Çocuğu erken yaşta ilkokula başlayan velilerin deneyim ve gözlemlerine ilişkin görüşlerinin incelenmesi
An examination of the views of parents whose children started primary school at an earlier age regarding their experiences and observations
- Tez No: 992013
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR EPÇAÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlkokul, 1. sınıf, veli, okula başlama yaşı, ilkokula erken başlama, Primary school, 1st grade, parent, school starting age, early start to primary school
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
2024-2025 eğitim öğretim yılında gerçekleştirilen bu araştırmanın temel amacı; çocuğu erken yaşta ilkokula başlayan velilerin deneyim ve gözlemlerine ilişkin görüşlerini incelemektir. Nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim desenin kullanıldığı araştırmanın çalışma grubu ölçüt örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Araştırma için katılımcıların belirlenmesinde, takvim yaşı 72 ayını doldurmadan ilkokul 1. sınıfa başlayan çocukların velileri ölçüt olarak alınmıştır. Çalışma grubunu 48 katılımcının oluşturduğu araştırmada, veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada verilerin analizinde içerik analizi yöntemi tercih edilmiştir. Analizler sonucunda, velilerin büyük bir çoğunluğu tarafından çocuğun ilkokula erken başlamasının bir avantaj oluşturmadığı; aksine, hem çocuk hem aile açısından dezavantajlı bir durum olduğu belirtilmiştir. Çocuğun akademik güçlükler yaşaması ilkokula erken başlamasının en büyük dezavantajı olarak görülmektedir. Çocuklarının fiziksel olarak okula hazır olduğu düşüncesi ve çocuğun okula başlama konusunda çok istekli ve hevesli olması gibi etkenler, velilerin çocuklarını ilkokula erken başlatma gerekçelerinin başında gelmektedir. Velilerin neredeyse tamamına yakını çocuklarını ilkokula erken başlattıkları için olumsuz duygular yaşadıklarını ve süreç boyunca en baskın duygunun“pişmanlık”olduğunu ifade etmiştir. Velilerin yaşadıkları zorluklar karşısında bazı çözüm stratejileri geliştirdikleri ve destek arayışına girdikleri tespit edilmiştir. Yoğun aile ilgisi, özel öğretmen desteği, kurs ve dershane takviyesi velilerin en çok başvurdukları çözüm yollarıdır. Çocuklarının eğitim hayatına ilişkin beklentilerinde olumsuz yönde değişim yaşayan velilerin çoğunlukta olduğu ancak olumlu yönde beklentilerini sürdüren velilerin de bulunduğu belirlenmiştir. Velilerin büyük bir kısmı, çocukları ilkokula yeni başlayacak velilere, çocuklarını ilkokula erken başlatmamaları yönünde önerilerde bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research, conducted during the 2024-2025 academic year, is to examine the views of parents whose children started primary school at an earlier age, regarding their experiences and observations. The study employed a phenomenological design, a qualitative research method, and employed criterion sampling. In determining the participants for the study, the parents of children who started the first grade of primary school before the chronological age of 72 months were taken as the criterion. The study group consisted of 48 participants, and a semi-structured interview form developed by the researcher was used as the data collection tool. Content analysis was used to analyze the collected data. Analyses revealed that the vast majority of parents indicated that starting primary school earlier is not an advantage for their child; on the contrary, it is a disadvantage for both the child and the family. A child's academic difficulties were seen as the biggest disadvantage of starting primary school earlier. The belief of a child's being physically ready for school age and his/her eagerness and enthusiasm were among the factors why some parents consented to send their children to school earlier than its time. Almost all parents expressed negative feelings about starting primary school earlier, with the most dominant feeling throughout the process being“regret.”Parents have been observed developing strategies to address these challenges and seeking support. Intense family involvement, private tutor support, and course and private teaching are the most frequently used solutions. While the majority of parents have experienced negative changes in their children's educational expectations, some parents also maintain positive expectations. A large portion of these parents advised parents who are new to primary school not to start their children early.