Rehberli sorgulamaya dayalı laboratuvar uygulamalarının“Karışımların Ayrılması”konusunda 7. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına ve bilimsel süreç becerilerine olan etkisinin incelenmesi
Analysis of the effects of guided inquiry based laboratory applications on the subject of“Mixtures Separation”on the academic success and scientific process skills of 7th grade students
- Tez No: 991991
- Danışmanlar: PROF. DR. EVRİM URAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Rehberli Sorgulamaya Dayalı Laboratuvar Uygulamaları, Bilimsel süreç Becerisi, Akademik Başarı, Bilimsel süreç, Laboratuvar deneyleri, Laboratuvar çalışmaları, Rehberli araştırma sorgulama yaklaşımı, Rehberli sorgulama öğretimi, Sorgulama, Guided Inquiry based Laboratory Applications, Scientific Process Skill, Academic Success, Academic achievement, Scientific process, Laboratory experiments, Laboratory studies, Guided inquiry approach, Quided inquiry teaching, Inquiry
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
REHBERLİ SORGULAMAYA DAYALI LABORATUVAR UYGULAMALARININ“KARIŞIMLARIN AYRILMASI”KONUSUNDA 7. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN AKADEMİK BAŞARILARINA VE BİLİMSEL SÜREÇ BECERİLERİNE OLAN ETKİSİNİN İNCELENMESİ (YÜKSEK LİSANS TEZİ) SERPİL KARA ORÇAN ÖZET Bu çalışmanın amacı,“Karışımların Ayrılması”konusunda rehberli sorgulamaya dayalı laboratuvar uygulamalarının 7. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına ve bilimsel süreç becerilerine olan etkisini araştırmaktır. Çalışmanın örneklemini 2023-2024 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde öğrenim gören 25'i deney grubunda, 25'i kontrol grubunda oluşan bir devlet okulunda öğrenim gören 50 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada araştırma deseni olarak nicel araştırma yöntemlerinden ön test – son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Deney ve kontrol grubuna uygulama öncesinde ve sonrasında ön test ve son test olarak, Karışımların ayrılması başarı testi ve Bilisel Süreç Beceri testi uygulanmıştır. Deney ve kontrol gruplarına uygulanan akademik başarı testi ve bilimsel süreç becerileri ön testleri puanları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı yapılan bağımsız örneklem t-testinde görülmüştür. Bu doğrultuda, yansız atama yoluyla sınıflardan biri deney grubu diğeri ise kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Kontrol grubunda dersler, mevcut fen bilimleri ders kitabında yer alan etkinlikler ve alıştırmalar doğrultusunda işlenmiştir. Deney grubunda ise yine program doğrultusunda rehberlik sorgulamaya dayalı laboratuvar uygulamaları yapılarak dersler işlenmiştir. Veri analizleri sonucunda deney ve kontrol gruplarının Karışımların ayrılması başarı testi son test puanları arasında deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir artış olduğu da görülmüştür. Bu durum rehberli sorgulamaya dayalı laboratuvar uygulamaları yapılan deney grubunda, akademik başarının kontrol grubundan çok daha yüksek olduğunu göstermiştir. Deney grubunda ise bilimsel süreç becerilerinde ön test ve son test puanları arasında son test puanları lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülürken, kontrol grubunda bilimsel süreç becerilerinde ön test ve son test arasında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF THE EFFECTS OF GUIDED INQUIRY BASED LABORATORY APPLICATIONS ON THE SUBJECT OF“MIXTURES SEPARATION”ON THE ACADEMIC SUCCESS AND SCIENTIFIC PROCESS SKILLS OF 7TH GRADE STUDENTS (MASTER'S THESIS) SERPİL KARA ORÇAN ABSTRACT This study aims to analyze the effects of guided inquiry-based laboratory applications on the subject of“Mixtures Separation”on the academic success and scientific process skills of 7th-grade students. The study sample consists of 50 secondary school students who attended a state school during the spring semester of the 2023-2024 academic year, 25 in the experimental group and 25 in the control group. The pretest-posttest control-group semi-experimental design was used as the research design in the study, a quantitative research method. Before and after the application, the experiment and control groups were administered the Mixtures Separation Academic Achievement Test and the Scientific Process Skills Test as pre- and post-tests. The Academic Achievement Test and Scientific Process Skills Test administered to the experimental and control groups showed, in an independent-samples t-test, that there was no significant difference in pretest scores between the two groups. In this respect, one class was selected as the experimental group and the other as the control group using random selection. In the control group, the lessons were conducted following the activities and exercises in the current science textbook. For the experimental group, classes were conducted through guided, inquiry-based laboratory activities, in line with the program. As a result of the data analyses, it was found that there was a statistically significant increase in favor of the experimental group in the posttest Mixtures Separation Academic Achievement Test scores. This showed that the academic achievement of the experimental group, which used guided inquiry laboratory applications, was much more effective than that of the control group. While a significant difference was found in favor of the experiment group's scientific process skills pretest and posttest scores, no significant difference was observed in the control group's pretest and posttest scores.