Leveraging large language models by non-coders for parametric façade component generation via visual programming
Kodlayıcı olmayanlar tarafından büyük dil modellerinden yararlanarak görsel programlama yoluyla parametrik cephe bileşeni üretimi
  1. Tez No: 991467
  2. Yazar: TUĞÇE KOCAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN BURAK ÇAVKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay zeka, Artificial intelligence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
Özet
Parametrik modelleme, avantajlarına rağmen kodlama ve algoritma deneyimi olmayan tasarımcılar için karmaşık bir süreçtir. Bu tez, Büyük Dil Modellerinin (LLMs) karmaşık parametrik modelleme görevlerini yürütmesinde, programlama ve kodlama deneyimi olmayan tasarımcıları destekleme potansiyelini Revit ve Rhino yazılımlarının görsel programlama ortamları Dynamo ve Grasshopper aracılığıyla eleştirel bir şekilde incelemektedir. Vaka çalışması kapsamında yalnızca temel parametrik modelleme bilgisini kapsayan ders içi eğitim sonrasında 20 öğrenciden oluşan bir katılımcı grubundan; Panel kenar sayısı, kenar uzunluğu ve panel açıklığı gibi değişkenleri içeren cephe modüllerinin oluşturmaları istenmiştir. Çalışma sonucunda öğrencilerin kompleks geometrilerde daha fazla hata ile karşılaştığı görüldü. Literatür taraması ve katılımcı grubun çalışma çıktıları doğrultusunda; Tez çalışması, her iki yazılımda uyarlanabilir cephe bileşeni üreteçlerinin geliştirilmesini içeren karşılaştırmalı bir vaka çalışması olarak çerçevelenmiştir. OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT-4.0 tarafından oluşturulan Python betiklerinin entegrasyonuna odaklanılmıştır. Metodoloji, bir iyileştirme sürecini benimser: Yapay Zeka ile oluşturulan betiklerin test edilmesi, hataların analizi ve revize edilmesi. YZ'nın farklı parametrik paradigmalar arasındaki etkinliği karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. YZ yalnızca ilk betikleri oluşturmak için değil, karşılaşılan teknik sorunların çözümüne de yardımcı olmuştur. Bulgular Revit-Dynamo ortamında, betiklerin BIM uyumlu uyarlanabilir bileşenler üretirken, Rhino-Grasshopper ortamında daha karmaşık geometrik formlar üretmeye yardımcı olduğunu gösterdi. Kullanıcının modelleme mantığını ifade etme ve teknik açıdan ayrıntılı girdiler sağlama becerisine bağlı YZ'nin etkinliği değişir. YZ, parametrik modellemeyi basitleştirmede başarılı olsa da, ancak yeterli alan uzmanlığına sahip bir kullanıcı tarafından yönlendirildiğinde etkili şekilde çalışıyordu. Bu durum, YZ tarafından üretilen çıktıları anlamlı ve uygulanabilir tasarım çözümlerine dönüştürmede insan-yapay zekâ işbirliğinin önemini vurgular.
Özet (Çeviri)
Parametric modeling can be complex for designers without coding or algorithmic expertise, despite its advantages. This thesis examines the potential of Large Language Models (LLMs) to support non-coding designers in executing complex parametric modeling tasks through the visual programming environments Dynamo and Grasshopper of Revit and Rhino software. After in-class training on basic parametric modeling, we asked 20 students to create parametric façade modules using variables such as edge length, panel size, and aperture size. We observed that students encounter errors on complex geometries. In line with the literature and participant outputs, we framed this thesis as a comparative case study on the development of adaptive façade component generators, with a particular focus on the integration of Python scripts driven by ChatGPT-4.0, developed by OpenAI. The methodology follows an iterative improvement process: we tested the scripts, identified errors, and refined them through informed prompts, while Artificial Intelligence supported script generation and troubleshooting during implementation. In Revit, scripts generate BIM-compliant adaptive components, while Rhino enables complex geometric forms. This approach enabled a comparative evaluation of the effectiveness of LLM, depending on the user's ability to articulate modeling logic. While ChatGPT deepens understanding of visual programming workflows and accelerates code generation, it lacks the contextual awareness needed to resolve software error messages. Findings indicate that AI-assisted design requires collaboration and is effective when guided by users with sufficient domain knowledge. This underscores the importance of Human–AI collaboration, where user guidance is essential to converting outputs into applicable design solutions.