Mavi finansın bankacılık sektörü performansına etkisi: Mekansal bir analiz
The impact of blue finance on banking sector performance: An application of spatial analysis
  1. Tez No: 993265
  2. Yazar: CEMRE NEHİR YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ERER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Ekonometri, Bankacılık, Finance, Econometrics, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz kirliliği, Deniz ticareti, Karbondioksit salınımı, Lojistik, Mavi ekonomi, Panel veri modelleri, Sürdürülebilir çevre, Uluslararası bankacılık, Uluslararası deniz taşımacılığı, Uluslararası finansman, Marine pollution, Sea trade, Carbondioxide emission, Logistics, Blue economy, Panel data models, Sustainable environment, International banking, International maritime transport, International financing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
Özet
Uluslararası ticaret, ülke ekonomilerinin büyüme ve kalkınma dinamikleri içinde belirleyici bir konumda yer almaktadır. Rekabet gücünün sürdürülebilmesi; maliyet avantajı, kalite standardı, katma değer üretimi ve markalaşma kapasitesi gibi çok boyutlu göstergelere dayanır. Son dönemde bu göstergelere, küresel ölçekte benimsenen sıfır karbonlu ekonomiye geçiş politikalarıyla uyumlu biçimde, düşük emisyonlu ürün ve süreçlerin geliştirilmesi gerekliliği eklenmiştir. Bu bağlamda emisyon azaltımı yalnızca üretim aşamasında yenilenebilir enerjiye yönelim ve geri dönüştürülebilir girdilerin kullanımıyla sınırlı görülmemekte; taşımacılık ve dağıtım süreçlerinde uygulanacak emisyon azaltıcı yaklaşımlar da bütüncül bir değerlendirme gerektirmektedir. Lojistik sektörü içinde denizyolu taşımacılığı, görece düşük yakıt maliyeti ve yüksek hacimli/tonajlı taşıma kapasitesi nedeniyle küresel ticarette yaygın biçimde tercih edilmektedir. Bununla birlikte gemilerin deniz ve okyanuslarda uzun süre bekleyebilmesi, bakım faaliyetlerinin yetersizliği halinde gövde yüzeyindeki oksitlenmenin (paslanma) deniz suyuyla etkileşimi, gemi içi makinelerin yakıt temelli çalışması ve fosil yakıt kullanımının sürmesi gibi unsurlar; deniz taşımacılığının çevresel etkilerini artırarak emisyon azaltımı ve kirliliğin önlenmesi için politika araçlarını zorunlu kılmaktadır. Sürdürülebilir uygulamaların yüksek maliyet yaratabilmesi, finansman boyutunu ön plana çıkarmakta; bu çerçevede 'mavi finans' yaklaşımı, deniz ve okyanuslarda karbon oranının düşürülmesi ve sürdürülebilirliğin güçlendirilmesine dönük projelerin finansmanını hedeflemektedir. Mavi firmaların gelişiminin desteklenmesi ve sürdürülebilir finansın yaygınlaştırılmasında bankaların aracılık ve yönlendiricilik rolü kritik önem taşımaktadır. Tez, 2012–2024 döneminde Avrupa Birliği ülkelerinde mavi finansın bankaların performansı üzerindeki etkisini mekânsal panel veri analizi yöntemiyle incelemektedir. Çalışma, literatürde ağırlıklı olarak yeşil finans–banka performansı ilişkisine odaklanan yaklaşımlardan ayrışarak, mavi finansın banka performansındaki rolünü mekânsal etkileşimleri dikkate alarak değerlendirmesi bakımından literatüre katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
International trade occupies a decisive position within the growth and development dynamics of national economies. Sustaining competitiveness relies on multi-dimensional indicators such as cost advantage, quality standards, value-added production, and branding capacity. Recently, these indicators have been expanded to include the necessity of developing low-emission products and processes, in alignment with globally adopted transition policies toward a zero-carbon economy. In this context, emission reduction is not limited solely to the adoption of renewable energy in production and the use of recyclable inputs; it also necessitates a holistic evaluation of emission-reducing approaches within transportation and distribution processes. Within the logistics sector, maritime transport is widely preferred in global trade due to its relatively low fuel costs and high-volume/high-tonnage carrying capacity. However, factors such as the prolonged waiting periods of vessels in seas and oceans, the interaction of hull oxidation (rusting) with seawater in the absence of adequate maintenance, the operation of shipboard machinery on a fuel-oriented basis, and the continued use of fossil fuels exacerbate the environmental impact of maritime transport. This necessitates policy instruments for emission reduction and pollution prevention. Since sustainable practices can entail high costs, the financial dimension becomes prominent; in this framework, the 'blue finance' approach aims to fund projects directed at carbon reduction and the strengthening of sustainability in seas and oceans. The intermediary and guiding role of banks is of critical importance in supporting the development of blue firms and disseminating sustainable finance. This thesis examines the impact of blue finance on bank performance in European Union countries during the 2012–2024 period using the spatial panel data analysis method. The study aims to contribute to the literature by diverging from approaches that predominantly focus on the relationship between green finance and bank performance, instead evaluating the role of blue finance in bank performance while accounting for spatial interactions.