lighting. Analysis conducted using Relux software evaluated different floor heights, window-to-wall ratio scenarios, and office layouts. The primary criterion for the study was the visual comfort parameter, listed under the Health and Wellbeing heading in the BREEAM assessment system. The analysis results showed that illumination levels on upper floors reached sufficient levels in the morning hours, while values remained lower on the ground floor due to the shading effect of surrounding buildings. Scenarios with higher window ratios provided high levels of illumination, easily meeting BREEAM's office and residential lighting criteria. However, it was observed that the risk of glare increased under extreme lighting conditions. In contrast, scenarios with lower window ratios offered more controlled and comfortable lighting, more in line with residential lighting standards. Overall, all scenarios met BREEAM's required illuminance and daylight factor requirements, and it was concluded that visual comfort could be achieved in the examined residential room, suitable for home office use.