Yüksek yapılarda cephe aydınlatmalarının incelenmesi: Büyükdere Caddesi örneği
Investigation of facade lighting in high-rise buildings: The case of Büyükdere Avenue
  1. Tez No: 992778
  2. Yazar: DİDEM ÇARÇAK ERDEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA KÜÇÜKKILIÇ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek yapılar, Yapıyüzü aydınlatma, Cephe aydınlatma, LED Aydınlatma, Mimari aydınlatma, Işık kirliliği, Işıklılık ölçümü, Yapay aydınlatma, High-rise building, Facade Lighting, Architectural Lighting, Light Pollution, Architectural lighiting, Artificial lighting
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Fiziği Bilim Dalı
Özet
Kent merkezlerinde hızlı nüfus artışı, plansız kentsel dönüşüm, küresel rekabet ve artan ihtiyaçlar yüksek katlı binaların sayısını artırmıştır. Bu yapıların yoğunlaştığı bölgelerde prestij, reklam rekabeti ve aydınlatma tasarımı konusundaki bilgi eksikliği; cephe aydınlatmalarında teknik açıdan yanlış uygulamaların yapılmasına neden olmaktadır. Kontrolsüz şekilde gerçekleştirilen LED tabanlı mimari aydınlatma ve LED ekran uygulamaları, ışık kirliliği yaratarak hem yapının yakın çevresini hem de kent silüetini olumsuz etkilemektedir. Bu çalışma kapsamında İstanbul'un başlıca Merkezi İş Alanı (MİA) haline gelen Büyükdere Caddesi çalışma alanı olarak seçilmiştir. Araştırma, cadde üzerinde yer alan Sapphire, İş Kuleleri ve Sabancı Center gibi yüksek yapıların cephe aydınlatmalarını ışık kirliliği açısından incelemektedir. Seçilen yapıların mevcut cephe aydınlatmaları ışıklılık ölçümleri ve fotoğraf analizleri ile değerlendirilmiş; yapılar yakın çevreleriyle birlikte DIALux Evo programında modellenerek yukarı yönlü ışık kaçışı ve komşu parsellere yayılan ışık açısından analiz edilmiştir. Elde edilen veriler ilgili literatür ve standartlarla karşılaştırılmış, rahatsız edici ışığın azaltılmasına yönelik yeni aydınlatma düzeni önerileri geliştirilmiştir. Çalışmanın amacı, yüksek yapıların yoğun olduğu kentsel alanlarda cephe aydınlatmasına ilişkin sınırlayıcı ve düzenleyici ölçütler oluşturmak ve tasarım sürecine katkı sağlamaktır. Bu doğrultuda gerçekleştirilen analiz ve önerilerin aydınlatma tasarımcıları, mimarlar ve yerel yönetimler için yol gösterici olması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Rapid population growth, unplanned urban transformation, global competition, and increasing land values have led to a rise in the number of high-rise buildings in major city centers. A lack of knowledge regarding façade lighting design, combined with concerns related to prestige and advertising, often results in inappropriate technical applications. The widespread use of uncontrolled LED-based architectural lighting and media façade installations contributes to light pollution, adversely affecting both the urban silhouette and the immediate surroundings of buildings. In this study, Büyükdere Avenue, which has emerged as one of Istanbul's primary Central Business Districts (CBDs) since the 1950s, was selected as the study area. The research examines the façade lighting of high-rise buildings along the avenue (specifically Sapphire, İş Bank Towers, and Sabancı Center) in terms of light pollution as a design factor. The existing façade lighting systems of the selected buildings were evaluated through luminance measurements and photographic analysis. In addition, the buildings and their surroundings were modeled using DIALux Evo to analyze façade luminance values, upward light emission, and spill light toward adjacent parcels. The obtained data were compared with relevant literature and international standards, and new façade lighting design proposals were developed to reduce disturbing light. The primary aim of this study is to establish restrictive and regulatory design criteria for façade lighting in urban areas dominated by high-rise buildings and to contribute to the architectural lighting design process. The findings and recommendations are expected to be useful for lighting designers, architects, and local authorities.