Toplumsal değişimler bağlamında Hollywood'da ırkçılık tezahürleri
Manifestations of racism in Hollywood in the context of social changes
- Tez No: 992014
- Danışmanlar: DOÇ. OZAN ÖZPAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Irkçılık, Hollywood sineması, toplumsal değişim, temsil, Racism, Hollywood cinema, social change, representation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Hollywood sinemasında ırkçılığın nasıl temsil edildiğini toplumsal ve siyasal değişimlerle birlikte ele almaktadır. Sessiz sinema döneminden klasik stüdyo sistemine ve Sivil Haklar Hareketi sonrasından günümüze uzanan süreçte ırkçılık, kölelik, suç ve göç gibi temaların Hollywood filmlerinde nasıl yeniden üretildiği incelenmektedir. Çalışmanın temel amacı, farklı dönemlerden seçilen Hollywood filmleri üzerinden ırksal hiyerarşilerin hangi anlatı, karakter, mekân ve tür özellikleri aracılığıyla normalleştirildiğini ya da sorgulandığını ortaya koymaktır. Seçilen filmler; temsil, ideoloji ve söylem kavramları çerçevesinde, kadraj, mizansen, hikâye örgüsü, yıldız oyuncu kullanımı ve tür kalıpları dikkate alınarak analiz edilmiştir. Bulgular, erken dönem Hollywood filmlerinin kölelik ve ayrımcılığı romantikleştirerek ırkçılığın, çoğu zaman bireysel önyargı düzeyine indirgenerek yapısal eşitsizliklerin geri plana itildiğini göstermektedir. Örneklem evreni; The Birth of A Nation (Bir Ulusun Doğuşu, David W. Griffith), Gone With The Wind (Rüzgâr Gibi Geçti, Victor Fleming, 1939), To Kill A Mockingbird, Robert Mulligan), Do The Right Thing (Doğruyu Seç, Spike Lee, 1989) ve Gran Torino (Clint Eastwood, 2008) filmlerinden oluşmaktadır. Filmler, nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde eleştirel film çözümlemesi ve söylem analizi teknikleriyle incelenmiştir. Örneklem evrenini oluşturan filmler tabakalı amaçlı örneklem yöntemine göre belirlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada Hollywood sinemasının, toplumsal değişimleri doğrudan yansıtmak yerine, bu değişimleri bazen ırksal düzeni yeniden üreten, bazen de sorgulayan anlatılar yoluyla yeniden kurduğu savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how racism is represented in Hollywood cinema alongside social and political changes. It explores how themes such as racism, slavery, crime, and immigration are reproduced in Hollywood films throughout a process spanning from the silent film era to the classic studio system and from the post-Civil Rights Movement era to the present day. The main objective of the study is to reveal how racial hierarchies are normalized or questioned through narrative, character, setting, and genre characteristics in selected Hollywood films from different periods. The selected films were analyzed within the framework of the concepts of representation, ideology, and discourse, taking into account framing, mise-en-scène, plot structure, star casting, and genre conventions. The findings show that early Hollywood films romanticized slavery and discrimination, reducing racism to the level of individual prejudice and pushing structural inequalities into the background. The sample universe consists of The Birth of a Nation (David W. Griffith), Gone With the Wind (Victor Fleming, 1939), To Kill A Mockingbird (Robert Mulligan), Do The Right Thing (Spike Lee, 1989), and Gran Torino (Clint Eastwood, 2008). The films were examined using critical film analysis and discourse analysis techniques within the framework of a qualitative research approach. The films comprising the sample universe were determined according to a stratified purposive sampling method. In conclusion, this study argues that Hollywood cinema, rather than directly reflecting social changes, reconstructs these changes through narratives that sometimes reproduce the racial order and sometimes question it.