Evli çiftlerde toplumsal cinsiyet eşitliği göstergeleri ile öznel iyi oluş ilişkisinin incelenmesi: Bir dyadic model testi
Investigation of the relationship between gender equality indicators and subjective well-being in married couples: A dyadic model test
- Tez No: 991992
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ÇOPUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, Öznel iyi oluş, Gender, Subjective well-being
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile ve Tüketici Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile ve Tüketici Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Ankara'da yaşayan evli çiftler için Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi ve Öznel İyi Oluş Ölçeği hesaplanması ve toplumsal cinsiyet eşitliği göstergeleri ile öznel iyi oluş ilişkisinin incelenmesi amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Bu çalışma, Ankara'da ikamet eden birbirleriyle evli 432 kişi, yani 216 evli çift ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada uygulanan anket formu, konuyla ilgili çalışmalardan, endeks ve ölçek metodolojilerinden yararlanılarak araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. Anket formu üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm, evli çiftlerin demografik özellikleri ve çalışma durumu detayları hakkında bilgileri belirlemeye yöneliktir. İkinci bölüm, evli çiftlerin sağlık durumu bilgilerini içermektedir. Son bölüm ise öznel iyi oluş ölçeğine dair soruları içermektedir. Öznel iyi oluş ölçeği sorularının geçerlilik güvenilirlikleri test edilmiş, doğrulayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Veri analizi (n=432) SPSS ve SAS programları ile yapılmış ve %95 güven düzeyi ile çalışılmıştır. Kategorik (nitel) değişkenler için frekans (n) ve yüzde (%), sayısal (nicel) değişkenler için ortalama (ort.), standart sapma (ss), minimum ve maksimum istatistikleri verilmiştir. Çalışmanın birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü hipotezlerinin testi için Doğrusal Regresyon Analizi uygulanmıştır. Beşinci, sekizinci, dokuzuncu, onuncu, on birinci, on ikinci, on üçüncü, on dördüncü, on beşinci hipotezlerin testi için bağımsız t testi uygulanmış ve grup farklılıkları incelenmiştir. Altıncı ve yedinci hipotezlerin testi için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testi yapılmıştır. Toplumsal cinsiyet eşitliği endeksi göstergeleri ve öznel iyi oluş ölçeği verileriyle yapılan analiz sonuçlarına göre, evli çiftler arasında eğitim seviyesi bakımından bir farklılık olmadığı, evli çiftler içinde erkeklerin gelir düzeylerinin kadınlara göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu, sportif ve kültürel faaliyetlerde bulunma sıklığının tüm alt boyutların ve öznel iyi oluş puanının üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı etkisi olduğu, çalışmayan bireylerin finansal alt boyutunun, çalışanlardan anlamlı derecede daha düşük olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was planned and conducted for married couples living in Ankara to calculate the Gender Equality Index and Subjective Well-Being Scale and to examine the relationship between gender equality indicators and subjective well-being. This study was conducted with 432 people residing in Ankara who are married to each other, meaning 216 married couples. The questionnaire form used in the study was prepared by the researcher, drawing on related studies and index and scale methodologies. The questionnaire form consists of three sections. The first section aims to determine information about the demographic characteristics and employment status details of married couples. The second section contains information about the health status of married couples. The last section contains questions about the subjective well-being scale. The validity and reliability of the subjective well-being scale questions were tested, and confirmatory factor analysis was applied. Data analysis (n=432) was performed using SPSS and SAS programs and worked with a 95% confidence level. Frequency (n) and percentage (%) were given for categorical (qualitative) variables, while mean (Mean), standard deviation (SD), minimum, and maximum statistics were given for numerical (quantitative) variables. Linear Regression Analysis was applied to test the first, second, third, and fourth hypotheses of the study. Independent t-tests were applied to test the fifth, eighth, ninth, tenth, eleventh, twelfth, thirteenth, fourteenth, and fifteenth hypotheses, and group differences were examined. One-way analysis of variance (ANOVA) tests were performed to test the sixth and seventh hypotheses. According to the analysis results based on gender equality index indicators and subjective well-being scale data, there is no difference in educational level among married couples, men's income levels are significantly higher than women's within married couples, the frequency of participation in sports and cultural activities has a positive and significant effect on all sub-dimensions and subjective well-being scores, and the financial sub-dimension level of non-working individuals is significantly lower than that of working individuals.