Yüzey sularından mikroalg teknolojisi ile mikroplastik kirliliği giderimi ve döngüsel ekonomiye katkısının değerlendirilmesi
Evaluation of the microplastic pollution removal with microalgae technology from surface water and the contribution to circular economy
  1. Tez No: 992794
  2. Yazar: ENES ÖZGENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNAY YILDIZ TÖRE, DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM KIZILCA ÇORUH
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoyakıtlar, Döngüsel ekonomi, Ergene Nehri, Fitoremediasyon, Mikroalgler, Mikroplastik, Mikroplastik kirliliği, Biofuels, Circular economy, Ergene River, Phytoremediation, Microalgae, Mikroplastic, Microplastic pollution
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Ergene Nehri yüzey sularındaki mikroplastik (MP) kirliliği mevsimsel ve mekânsal olarak incelendi ve mikroalg temelli bir fitoremediasyon yaklaşımının biyoyakıt üretimiyle birlikte değerlendirilmesi amaçlandı. Bu kapsamda, Eylül 2023-Ağustos 2024 döneminde kirlilik riski yüksek 10 lokasyondan alınan su numunelerinde MP'lerin kalitatif ve kantitatif analizleri gerçekleştirildi ve Spirulina platensis ile etkileşimi incelendi. MP yoğunluğunun kış aylarında en yüksek değerlere ulaştığı ve litre başına 320 parçacığa kadar çıktığı belirlendi. Mikroalg kültivasyonu sonrasında MP yoğunluğunun %90 oranında azalarak litre başına 8 parçacığa düştüğü; bu azalmanın özellikle poliolefin grubu polimerler (PP, PE, HDPE) ve lif formundaki MP'lerde daha belirgin olduğu tespit edildi. Fotoperiyot deneylerinde en yüksek büyümenin 12 W ışık şiddeti ve 24 saat aydınlatma koşulunda elde edildi. Ergene matrisi ile yapılan kültürlerde biyokütle üretkenliğinin sınırlı kaldığı, buna karşın lipid oranının %52,26 ile kontrol grubuna (%27,55) kıyasla daha yüksek olduğu ve yağ üretkenliğinin 24,51 mg L-1 gün-1 değerine ulaşarak 1,63 kat arttığı belirlendi. Elde edilen biyodizelin fizikokimyasal özelliklerinin EN 14214 standardı ile uyumlu olduğu görüldü. Bulgular, mikroalglerin MP kirliliği yüksek sucul ortamlarda hem etkili bir biyolojik arıtım aracı hem de yüksek kaliteli biyoyakıt üretimi için potansiyel bir hammadde olarak çift işlevli bir rol üstlenebileceğini gösterdi. Bu bağlamda, mikroalg tabanlı fitoremediasyon yaklaşımı, su kalitesinin iyileştirilmesine katkı sağlarken döngüsel ekonomi ve sürdürülebilir enerji hedefleri doğrultusunda yerel ölçekte uygulanabilir bir çözüm sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, microplastic (MP) pollution in the surface waters of the Ergene River was examined seasonally and spatially, and a microalgae-based phytoremediation approach was evaluated in conjunction with biofuel production. Within this scope, qualitative and quantitative analyses of MP were performed on water samples collected from 10 locations with high pollution risk between September 2023 and August 2024, and the interactions between MP and Spirulina platensis were investigated. It was determined that MP concentration was highest during the winter months, reaching up to 320 particles per liter. After microalgae cultivation, MP density decreased by 90%, falling to 8 particles per liter; this decrease was particularly pronounced in polyolefin group polymers (PP, PE, HDPE) and fiber-form MPs. In photoperiod experiments, the highest growth was achieved at 12 W of light intensity and 24-hour illumination. In cultures using the Ergene matrix, biomass productivity remained limited; however, the lipid ratio was higher at 52.26% compared to the control (27.55%), and oil productivity increased by 1.63-fold to 24.51 mg L-1 day-1. The physicochemical properties of the obtained biodiesel were found to be compliant with the EN 14214 standard. The findings showed that microalgae can play a dual role as both an effective biological treatment agent and a potential raw material for high-quality biofuel production in aquatic environments with high MP pollution. In this context, the microalgae-based phytoremediation approach improves water quality while offering a locally applicable solution in line with circular-economy and sustainable-energy goals.