Kemal Tahir'in milli mücadele ile ilgili romanlarında İstanbul
The İstanbul regarding the national struggle in the novels of Kemal Tahir
  1. Tez No: 991712
  2. Yazar: AHMET DAŞCILAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZİM YETİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kemal Tahir, Kemal Tahir
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Çalışmada Kemal Tahir'in konusu Milli Mücadele yıllarında geçen romanları ele alındı. Bu romanlarda mekân olarak İstanbul'un ve işgal altındaki İstanbul'un durumu içinde yaşayanları ile beraber söz konusu edilmiştir. Çalışmamızda Kemal Tahir'in Millî mücadele yıllarında İstanbul'daki hayatı nasıl kurguladığı, hangi unsurları öne çıkardığı incelendi. Bu kaos döneminde İstanbul'da halk, aydınlar büyük bir çaresizlik, buhran ve ne yapacağını tam bilememenin sıkıntısını yaşamaktadır. Bir tarafta işgal edilen vatan, öbür tarafta yönetim ve işgal kuvvetleri kıskacı insanımızı hareket edemez hâle getirmektedir. Bütün bunlara rağmen toplum, vatanı ve devleti için yapabileceklerinin azamisini yapmaktadır. Bir taraftan da hayat devam etmektedir. İşte o devreyi bize en iyi yansıtan romancılardan biridir Kemal Tahir.Bu çalışma ile toplumumuzun nasıl bir mücadele verdiği Kemal Tahir'in ilgili romanlarından hareketle onun oluşturduğu geniş bir yelpazede gözler önüne serilecektir. Bilinir ki Anadolu'da mücadele etmek daha kolaydır. Hâlbuki İstanbul, zoru başarmıştır. Geniş bir kitleden seçtiği kahramanlarıyla Kemal Tahir, bunu ortaya koymuştur. Bu bakımdan bu çalışma, Milli Mücadele yıllarındaki İstanbul hakkında bilinen ve bugüne kadar söylenenlere katkı sağlayan bir yaklaşım getirecektir.Çalışma beş bölüm halinde oluşturuldu. Birinci bölümde İstanbul'daki yaşam, çeşitli gruplandırmalara, başlıklara ayrılarak incelendi. Bu bölümde İstanbul'da yaşayan kişiler, kuruluşlar, İstanbul'daki eğlence hayatı, kurumlar romanlarda geçtiği haliyle ele alındı. İkinci bölümde romanlara yansıyan yanıyla İstanbul'da Babıâli ve basın hayatı, gazeteler ortaya konuldu. Üçüncü bölümde incelediğimiz romanlarda geniş yer tutan İstanbul'un mahpushaneleri üzerinde duruldu. Dördüncü ve beşinci bölümlerde incelediğimiz romanlara yansıyan İstanbul'a ait açık ve kapalı mekânlar özelliklerine göre değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
This study addresses Kemal Tahir's novels focuses on the National Struggle. The novels take place in Istanbul and tell the conditions of Istanbul with the stories of who were living in it while it was under invasion. The study analyzes how Kemal Tahir fictionalizes the life in Istanbul during the National Struggle and which elements he highlights. In those times of chaos, the public and intellectuals in Istanbul were in despair, depression and distress as they did not know what to do exactly. The homeland which is under invasion, on the one hand, and the the vice of government and occupation forces, on the other hand, tie our people's hands. In spite of all, the population does utmost best for the homeland and state. In the meantime, life goes on. And Kemal Tahir is one of the novelists capturing those times best. This study is intended for bringing how our population puts up a fight to light in a wide array of events. It is known that it was easier to fight in Anatolia. But Istanbul squared the circle. Kemal Tahir demonstrated this with his fictitious characters from a wide range of different classes. From this point of view, this study will bring an approach adding on what is known and has been said about the Istanbul of the National Struggle. The study was constructed in five chapters. In the first chapter, the life in Istanbul was studied dividing it into different groups and headings. The chapter deals with persons living in Istanbul, institutions, nightlife in Istanbul, and organizations as they are mentioned in the novels. In the second chapter, Babıâli and press and newspapers in Istanbul were described as they are reflected in the novels. The third chapter addresses the prisons of Istanbul having a wide coverage in the novels that we examined. The fourth and fifth chapters review the indoor and outdoor areas in Istanbul by their characteristics as they are described in the novels.