Adneksiyal kitlelerde O-RADS MR sınıflamasının etkinliği ve okuyucular arası uyumun değerlendirilmesi
  1. Tez No: 993038
  2. Yazar: ZEYNEP DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ GÜLTEKİN, ÖĞR. GÖR. ABDUSSELİM ADİL PEKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: O-RADS, Over Kanseri, Dinamik Kontrastlı Pelvik MRG, Non-Dinamik Kontrastlı Pelvik MRG, ACR, O-RADS, Ovarian Cancer, Dynamic CE-Pelvic MRI, Non Dynamic CE-Pelvic MRI
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-İ Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
ADNEKSİYAL KİTLELERDE O-RADS MR SINIFLAMASININ ETKİNLİĞİ VE OKUYUCULAR ARASI UYUMUN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Amaç: Adneksiyal kitlelerin doğru şekilde değerlendirilmesi, malignite riskinin belirlenmesi ve hasta yönetiminin planlanması açısından kritik öneme sahiptir. O-RADS MRG sistemi bu süreçte standardizasyon sağlamayı hedefleyen yapılandırılmış bir sınıflandırma sunmaktadır. Sistemle ilgili çalışmalar bulunsa da farklı çekim protokollerinin tanısal performans ve okuyucu uyumu üzerine etkisi tam olarak ortaya konmamıştır. Bu çalışmada, O-RADS MRG sisteminin tanısal doğruluğu, iki farklı deneyim düzeyindeki radyolog arasındaki uyum ve dinamik kontrastlı MRG protokolünün okuyucu uyumuna katkısı araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2020 ile 2024 tarihleri arasında retrospektif olarak değerlendirilen 387 hasta ve 496 adneksiyal kitle dahil edilmiştir. Histopatolojik tanılar cerrahi eksizyon veya biyopsi ile doğrulanmış; histopatolojik inceleme yapılmayan olgularda ise en az 6 aylık stabilizasyon ya da kaybolma benign kabul edilmiştir. Görüntüler, biri 8 yıllık deneyime sahip radyolog ve biri son sene radyoloji asistanı olan iki bağımsız gözlemci tarafından O-RADS terimleri esas alınarak değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizlerde tanısal performans ölçütleri, ROC analizi ve gözlemciler arası uyum (Cohen'in kappa katsayısı) hesaplanmıştır. Bulgular: Toplam 496 adneksiyal kitle iki bağımsız okuyucu tarafından değerlendirildi. Okuyucu 1 (8 yıllık abdomen radyoloğu) kitlelerin 201'ini (%40,5) O RADS 4–5, 295'ini (%59,5) O-RADS 2–3 kategorilerinde sınıflandırdı. O-RADS 4– 5 olarak değerlendirilen 201 kitlenin 18'i (%8,9) benign; O-RADS 2–3 olarak değerlendirilen 295 kitlenin 6'sı (%2,0) malign bulundu. Okuyucu 1 için duyarlılık %96,8, özgüllük %94,1, doğruluk %95,2, pozitif prediktif değer %91 ve negatif prediktif değer %98 olarak hesaplandı. Okuyucu 2 (son sene asistanı) toplam 205 kitleyi (%41,7) O-RADS 4–5, 291 kitleyi (%58,7) O-RADS 2–3 olarak sınıflandırdı. O-RADS 4–5 grubundaki 205 kitlenin 22'si (%10,7) benign; O-RADS 2–3 grubundaki 291 kitlenin 6'sı (%2,0) malign olarak saptandı. Okuyucu 2 için duyarlılık %96,8, özgüllük %92,9, doğruluk %94,4, pozitif prediktif değer %89,3 ve negatif prediktif değer %97,9 idi. Alıcı çalışma karakteristiği (ROC) analizi sonucunda AUC değerleri Okuyucu 1 için 0,976 (Güven Aralığı (GA) %95: 0,940–0,992), Okuyucu 2 için 0,970 (GA %95: 0,933–0,989) olarak bulundu. O-RADS kategorilerine göre malignite oranları Okuyucu 1'de O-RADS 2, 3, 4 ve 5 için sırasıyla %0, %5,0, %80,6 ve %96,3; Okuyucu 2'de ise %0, %4,9, %80,0 ve %94,6 idi. Malign-benign ayrımında okuyucular arası uyum κ = 0,757 (GA %95: 0,624–0,889; p <0,001), O-RADS x kategorileri arasında ise κ = 0,941 (GA %95: 0,919–0,962; p <0,001) olarak hesaplandı. Protokol alt gruplarında Okuyucu 1 için AUC dinamik grupta 0,969 (GA %95: 0,936–0,992), non-dinamik grupta 0,977 (GA %95: 0.964–0.989) bulundu (p = 0,63). Okuyucu 2'de AUC dinamik grupta 0,969 ve non-dinamik grupta 0,970 idi (p = 0,96). Dinamik protokolde duyarlılık ve özgüllük Okuyucu 1 için %97,9 ve %91,9; Okuyucu 2 için %97,9 ve %91,9 olarak hesaplandı. Non-dinamik protokolde Okuyucu 1 için duyarlılık %96,5, özgüllük %94,7; Okuyucu 2 için duyarlılık %96,5, özgüllük %93,1 bulundu. Okuyucular arası kategori uyumu dinamik protokolde κ = 0,978 (GA %95: 0,954–1,003; p <0,001), non-dinamik protokolde κ = 0,931 (GA %95: 0,905– 0,958; p <0,001) olarak belirlendi. Malign-benign ayrımında dinamik protokolde κ = 0,918 (GA %95: 0,759–1,077), non-dinamik protokolde κ = 0,703 (GA %95: 0,537– 0,869) hesaplandı. Sonuç: Bu çalışma, O-RADS MRG sisteminin adneksiyal kitlelerde yüksek tanısal doğruluk sağladığını ve farklı deneyim düzeylerindeki radyologlar arasında güçlü uyum oluşturduğunu göstermektedir. Dinamik kontrastlı MRG protokolü tanısal doğruluğu anlamlı şekilde artırmasa da özellikle solid komponent değerlendirmesinde deneyimi az okuyucular için ek katkı sağlayabilir. Bulgular, O-RADS MRG sisteminin klinik pratikte güvenilir bir araç olduğunu desteklemekte ve standardize yaklaşımın hasta yönetiminde önemli avantajlar sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Accurate assessment of adnexal masses is essential for estimating malignancy risk and guiding appropriate patient management. The O-RADS MRI system provides a structured and standardized approach for this purpose; however, the impact of different MRI acquisition protocols on diagnostic performance and interobserver agreement has not been fully defined. This study aimed to evaluate the diagnostic accuracy of the O-RADS MRI system, assess interobserver agreement between radiologists with different experience levels, and investigate the contribution of dynamic contrast-enhanced MRI to reader concordance. Materials and Methods: A total of 387 patients with 496 adnexal masses were retrospectively included. Histopathological diagnoses were confirmed by surgical excision or biopsy; lesions without histopathology were accepted as benign if they showed stability or resolution for at least 9 months. All MRI examinations were reviewed independently by two radiologists (8 years of experience vs last-year resident) using O-RADS MRI lexicon and scoring rules. Diagnostic performance metrics, ROC analysis, and interobserver agreement (Cohen's κ) were calculated. Results: A total of 496 adnexal masses were evaluated by two independent readers. Reader 1 classified 201 lesions (40.5%) as O-RADS 4–5 and 295 lesions (59.5%) as O-RADS 2–3. Among the 201 lesions categorized as O-RADS 4–5, 18 (8.9%) were histopathologically benign, while 6 of the 295 lesions (2.0%) classified as O-RADS 2–3 were malignant. The diagnostic performance metrics for Reader 1 were as follows: sensitivity 96.8%, specificity 94.1%, accuracy 95.2%, positive predictive value 91%, and negative predictive value 98%. Reader 2 classified 205 lesions (41.7%) as O-RA DS 4–5 and 291 lesions (58.7%) as O-RADS 2–3. Of the lesions considered malignant (O-RADS 4–5), 22 of 205 (10.7%) were benign; among the O-RADS 2–3 lesions, 6 of 291 (2.0%) were malignant. Diagnostic performance indices for Reader 2 were sensitivity 96.8%, specificity 92.9%, accuracy 94.4%, positive predictive value 89.3%, and negative predictive value 97.9%. ROC analysis demonstrated high discriminatory performance for both readers. The AUC values were 0.976 (95% CI: 0.940–0.992) for Reader 1 and 0.970 (95% CI: 0.933–0.989) for Reader 2. Malignancy rates in O-RADS categories for Reader 1 were 0%, 5.0%, 80.6%, and 96.3% for O RADS 2, 3, 4, and 5, respectively. For Reader 2, malignancy rates were 0%, 4.9%, 80.0%, and 94.6% in the respective categories. Interobserver agreement for distinguishing malignant versus benign lesions was substantial (κ = 0.757; 95% CI: 0.624–0.889; p <0.001). Agreement across O-RADS categories was excellent (κ = 0.941; 95% CI: 0.919–0.962; p <0.001). In protocol-based subgroups, AUC values for Reader 1 were 0.969 (95% CI: 0.936–0.992) in the dynamic group and 0.977 xii (95% CI: 0.964-0.989) in the non-dynamic group (p = 0.63). For Reader 2, the AUC values were 0.969 in the dynamic group and 0.970 in the non-dynamic group (p = 0.96). Sensitivity and specificity in the dynamic protocol were 97.9% and 91.9% for both readers. In the non-dynamic protocol, sensitivity and specificity were 96.5% and 94.7% for Reader 1, and 96.5% and 93.1% for Reader 2. Interobserver agreement for O-RADS category assignment in the dynamic protocol was κ = 0.978 (95% CI: 0.954– 1.003; p <0.001), and κ = 0.931 (95% CI: 0.905–0.958; p <0.001) in the non-dynamic protocol. Agreement for malignant–benign classification was κ = 0.918 (95% CI: 0.759–1.077) in the dynamic group and κ = 0.703 (95% CI: 0.537–0.869) in the non dynamic group. Conclusion: The O-RADS MRI system provides high diagnostic accuracy and strong interobserver agreement in the evaluation of adnexal masses. Although dynamic contrast-enhanced MRI does not significantly improve overall diagnostic performance, it may offer added value for less experienced readers, particularly in assessing enhancing solid tissue. Overall, the findings support O-RADS MRI as a reliable and standardized tool that can enhance consistency and clinical decision making in adnexal mass evaluation.