Servikal lezyonların kolposkopik değerlendirilmesinde tek başına asetik asit ile asetik asit sonrası lugol uygulamasının tanı açısından karşılaştırılması
The role of acetic acid application and subsequent lugol's iodineapplication in the evaluation of cervical neoplasia during colposcopy: A prospective study
  1. Tez No: 992779
  2. Yazar: FATMA DAMLA DURMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUNULLAH SOYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: kolposkopi, asetik asit, Lugol solüsyonu, servikal intraepitelyal neoplazi, HPV, sitoloji
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada kolposkopide direkt bakı, asetik asit uygulaması ve ardından Lugol solüsyonu kullanımının, servikal intraepitelyal neoplazilerde (özellikle yüksek dereceli lezyonlarda) tanısal katkısını değerlendirmek ve smear sitolojisi, klinik öngörü, HPV 16/18 pozitifliği ve histopatolojik tanı arasındaki uyumu incelemek amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Servikal premalign lezyon şüphesiyle kolposkopiye yönlendirilen 100 hasta prospektif olarak değerlendirildi. Tüm olgularda sırasıyla çıplak gözle direkt bakı, %5 asetik asit sonrası değerlendirme, kolposkopik inceleme ve Lugol iyot testi uygulandı. Her aşamada şüpheli kabul edilen alanlardan hedefe yönelik biyopsiler alındı ve histopatoloji altın standart kabul edildi. Önceden mevcut smear sitolojisi, klinik beklenti, HPV pozitifliği ve tiplendirmesi durumları kaydedildi; yöntemler arası tanısal uyum duyarlılık, özgüllük ve kappa katsayıları ile değerlendirildi. BULGULAR: Tek tek incelendiğinde direkt bakı, asetik asit sonrası değerlendirme, kolposkopi ve Lugol testinin yüksek dereceli lezyon saptama oranları arasında anlamlı fark saptanmadı; ancak yüksek dereceli lezyonu dışlamada en başarılı yöntem asetik asit sonrası kolposkopik inceleme oldu. Lugol testi tek başına düşük özgüllük gösterdi, buna karşın kolposkopiye eklendiğinde yüksek dereceli lezyonların saptanmasında başarısı en yüksek yöntem olarak izlendi. Tüm gruplarda smear sitolojisi ile patoloji arasında high grade lezyon açısından zayıf düzeyde uyum mevcuttu; sitolojide high-grade raporlanan olguların %42,9'unda patolojide de high-grade lezyon saptandı, high-grade olmayan sitolojilerin %87,5'i patoloji ile uyumlu bulundu. HPV 16/18 pozitif alt grupta bu uyum orta düzeye yükseldi; sitolojide high-grade olan olguların %75,0'ında histopatolojik olarak high-grade lezyon mevcuttu. SONUÇ: Çalışmamız, servikal premalign lezyonların değerlendirilmesinde asetik asit eşliğinde yapılan kolposkopinin hem yüksek dereceli lezyon saptama hem de dışlama açısından temel yöntem olduğunu, Lugol testinin ise tek başına başarılı olmayıp kolposkopiye yardımcı bir araç olarak kullanılması gerektiğini göstermektedir. Direkt bakı ile değerlendirme kolposkopi öncesinde triyaj yöntemi olarak tercih edilebilir. Sitoloji ile histopatoloji arasındaki uyum özellikle HPV 16/18 pozitif olgularda artmakta olup, kolposkopik değerlendirme sırasında sitoloji ve HPV bilgilerinin birlikte göz önünde bulundurulması yüksek dereceli lezyonların öngörülmesinde klinik açıdan önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
THE ROLE OF ACETIC ACID APPLICATION AND SUBSEQUENT LUGOL'S IODINE APPLICATION IN THE EVALUATION OF CERVICAL NEOPLASIA DURING COLPOSCOPY: A PROSPECTIVE STUDY AIM: This study aimed to evaluate the diagnostic contribution of direct visual inspection, acetic acid application, and subsequent Lugol's iodine application during colposcopy in detecting cervical intraepithelial neoplasia (particularly high-grade lesions). Additionally, the study investigated the concordance between smear cytology, clinical prediction, HPV 16/18 positivity, and histopathological diagnosis. MATERIAL AND METHOD: A total of 100 patients referred for colposcopic evaluation due to suspected premalignant cervical lesions were prospectively included. Each case underwent sequential assessment consisting of naked-eye direct inspection, evaluation following 5% acetic acid application, standard colposcopic examination, and Lugol's iodine test. Targeted biopsies were obtained from all areas considered suspicious at any stage. Histopathological examination served as the gold standard. Pre-existing smear cytology results, clinical expectations, HPV DNA positivity and genotype were recorded. Diagnostic correlations were analyzed using sensitivity, specificity, and kappa statistics. RESULTS: When assessed individually, direct inspection, post-acetic acid evaluation, colposcopy, and Lugol's iodine test demonstrated no statistically significant difference in high-grade lesion detection. However, post-acetic acid colposcopic examination showed the highest accuracy for ruling out high-grade disease. Lugol's iodine test alone exhibited low specificity, yet its diagnostic performance improved when combined with colposcopy. Across the overall cohort, cytology and histopathology demonstrated weak concordance for high-grade lesions: 42.9% of cytologically high-grade cases were confirmed histopathologically, while 87.5% of cytologically non-high-grade cases were consistent with pathology. In HPV 16/18-positive patients, this agreement reached a moderate level; among cytologically high-grade cases, 75.0% were histopathologically high-grade. CONCLUSION: This prospective study demonstrates that among the evaluated methods, acetic acid–assisted colposcopic examination is the most effective approach for excluding high-grade cervical lesions, showing the highest accuracy in ruling out CIN2+. The combination of acetic acid application followed by Lugol's iodine evaluation provides the greatest success in detecting high-grade lesions, outperforming each method when used alone. Although Lugol's iodine test exhibits limited specificity as a standalone tool, its diagnostic value increases substantially when applied after acetic acid during colposcopy. Concordance between cytology and histopathology was generally weak; however, this agreement improved to a moderate level in HPV 16/18–positive cases, underscoring the importance of integrating cytology and HPV results into the colposcopic decision-making process. Direct visual inspection may be used as an initial triage method prior to colposcopy, particularly in settings with limited resources, but should not replace colposcopic evaluation.