Rengin yeniden inşası ve resim sanatında deneysel malzeme yaklaşımları
Reconstruction of color and experimental material approaches in painting
- Tez No: 992759
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EKİN DEVECİ
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ekolojik sanat, Görsel sanatlar, Güzel sanatlar, Çevresel sanat, Ecological art, Visual arts, Fine arts, Environmental art
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Sanat Dalı
Özet
Renk kavramı, sanat ve bilimin ortak ilgi alanlarından biridir. Sanatçılar, renge ilişkin ilk kuramsal yaklaşımlarını Antik Çağ filozoflarının görüşlerinden edinmiştir. Teknolojik gelişmelere paralel olarak ise bilim insanlarının renk üzerine gerçekleştirdiği deneylerden yararlanmışlardır. İlk Çağlardan günümüze uzanan tüm bu araştırmalar, rengin çok yönlü ve temel bir unsur olduğunu ortaya koymaktadır. Resim sanatı için kullanılan renk kaynakları, her çağda gelişen teknolojiye bağlı olarak değişim göstermiştir. İlk dönemlerde doğada bulunan mineral ve pigmentlerin toz hâline getirilerek yağ ve benzeri bağlayıcılarla kullanılmasıyla elde edilen boyalar, sanayileşme süreciyle birlikte yerini fabrikalarda üretilen, standartlaştırılmış ve seri üretime dayalı endüstriyel boyalara bırakmıştır. Bu araştırma kapsamında, yüzyıllar içerisinde dönüşen renk algısı incelenmiş; özellikle 20. yüzyılda doğal renk kaynaklarını bilinçli bir tercih olarak kullanan sanatçılar ve eserleri ele alınmıştır. Söz konusu sanatçıların seçilmesinde belirleyici olan unsur, rengi yalnızca estetik bir öğe olarak değil; kavramsal, etik ve ekolojik bir taşıyıcı olarak ele almalarıdır. Bu bağlamda alternatif renk anlayışı, bir malzeme tercihi olmanın ötesinde, renge ilişkin düşünme biçimindeki dönüşümü ifade etmektedir. Araştırmanın uygulama aşamasında, resim yüzeyi olarak atık kâğıtların dönüştürülmesiyle elde edilen el yapımı kâğıtlar kullanılmış; sentetik boyalara alternatif olarak ise baharatlar ve bitki özleri gibi doğal renk kaynakları tercih edilmiştir. Bu uygulamalar aracılığıyla renk, sabit ve kontrol edilebilir bir unsur olmaktan çıkarılarak, yüzeyle ve süreçle ilişkili, değişken bir algı alanı olarak ele alınmıştır. Tez doğrultusunda gerçekleştirilen bu araştırmalarla, literatürde alternatif renk kullanımı ve renk algısındaki dönüşüme ilişkin mevcut boşluğun giderilmesi ve ileride yapılacak çalışmalara kuramsal ve uygulamalı bir kaynak oluşturulması amaçlanmıştır.Renk, Alternatif Renk Kaynakları, Sanayileşme, Pigment, El Yapımı Kâğıt.
Özet (Çeviri)
The concept of color is a shared field of interest between art and science. Artists initially derived their theoretical approaches to color from the views of philosophers of Antiquity, and in parallel with technological developments, they have drawn upon scientific experiments conducted by researchers in the field of color. All of these investigations, extending from antiquity to the present, demonstrate that color is a multifaceted and fundamental element. The sources of color used in painting have varied in each historical period in relation to technological developments. In early periods, paints were produced by grinding naturally occurring minerals and pigments into powder and mixing them with oils and similar binders; with industrialization, these materials were largely replaced by factory-produced, standardized, and mass-produced industrial paints. Within the scope of this research, the transformation of color perception over the centuries has been examined, with particular emphasis on artists of the twentieth century who consciously employed natural color sources in their works. The primary criterion for selecting these artists is their approach to color not merely as an aesthetic element, but as a conceptual, ethical, and ecological carrier. In this context, the notion of alternative color refers not simply to a material preference, but to a shift in the way color itself is conceptualized. In the practical phase of the research, handmade papers produced from recycled waste paper were used as painting surfaces, while natural color-giving materials such as spices and plant extracts were preferred as alternatives to synthetic paints. Through these applications, color was addressed not as a fixed and controllable element, but as a variable perceptual field shaped by surface, process, and temporality. Accordingly, this thesis aims to address gaps in the existing literature on alternative color practices and the transformation of color perception, and to provide a theoretical and practice-based resource for future studies.Colour, Alternative Colour Sources, Industrial Revolution, Pigment, Handmade Paper.