Serebral iskemi reperfüzyona maruz kalan sıçanlarda vasküler endotelyal kadherin üzerine korilinin koruyucu etkisi
Protective effects of corilinin on vascular endothelial cadherin in rats subjected to cerebral ischemia-reperfusion
- Tez No: 991676
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM GÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Kan-beyin bariyeri, oksidatif stres, inflamasyon, serebral hasar, Blood-brain barrier, oxidative stress, inflammation, cerebral injury
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bilateral ortak karotis arterlerin oklüzyonunu takiben reperfüzyon ile oluşturulan serebral iskemi-reperfüzyon hasarı (S-IRH), oksidan antioksidan dengesinin bozulması, serbest radikal üretimi, nöronal inflamasyon ve hücresel hasar ile karakterize edilen patolojik bir süreçtir. Kan-beyin bariyerinin (KBB) yıkımı, S-IRH'da kritik rol oynamaktadır. KBB'nin mimari yapısından sorumlu temel unsurlardan biri olan vasküler endotelyal kadherin (VE-kadherin) yapısının bozulması, KBB'nin geçirgenliğini artırarak dolaşımdaki molekül ve immün hücrelerin beyin dokusuna geçişine yol açar ve beyinde hasar ile sonuçlanır. Bu çalışmada, antioksidan, antiinflamatuvar ve nöroprotektif özellikleriyle öne çıkan biyolojik olarak aktif bir bileşik olan korilin (Krl)'in, bilateral ortak karotis artelerinin oklüsyonu ve reperfüzyonu ile oluşturulan S-IRH üzerindeki etkileri incelendi. Sham, S-IR ve Krl/I/R gruplarına ayrılan sıçanların kan serumu ve beyin dokusu sıvısında çeşitli oksidatif stres, antioksidan ve inflamasyon belirteçleri (MDA, GSH, CAT, T. Tiyol, NF-κB p65, MPO, MMP-9, METRNL, IMA, NSE) ve VE-kadherin düzeyleri ve ayrıca, serum LDH, UA ve ALB düzeyleri ölçüldü ve beyin dokuları histopatolojik olarak değerlendirildi. S-IR grubunda MDA, CAT, NF-κB p65, MPO, MMP-9, METRNL ve IMA seviyeleri artarken, GSH ve serum T. Tiyol düzeyleri azaldı. VE-kadherin ve NSE serumda arttı, beyin doku sıvısında ise azaldı. Serum UA ve LDH düzeyleri yükseldi. Krl uygulaması bu değişiklikleri tersine çevirerek biyokimyasal ve histopatolojik bulguların düzelmesine katkı sağladı. Sonuç olarak, Krl'nin antioksidan ve antiinflamatuvar etkileri, VE-kadherini koruyarak KBB'nin bütünlüğünü sürdürmesini sağlar ve serebral doku hasarını azaltır.
Özet (Çeviri)
Cerebral ischemia-reperfusion injury (C-IRI), induced by reperfusion following bilateral common carotid artery occlusion, is a pathological process characterized by disruption of the oxidant-antioxidant balance, free radical generation, neuronal inflammation, and cellular damage. Deterioration of the vascular endothelial cadherin (VE-cadherin) structure, one of the fundamental elements responsible for the architectural integrity of the blood-brain barrier (BBB), weakens the integrity of the BBB, allowing molecules and immune cells in the circulation to cross into brain tissue, resulting in tissue damage. This study investigated the effects of corylin (Crl), a biologically active compound with antioxidant, anti-inflammatory, and neuroprotective properties, on cerebral ischemia-reperfusion injury (C-IRI) induced by bilateral common carotid artery occlusion and subsequent reperfusion were investigated. Rats were divided into sham, C-IR, and Crl/I/R groups. Various oxidative stress, antioxidant, and inflammation markers—including MDA, GSH, CAT, T. Thiol, NF-κB p65, MPO, MMP-9, METRNL, IMA, and NSE—along with VE-cadherin were measured in the blood serum and brain tissue fluid. Additionally, LDH, UA, and ALB levels were measured in serum, and brain tissues were evaluated histopathologically. In the C-IR group, MDA, CAT, NF-κB p65, MPO, MMP-9, METRNL, and IMA levels increased, whereas GSH and serum T. Thiol levels decreased. VE cadherin and NSE increased in serum but decreased in brain tissue fluid. Serum UA and LDH levels were elevated. Crl administration reversed these changes, improving both biochemical and histopathological outcomes. In conclusion, the antioxidant and anti-inflammatory effects of Crl preserve VE-cadherin, maintain BBB integrity, and reduce cerebral tissue damage.