Hastane kaynaklı çoğul ilaca dirençli Klebsiella pneumoniae ve Pseudomonas aeruginosa suşlarında seftolozan-tazobaktam ve meropenem-vaborbaktam duyarlılıklarının e-test yöntemi ile değerlendirilmesi
Evaluation of ceftolozan-tazobactam and meropenem-vaborbactam susceptibility in hospital-acquired multi-drug resistant Klebsiella pneumoniae and Pseudomonas aeruginosa strains by e-test method
  1. Tez No: 991711
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM ATAMAN HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: K. pneumoniae, P. aeruginosa, meropenem-vaborbaktam, seftolozan-tazobaktam, E-test, K. pneumoniae, P. aeruginosa, meropenem-vaborbactam, ceftolozane-tazobactam, E-test
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tüm dünyada hem bakterilerdeki antimikrobiyal direnç hem de dirençli bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar artmaktadır. Dirençli bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar sebebiyle ölümlerin büyük çoğunluğu, hastane kaynaklı enfeksiyonlar nedeniyle olmaktadır. Hastane kaynaklı enfeksiyon etkenleri K. pneumoniae ve P. aeruginosa dahil olmak üzere en çok gram negatif bakteriler sebebiyle oluşmaktadır. Bu izolatlarda karbapenem direnci ve karbapenem dirençli olanlarda kullanılan diğer antibiyotiklere direnç giderek artmaktadır. Bu çalışmada hastanemizde yatan ve hastane kaynaklı enfeksiyon gelişen hastalardan elde edilen kan, idrar ve derin trakeal aspirat kültürlerinden izole edilen çoğul ilaca dirençli K. pneumoniae ve P. aeruginosa suşlarında, seftolozan-tazobaktam ve meropenem-vaborbaktam antibiyotiklerinin duyarlılıklarının E-test yöntemi ile in vitro olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2024 ve Aralık 2024 tarihleri arasında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji laboratuvarında farklı kliniklerde yatmakta olan 18 yaş ve üzeri hastalardan alınan kan, idrar veya derin trakeal aspirat örneklerinden izole edilmiş hastane kaynaklı toplam 109 K. pneumoniae ve P. aeruginosa suşu toplandı ve saklandı. Çalışma gününde tekrar canlandırılan suşlarda MBL enzim araştırılması amacıyla imipenem ve imipenem/EDTA ile test yapıldı. K. pneumoniae'de %11,5, P. aeruginosa'da %45,5 oranında MBL enzim pozitifliği saptandı ve bu suşlar çalışma dışında bırakıldı. MBL negatif bulunan 77 K. pneumoniae ve 12 P. aeruginosa suşu çalışmaya dahil edildi. E-test (BioMérieux, Fransa) yöntemi ile bu suşlarda meropenem vaborbaktam (MEV) ve seftolozan-tazobaktam (C/T) duyarlılık çalışması yapıldı. Sonuçlar EUCAST sınır değerleri kullanılarak tanımlandı. Bulgular: K. pneumoniae'da MEV duyarlılığı %49,4 ve C/T duyarlılığı %5,2 olarak saptandı. P. aeruginosa'da ise MEV duyarlılığı %50 ve C/T duyarlılığı %75 olarak saptandı. K. pneumoniae suşlarının %84,4'ü ve P. aeruginosa suşlarının %83,3'ü yoğun bakım ünitesinde takipli hastalardan elde edildi. Hem K. pneumoniae'da hem de P. aeruginosa'da hastaların yoğun bakımda yatıyor olması, MEV ve C/T direncinde risk artışına neden olmadı. Kan, idrar veya derin trakeal aspirat kültüründen alınan suşlarda her iki etken için de MEV ve C/T duyarlılığı açısından anlamlı fark saptanmadı. Karbapenem dirençli olup CAZ-AVI, kolistin veya amikasin direnci de olan K. pneumoniae suşlarının yaklaşık üçte birinde, gentamisin dirençli suşların beşte birinde ve siprofloksasin dirençli suşların yaklaşık yarısında MEV duyarlı olduğu bulundu. Meropenem ve CAZ-AVI dirençli P. aeruginosa suşlarının yaklaşık yedide birinde, siprofloksasin ve aztreonam dirençli suşların yaklaşık yarısında MEV duyarlı bulundu. Amikasin dirençli suşların hiçbirinde MEV duyarlılığı bulunmadı. CAZ-AVI, siprofloksasin ve aztreonam dirençli P. aeruginosa suşlarının yaklaşık üçte ikisinde, amikasin dirençli suşların yaklaşık üçte birinde C/T duyarlı olduğu görüldü. Sonuç: Antibiyotik duyarlılık sonuçları dikkate alınarak MEV'in karbapenem dirençli K. pneumoniae suşlarının tedavisinde kullanılabileceği düşünüldü. Karbapenem ve diğer antibiyotiklere dirençli K. pneumoniae suşlarının tedavisinde, çok düşük duyarlılık oranları nedeniyle C/T kullanımının uygun olmadığı düşünüldü. Karbapenem dirençli P. aeruginosa suşlarının tedavisinde MEV'in, antibiyotik duyarlılık sonuçlarına göre bazı hastalarda kullanılabileceği düşünüldü. C/T'nin in vitro duyarlı olması halinde karbapenem dirençli P. aeruginosa suşlarının tedavisinde kullanılabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: Both antimicrobial resistance in bacteria and infections caused by resistant bacteria are increasing worldwide. The majority of deaths due to infections caused by resistant bacteria are due to hospital-acquired infections. Hospital-acquired infections are most commonly caused by Gram-negative bacteria, including K. pneumoniae and P. aeruginosa. Carbapenem resistance is increasing in these isolates, as is resistance to other antibiotics used in those resistant to carbapenems. This study aimed to evaluate the in vitro susceptibility of multidrug-resistant K. pneumoniae and P. aeruginosa strains isolated from blood, urine, and deep tracheal aspirate cultures obtained from hospitalized patients with hospital-acquired infections to ceftolozane- tazobactam and meropenem-vaborbactam antibiotics using the E-test method. Materials and Methods: A total of 109 hospital-acquired K. pneumoniae and P. aeruginosa strains isolated from blood, urine, or deep tracheal aspirate samples taken from patients aged 18 years and older hospitalized in different clinics at the Medical Microbiology Laboratory of Ankara Training and Research Hospital between January 2024 and December 2024 were collected and stored. On the day of the study, imipenem and imipenem/EDTA were used to test the MBL enzyme in revived strains. MBL enzyme positivity was detected at a rate of 11.5% in K. pneumoniae and 45.5% in P. aeruginosa, and these strains were excluded from the study. 77 K. pneumoniae and 12 P. aeruginosa strains found to be MBL negative were included in the study. Susceptibility studies for meropenem-vaborbactam (MEV) and ceftolozane-tazobactam (C/T) were performed on these strains using the E-test (BioMérieux, France). The results were defined using EUCAST breakpoints. Results: For K. pneumoniae, MEV sensitivity was 49.4% and C/T sensitivity was 5.2%. For P. aeruginosa, MEV sensitivity was 50% and C/T sensitivity was 75%. 84.4% of K. pneumoniae and 83.3% of P. aeruginosa strains were obtained from patients monitored in the intensive care unit. For both K. pneumoniae and P. aeruginosa, being in the intensive care unit did not increase the risk of MEV and C/T resistance. No significant differences were found in MEV and C/T susceptibility for either agent among strains obtained from blood, urine or deep tracheal aspirate cultures. Approximately one-third of carbapenem-resistant K. pneumoniae strains also resistant to CAZ-AVI, colistin, or amikacin, one-fifth of gentamicin-resistant strains, and approximately half of ciprofloxacin-resistant strains were found to be susceptible to MEV. Approximately one-seventh of meropenem- and CAZ-AVI-resistant P. aeruginosa strains, and approximately half of ciprofloxacin- and aztreonam-resistant strains were found to be susceptible to MEV. None of the amikacin-resistant strains were found to be susceptible to MEV. Approximately two-thirds of CAZ-AVI, ciprofloxacin- and aztreonam-resistant P. aeruginosa strains, and approximately one- third of amikacin-resistant strains, were found to be susceptible to C/T. Conclusion: Based on antibiotic susceptibility results, it was considered that MEV could be used in the treatment of carbapenem-resistant K. pneumoniae strains. The use of C/T was considered inappropriate for the treatment of K. pneumoniae strains resistant to carbapenems and other antibiotics due to very low susceptibility rates. Based on antibiotic susceptibility results, it was considered that MEV could be used in some patients in the treatment of carbapenem-resistant P. aeruginosa strains. If C/T is found to be susceptible in vitro, it was considered that it could be used in the treatment of carbapenem-resistant P. aeruginosa strains.