Ege Denizi'nde Cladophorales (Chlorophyta yeşil algler) türleri ve kirlilik toleransı
Diversity and pollution tolerance of Cladophorales (Chlorophyta, green algae) in the Aegean Sea
  1. Tez No: 991360
  2. Yazar: ÖZNUR YAZILAN ÇAMLIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN TAŞKIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Deniz Bilimleri, Biology, Marine Science
  6. Anahtar Kelimeler: Chlorophyta, Ege Denizi, Chlorophyta, Aegean Sea
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, Ege Denizi kıyılarındaki Cladophorales (Chlorophyta) tür çeşitliliği, türlerin çevresel parametrelerle ilişkisi ve ağır metal birikim potansiyelleri araştırılmıştır. Çalışma kapsamında 2021-2025 yılları arasında 25 istasyondan (Enez, Saros Körfezi, Gökçeada, Yeniköy, Bozcaada, Küçükkuyu, Altınoluk, Ayvalık, Dikili, Çandarlı, Foça, İzmir, Urla, Ildır, Çeşme, Seferihisar, Kuşadası, Didim, Güllük, Bodrum, Akyaka, Gökova Körfezi, Datça, Bozburun-1 ve Bozburun-2) SCUBA, serbest dalış ve kıyıdan toplama yöntemleriyle örnekleme yapılmıştır. Her istasyonda yüzey suyuna ait pH, sıcaklık, çözünmüş oksijen, tuzluluk, iletkenlik ve turbidite ölçülmüş; fosfat ve amonyum azotu analizleri için su örnekleri polietilen şişelerle laboratuvara taşınmıştır. Ağır metal analizleri için ayrılan örnekler oda sıcaklığında kurutulmuş, referans materyal olarak kullanılacak alt örnekler ise %4-5 formaldehit ile fikse edilmiştir. Tür dağılımı ile çevresel değişkenler arasındaki ilişkiler Bray-Curtis benzerlik analizi, Temel Bileşenler Analizi (PCA) ve Kanonik Uyum Analizi (CCA) ile değerlendirilmiştir. Morfolojik incelemeler sonucunda 28 Cladophorales türü (9 cins) tanımlanmış ve en yüksek tür çeşitliliğinin Cladophora cinsine ait olduğu belirlenmiştir. Bu türlerin dördü, Türkiye kıyıları için yeni kayıt olarak rapor edilmiştir (Cladophora battersii, Cladophora patentiramea, Lychaete herpestica, Valonia aegagropila). Moleküler analizlerde 32 örnekten 13'ünde başarılı LSU rDNA sekansı elde edilmiştir. Ağır metal analiz sonuçları ise özellikle Ni ve Zn'nin ulusal ve uluslararası eşik değerlerin üzerinde birikim gösterdiğini ortaya koymuştur. Sonuçlar, metal birikiminin türler arasında farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the species diversity of Cladophorales (Chlorophyta) along the coasts of the Aegean Sea, the relationship of the species with environmental parameters, and their heavy metal accumulation potentials were investigated. Samples were collected between 2021 and 2025 from 25 stations (Enez, Saros Gulf, Gökçeada, Yeniköy, Bozcaada, Küçükkuyu, Altınoluk, Ayvalık, Dikili, Çandarlı, Foça, İzmir, Urla, Ildır, Çeşme, Seferihisar, Kuşadası, Didim, Güllük, Bodrum, Akyaka, Gökova Gulf, Datça, Bozburun-1 and Bozburun-2) using SCUBA diving, free diving and shore collection methods. At each station, pH, temperature, dissolved oxygen, salinity, conductivity and turbidity of the surface water were measured, and water samples were transported to the laboratory in polyethylene bottles for phosphate and ammonium nitrogen analyses. Samples selected for heavy metal analysis were dried at room temperature, while subsamples to be used as reference material were fixed in 4-5% formaldehyde. The relationships between species distribution and environmental variables were evaluated using Bray-Curtis similarity analysis, Principal Component Analysis (PCA) and Canonical Correspondence Analysis (CCA). As a result of morphological examinations, 28 Cladophorales species (8 genus) were identified and the highest species diversity belonged to the genus Cladophora. Four of these species are reported as new records for the Turkish coasts (Cladophora battersii, Cladophora patentiramea, Lychaete herpestica, Valonia aegagropila). In molecular analyses, successful LSU rDNA sequences were obtained from 13 out of 32 samples. Heavy metal analysis results revealed that especially Ni and Zn accumulated above national and international threshold values. The results demonstrated that metal accumulation differed among species.