Fomitopsis officinalis'in ham ekstrelerinin antiviral aktivitelerinin araştırılması ve bazı fenolik içeriklerinin belirlenmesi
Investigation of antiviral activities and determination of some phenolic contents of crude extracts of Fomitopsis officinalis
  1. Tez No: 991466
  2. Yazar: AHMET DİREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biyoloji, Tıbbi Biyoloji, Biotechnology, Biology, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antiviral ajanlar, Antiviral etki, Fenolik bileşikler, Mantarlar, Antiviral agents, Antiviral effect, Phenolic compounds, Fungi
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, tıbbi bir mantar olan Fomitopsis officinalis'in (Vill.) Bondartsev & Singer antiviral ve sitotoksik özellikleri ile fenolik bileşik profili araştırılmıştır. Mantar örnekleri, ultrasonikasyon ve sokslet ekstraksiyon yöntemleri kullanılarak; %70 etanol, %70 metanol ve su çözücüleri ile ekstrakte edilmiştir. Elde edilen altı farklı ekstrenin sitotoksik etkileri Vero, HEp-2 ve HeLa hücre hatları üzerinde; antiviral aktiviteleri ise Herpes Simplex Virüs Tip 1 (HSV-1), Tip 2 (HSV-2), İnsan Respiratuvar Sinsityal Virüsü (HRSV) ve İnsan Adenovirüs Tip 5 (HAdV-C5) suşlarına karşı MTT [3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide] kolorimetrik yöntemi ile belirlenmiştir. Ayrıca ekstrelerin fenolik bileşimleri Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile analiz edilmiştir. Sitotoksisite testleri sonucunda, Vero hücreleri üzerinde en düşük toksisiteyi (MNTK (Maksimum Non-Toksik Konsantrasyon): 1250 µg/mL) sokslet-etanol ekstresi göstermiştir. Antiviral etkinlik testlerinde; HRSV'ye karşı ultrasonikasyon-etanol ekstresi 16,37 Seçicilik İndeksi (SI) ile çalışmadaki en yüksek antiviral potansiyeli sergilemiştir. HSV-2'ye karşı en yüksek etkinlik ultrasonikasyon-su ekstresinde (SI: 6,56), HSV-1'e karşı ise sokslet-su ekstresinde (SI: 4,34) kaydedilmiştir. Zarfsız bir DNA virüsü olan HAdV-C5'e karşı ise hiçbir ekstrede sitotoksik olmayan dozlarda etkinlik saptanmamıştır. HPLC analizlerinde, tüm ekstrelerde baskın fenolik bileşiğin Naringin olduğu (en yüksek 761,79 ppm ile sokslet-metanol ekstresinde) belirlenmiştir. Ayrıca yüksek antiviral aktivite gösteren su bazlı ekstrelerde Homojentisik Asit ve Kersetin-3-Rutinosit-7-Glukozit miktarlarının belirgin şekilde yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, F. officinalis ekstrelerinin özellikle zarflı virüslere (HSV ve HRSV) karşı umut verici birer doğal antiviral ajan adayı olduğu ve bu etkinin zengin fenolik içerikten kaynaklanabileceği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the antiviral and cytotoxic properties, as well as the phenolic compound profile of the medicinal mushroom Fomitopsis officinalis (Vill.) Bondartsev & Singer were investigated. Mushroom samples were extracted using ultrasonication and Soxhlet extraction methods with 70% ethanol, 70% methanol, and water solvents. The cytotoxic effects of the six obtained extracts were determined on Vero, HEp-2, and HeLa cell lines; and their antiviral activities were evaluated against Herpes Simplex Virus Type 1 (HSV-1), Type 2 (HSV-2), Human Respiratory Syncytial Virus (HRSV), and Human Adenovirus Type 5 (HAdV-C5) strains using the MTT [3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide] colorimetric assay. Additionally, the phenolic compositions of the extracts were analyzed by High-Performance Liquid Chromatography (HPLC). Cytotoxicity tests revealed that the Soxhlet-ethanol extract exhibited the lowest toxicity on Vero cells (MNTC (Maximum Non-Toxic Concentration): 1250 µg/mL). In antiviral activity assays, the ultrasonication-ethanol extract demonstrated the highest antiviral potential in the study against HRSV with a Selectivity Index (SI) of 16,37. The highest efficacy against HSV-2 was recorded in the ultrasonication-water extract (SI: 6,56), while the Soxhlet-water extract showed the highest efficacy against HSV-1 (SI: 4,34). No activity was detected against HAdV-C5, a non-enveloped DNA virus, at non-cytotoxic doses in any of the extracts. HPLC analyses identified Naringin as the dominant phenolic compound in all extracts (highest at 761,79 ppm in Soxhlet-methanol extract). Furthermore, Homogentisic Acid and Quercetin-3-Rutinoside-7-Glucoside levels were found to be significantly high in water-based extracts exhibiting high antiviral activity. In conclusion, it has been demonstrated that F. officinalis extracts are promising natural antiviral agent candidates, particularly against enveloped viruses (HSV and HRSV), and this effect may be attributed to their rich phenolic content.