Kendin yap (DIY) tasarımın Airbnb deneyimlerine etkisi: Konuk algısı ve tercih kriterleri üzerine fenomenolojik bir inceleme
The impact of do it yourself (DIY) design on Airbnb experiences: A phenomenological study on guest perceptions and preference criteria
  1. Tez No: 992006
  2. Yazar: İZEM CAN KART
  3. Danışmanlar: DOÇ. MEHMET ALİ ALTIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Airbnb, Kendin yap, Yorumlayıcı fenomenolojik analiz, Airbnb, Do it yourself, Interpretative phenomenological analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
Özet
Airbnb gibi kısa süreli konaklama platformlarının yaygınlaşması, kullanıcıların mekânsal tercihleri ve konaklama deneyimlerinde önemli değişimlere neden olmuştur. Bu süreçte, iç mekân tasarımı kullanıcıların tercihlerini ve deneyimlerini şekillendiren temel etkenlerden biri haline gelmiştir. Bu tez, yüksek puanlı Airbnb konaklama birimlerinde iç mekân tasarımının kullanıcı deneyimine etkisini, özellikle alternatif bir tasarım yaklaşımı olarak öne çıkan DIY (Kendin Yap) uygulamalarının bu deneyim üzerindeki rolünü ve kullanıcı algısındaki yerini derinlemesine incelemektedir. İç mekân düzeni, görsel estetik, kullanıcı beklentileri ve deneyimleri arasındaki ilişki de bu bağlamda ele alınmıştır. Araştırma, turizm potansiyeli yüksek ve çok sayıda Airbnb ilanına ev sahipliği yapan Antalya bölgesinde gerçekleştirilmiştir. Kullanıcı puanı yüksek üç farklı konaklama birimi seçilerek, ilan görselleri, kullanıcı yorumları ve bu alanlarda konaklamış kullanıcılar ile ev sahipleriyle yapılan yarı yapılandırılmış yüz yüze görüşmeler yoluyla veri toplanmıştır. Fenomenolojik yaklaşıma uygun olarak seçilen bu yöntemle elde edilen nitel veriler tematik analizle değerlendirilmiştir. Bulgular, kullanıcı tercihlerini etkileyen temel unsurların estetik, konfor ve görsel uyum olduğunu göstermektedir. DIY uygulamaların algılanışı ise farklılık göstermektedir. Bazı katılımcılar bu uygulamaları özgün ve samimi bulurken, bazıları tarafından fark edilmediği ya da önemsiz bulunduğu görülmüştür. Zaman zaman mekânda öne çıkan bu uygulamaların, amatör müdahalelerle işlevsellik sorunlarına yol açabildiği de gözlemlenmiştir. Bu çalışma, Airbnb konaklamalarında iç mekân tasarımı ve DIY unsurlarının kullanıcı deneyimine etkisini incelemekte; bu yaklaşımın kullanıcı algısındaki görünürlüğünü ve önemini tartışmaktadır. Ayrıca, alternatif bir konaklama biçimi olarak Airbnb'nin geleneksel sınıflandırmalar içindeki konumuna da değinilmektedir.
Özet (Çeviri)
The proliferation of short-term accommodation platforms such as Airbnb has led to significant changes in users spatial preferences and accommodation experiences. In this process, interior design has become one of the key factors shaping users' preferences and experiences. This thesis examines the impact of interior design on the user experience in high-rated Airbnb accommodations, particularly the role of DIY (Do It Yourself) applications—an alternative design approach—in shaping this experience and their place in user perception. The relationship between interior layout, visual aesthetics, user expectations, and experiences is also addressed in this context. The research was conducted in the Antalya region, which has high tourism potential and hosts a large number of Airbnb listings. Three different accommodation units with high user ratings were selected, and data was collected through listing visuals, user reviews, and semi structured face-to-face interviews with users who had stayed in these areas and the hosts. The qualitative data obtained through this method, selected in accordance with the phenomenological approach, was evaluated through thematic analysis. The findings show that the key factors influencing user preferences are aesthetics, comfort, and visual harmony. However, perceptions of DIY applications vary. While some participants found these applications original and authentic, others did not notice them or considered them insignificant. It has also been observed that these applications, which sometimes stand out in the space, can cause functionality issues due to amateur interventions. This study examines the impact of interior design and DIY elements in Airbnb accommodations on the user experience and discusses the visibility and importance of this approach in user perception. It also addresses Airbnb's position within traditional classifications as an alternative form of accommodation.