Menopoz polikliniğine başvuran ve hormon replasman tedavisi başlanan kadınların tedavilerine ilişkin bilgi ve görüşleri
The Opinions and knowledges of the women who apply to the menopause clinic and who are begun to the hormone replacement therapy
- Tez No: 99172
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLŞEN VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Menopoz, hormon replasman tedavisi, hemşirelik, danışmanlık IV, Women's health, menopause, hormone replacement therapy, nursing, consultancy
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Koç (Işık), G-, Menopoz Polikliniğine Başvuran ve Hormon Replasman Tedavisi Başlanan Kadınların Tedavilerine İlişkin Bilgi ve Görüşleri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2000. Araştırma, Menopoz polikliniğine başvuran ve Hormon Replasman Tedavisi(HRT) başlanan kadınların, tedavilerine ilişkin bilgi ve görüşlerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Sosyal Sigortalar Kurumu Etlik Kadın Sağlığı ve Araştırma Hastanesi, Menopoz Polikliniğine Başvuran ve ilk kez HRT başlanan kadınlar oluşturmuştur. Örneklem kapsamına 161 kadın alınmıştır. Veriler araştırmacı tarafından oluşturulan anket formu ile, örneklem kapsamına alınan kadınlarla yüz yüze görüşme yoluyla toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, yüzdelik sayılar, ki-kare, Pearson ki- kare, Fisher kesin ki-kare, Likelihood ratio testleri kullanılmıştır. Araştırma kapsamına alınan kadınların en fazla sıcak basması ve terleme, kemik ve eklem ağrısı, iç sıkıntısı, sinirlilik nedeniyle menopoz polikliniğine başvurdukları saptanmıştır. Araştırma kapsamına alınan kadınlann önemli bir kısmının menopoz döneminde uygulanan herhangi bir tedaviyi bilmedikleri belirlenmiştir. Kadınlann büyük bir kısmı menopoz döneminde HRT uygulandığını duyduklannı ve bu bilgiyi arkadaşlanndan aldıklannı ifade etmişlerdir. Başvurduklan menopoz polikliniğinde kadınlann çoğunun bilgi aldıklannı ifade etmelerine rağmen, evlerine giderken kendilerini tedavileri hakkında yeterince bilgili bulmadıktan saptanmıştır. Kadınlann büyük bir kısmının, HRT'nin kontraendike olduğu durumlan ve yan etkilerini bilmediği belirlenmiştir. Araştırmanın yapıldığı menopoz polikliniğinde HRT dışında yapılması gereken yaşam stili değişiklikleri konusunda da bilgi verildiği saptanmıştır. Kadınlann eğitim durumlan ile menopozu tanımlamalan, menopoza girdikten sonra geçen süre ile yaşlan ve sürekli ilaç kullanma durumlan, oturduklan yer ile tedavilerine devam etmeyi düşündükleri süre arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yukanda verilen sonuçlar doğrultusunda, menopoz dönemindeki kadınlann yaşadıklan sorunlar ve tedavileri konusunda bilgilendirilmeleri, kadınlann HRT'ye uyumlarının arttınlması için, hemşirelerin danışmanlık ve eğitici rollerini geliştirici önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Koç (Işık), G-, The Opinions and Knowledges of the Women Who Apply to the Mneopause Clinic and, Who are Begun to The Hormone Replacement Therapy (HRT). Hacettepe University, Health Sciences Institute Gynecologic and Obstetric Nursing Programme Master Thesis, Ankara, 2000. The research has been done for determining the opinions and knowledges of the women, related to the HRT that is begun to be applied them. The space of the research consist of women who Apply SSK Etlik Women Health and Research Hospital, Menopause Clinic, and are the first women to be applied HRT. 161 women are taken as research samples. The data is collected through face to face interviews with the women, using the inquiry form which is prepared by researcher. The persentec values, chi square, Pearson chi square, Fisher's exact tests, and Likelihood Ratio tests are used for the interpretation of the data. It is found out that most of the women who are taken inside the research, apply to the clinic with the hot flashes and sweating, bone and joint aches, depression and nervoussness. It is determined that a considerable amount of the women are unaware of any kinds of teratments that are applied in the menopause period. A large number of the women exspress that they have learned about. HRT from their friends and they have heard that is applied in the menopause period. Although most of the women exspress that they are informed about their treatments in the menopause clinic that they have applied to, it is fixed that they do not feel themselves informed enough about their treatments when they go back home. It is fixed that large part of the women do not know the situations that HRT is contraindicated and their side effects. It is fixed that women are also informed about tha life style changes that must be done other than HRT, in the menopause ciiinic that the research made. A meaningful relation is found between the educational status of women and their definitions of menapouse, between the period that passed after they get into menopause and their ages and their current situations of using medicine, between their settlement places and the period of time that they want to go on to their treatments. In the direction of the results that are given above, proposals that develop the consultancy and educationed roles of the nurses are made, to inform the women in the menopause period about the problems they live and their treatments, to increase the adaptations of the women to HRT.