Kumar bağımlılığı olan bireylerin serum BDNF düzeylerinin remisyondaki kumar bağımlıları ve sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması
Comparison of serum BDNF levels in individuals with gambling disorder, individuals in remission, and healty controls
- Tez No: 993037
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF AKTAN MUTLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Kumar Oynama Bozukluğu, BDNF, nöroplastisite, davranışsal bağımlılık, remisyon, Gambling disorder, BDNF, neuroplasticity, behavioral addiction, remission
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET KUMAR BAĞIMLILIĞI OLAN BİREYLERİN SERUM BDNF DÜZEYLERİNİN REMİSYONDAKİ KUMAR BAĞIMLILARI VE SAĞLIKLI KONTROLLERLE KARŞILAŞTIRILMASI Amaç: Bu çalışmada Kumar Oynama Bozukluğu (KOB) olan bireylerde serum Beyin Kaynaklı Nörotrofik Faktör (Brain-Derived Neurotrophic Factor, BDNF) düzeylerinin aktif hastalık döneminde, üç aylık izlem sonrası remisyon döneminde ve sağlıklı kontrollerde karşılaştırılması; ayrıca BDNF düzeylerinin klinik şiddet, kumar oynama sıklığı, depresyon ve anksiyete belirtileri ile ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma prospektif, gözlemsel ve vaka-kontrol karşılaştırmalı tasarımda yürütülmüştür. DSM-5'e göre KOB tanısı alan erkek hastalar aktif dönemde değerlendirilmiş, üç aylık izlem sonunda remisyona giren aynı bireylerde tekrar ölçüm yapılmış ve sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılmıştır. Kumar şiddeti South Oaks Kumar Tarama Testi, depresyon ve anksiyete belirtileri Beck ölçekleri ile değerlendirilmiştir. Serum BDNF düzeyleri başlangıçta ve üçüncü ayda ölçülmüştür. Analizlerde parametrik ve nonparametrik testlerin yanı sıra kovaryans analizi (analysis of covariance, ANCOVA) ve Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Aktif KOB grubunda serum BDNF düzeyleri sağlıklı kontrollere kıyasla anlamlı olarak düşük bulunmuştur (p<0,05). Üç aylık klinik remisyon sonrasında ise serum BDNF düzeylerinde başlangıca göre istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır (p>0,05). Serum BDNF düzeyleri ile kumar şiddeti, depresyon ve anksiyete puanları arasında anlamlı korelasyon saptanmamıştır (Spearman r değerleri düşük düzeyde olup tümü için p>0,05). Benzer şekilde son bir yıldaki kumar oynama sıklığı ile BDNF düzeyleri arasında da anlamlı ilişki gösterilememiştir (p>0,05). Aile öyküsü varlığı ile serum BDNF düzeyleri arasında başlangıçta ve üçüncü ay ölçümlerinde anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Aile öyküsü olan grupta BDNF değişim yönü pozitif olmakla birlikte etki büyüklüğü düşük düzeyde kalmış ve istatistiksel anlamlılığa ulaşmamıştır (r≈0,20; p>0,05). Depresyon ve anksiyete belirtileri kovaryant olarak kontrol edildiğinde de gruplar arası BDNF farkı anlamlılığını korumuştur. Sonuç: Bulgular, KOB'de serum BDNF düzeylerinin klinik semptom şiddetiyle doğrudan ilişkili olmadığını ve kısa süreli klinik remisyonun periferik BDNF düzeylerinde anlamlı bir düzelmeye yol açmadığını göstermektedir. Bu durum, periferik BDNF düzeylerinin akut semptom yoğunluğundan ziyade hastalığın daha yerleşik nörobiyolojik özelliklerini yansıtıyor olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON OF SERUM BRAIN-DERIVED NEUROTROPHIC FACTOR (BDNF) LEVELS IN INDIVIDUALS WITH GAMBLING DISORDER, INDIVIDUALS IN REMISSION, AND HEALTHY CONTROLS Objective: This study aimed to compare serum brain-derived neurotrophic factor (BDNF) levels in individuals with Gambling Disorder (GD) during the active phase, after a three-month remission period in individuals diagnosed with GD, and in healthy controls, and to examine the associations between BDNF levels and gambling severity, gambling frequency, depressive symptoms, and anxiety symptoms. Method: This prospective, observational, case-control study included male patients diagnosed with GD according to DSM-5 criteria. Serum BDNF levels were measured at baseline and at month three in patients achieving remission, and were compared with healthy controls. Gambling severity was assessed using the South Oaks Gambling Screen, and depressive and anxiety symptoms were evaluated with Beck inventories. Statistical analyses included parametric and non-parametric tests, ANCOVA controlling for depressive and anxiety symptoms, and Spearman correlation analyses. Results: Serum BDNF levels were significantly lower in the active GD group compared to healthy controls (p<0.05). No statistically significant change in BDNF levels was observed following three months of clinical remission (p>0.05). No significant correlations were found between serum BDNF levels and gambling severity, depressive symptoms, or anxiety symptoms (Spearman r values were low and all p>0.05). Similarly, no significant association was found between gambling frequency in the past year and BDNF levels (p>0.05). Family history of gambling problems was not significantly associated with serum BDNF levels at baseline or at month three (p>0.05). Although the direction of change in the family-history group was positive, the effect size was small (r≈0.20) and did not reach statistical significance. The group difference in BDNF levels remained significant after controlling for depressive and anxiety symptoms using ANCOVA. Conclusion: These findings suggest that serum BDNF levels in GD are not directly associated with symptom severity and do not significantly change after short-term clinical remission. Peripheral BDNF levels may reflect more stable neurobiological characteristics of the disorder rather than acute symptom intensity.