Reşat Nuri Güntekin'in romanlarında yoksulluk
Poverty in the novels of Reşat Nuri Güntekin
- Tez No: 992758
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA ZAMBAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Reşat Nuri Güntekin, Yoksulluk, Yoksunluk, Türk romanı, Güntekin, Reşat Nuri, Reşat Nuri Güntekin, Poverty, Deprivation, Turkish Novel, Güntekin, Reşat Nuri
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Yoksulluk, toplumsal bir sorun olup bireylerin ekonomik ve sosyal anlamda yoksun kalmasını da ifade eder. Yoksulluk, bireylerin sağlığını, eğitimini, psikolojik durumlarını, ahlaki değerlerini ve sosyal ilişkilerini olumsuz etkileyen bir olgudur. Reşat Nuri Güntekin'in romanlarında yoksulluk, gündelik hayatın içinden, sade ve gerçekçi ayrıntılarla örülmüş bir bakış açısıyla sunulur. Nitekim onu döneminin yazarlarından ayıran en belirgin özelliklerinden bir diğeri de karakterlerin psikolojik derinliğini ihmal etmemesidir. Bu bağlamda yoksulluk onun eserlerinde bir yandan insanın fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlığının biçimlendiği bir süreci anlatır diğer yandan Türkiye'nin özellikle Anadolu'daki kasaba ve köylere dair ekonomik, sosyal ve kültürel gerçekliği yansıtır. Bu gerçekliği yansıtırken anlatıcı, zengin ile yoksul arasındaki gerilimlere, bakış açısı farklılıklarına, yoksulluğun neden olduğu hastalıklara, eğitimsizliğe ve buna maruz kalan karakterlerin kimi kez bunlarla mücadele ederken içerisine düştüğü yalnızlıklara gerek aşk gerekse aile bağlamında çeşitlenen konular etrafında yer verir. Yoksulluk toplumu etkilediği için edebiyat alanında önemli bir yer edinmiştir. Bu tez çalışmasında, Reşat Nuri Güntekin'in romanlarında yoksulluk meselesi on dört roman üzerinden detaylı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmada yazarın romanlarında yoksulluğa neden durumlara, yoksulluğun ortaya çıkardığı yaşam biçimlerine, maruz kalınan fizikî, sosyal ve psikolojik şartlara yakından bakılarak yoksulluk karşısındaki algıların ve eylemlerin neler olduğu da belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Poverty is a social problem that denotes the economic and social deprivation of individuals. It negatively affects people's health, education, psychological well-being, moral values, and social relationships. In the novels of Reşat Nuri Güntekin, poverty is portrayed through a perspective grounded in the realities of daily life and woven with simple yet highly realistic details. One of the key features that distinguishes him from other writers of his period is his meticulous attention to the psychological depth of his characters. In this respect, poverty in his works represents, on the one hand, a process that shapes an individual's physical, mental, and emotional well-being; on the other hand, it reflects the economic, social, and cultural realities of Turkey-particularly those of Anatolian towns and villages. While depicting these realites, the narrator frequently highlights the tensions and differences in perspective between the rich and the poor, the ilnesses brought about by poverty, the lack of educaiton, and the loneliness experienced by characters as they struggle with these hardsips. These themes are explored with in the broader contexts of love, family ties, and various human relationships. Because poverty profoundly affects society, it has also occupied a significant place in literature. This thesis examines the issue of poverty in detail through fourteen of Reşat Nuri Güntekin's novels. By closely analyzing the conditions that lead to poverty, the lifestyles it engenders, and the physical, social, and psychological circumstances to which charecters are exposed, the study aims to identify the perceptions and actions associated with poverty in the author's fictional world.