Yerel yönetimlerde görev yapan meslek elemanı ve idarecileringöçmenlere yönelik algısı ve göçün yerel yönetimlerinhizmetleri çerçevesinde değerlendirilmesi
Perception of professionals and administrators working in localadministrations towards immigrants and evaluation of migration within the framework of local administration services
- Tez No: 993444
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAÇ NİYAZİ ÖZÜÇELİK, DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLİN ARICI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Beyin göçü, Düzensiz göç, Uluslararası göç, Yasadışı göç, Zorunlu göç, Çevresel göç, İç göçler, Brain migration, Irregular immigration, International migration, Illegal migration, Forced emigration, Environmental migration, Internal migrations
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
Araştırmada, yerel yönetimlerde görev yapan meslek elemanı ve idarecilerin göçmenlere yönelik algılarının ve göçün yerel yönetimlerin hizmetleri çerçevesinde nasıl değerlendirildiğinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda araştırmada karma yöntem yaklaşımı benimsenmiştir. Nicel veriler, İstanbul ilindeki yerel yönetimlerde görev yapan meslek elemanı ve idareciler arasından basit seçkisiz örnekleme yöntemiyle belirlenen 179 katılımcıdan; nitel veriler ise maksimum çeşitlilik örneklemesiyle seçilen 68 gönüllü yerel yönetim çalışanından elde edilmiştir. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından kullanılan iki aşamalı bir veri toplama seti ile toplanmıştır: yerel yönetim çalışanlarının göçmenlere yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla“Göçmen Algısı Ölçeği”ve derinlemesine değerlendirme yapmak amacıyla hazırlanan“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”. Nicel veriler betimsel istatistikler ve korelasyon analizleri, nitel veriler ise içerik analiziyle çözümlenmiştir. Nicel bulgular, tehlike boyutunda özellikle göçmenlerin toplumsal çatışma ve siyasi yapı için risk oluşturduğuna ilişkin maddelere katılımın görece yüksek; vatandaşlık verilmesi, nefret söylemi ve sosyal mesafeye ilişkin maddelere katılımın ise düşük olduğunu göstermektedir. Cinsiyet ve belediyedeki pozisyon değişkenleri açısından, yöneticilerin tehlike ve sosyal dışlama boyutlarında daha yüksek, sosyal çalışmacıların ise sosyal içerme ve insancıllık boyutlarında en yüksek ortalamalara sahip olduğu saptanmıştır. Ölçeğin alt boyutları arasında, tehlike ve sosyal dışlama ile sosyal içerme ve insancıllık arasında anlamlı ve olumsuz; sosyal içerme ile insancıllık arasında ise anlamlı ve olumlu ilişkiler bulunmuştur. Nitel bulgular, yerel yönetim çalışanlarının göçmenlere yönelik barınma, sosyal yardım, sağlık ve eğitim hizmetlerini yerel yönetimlerin temel sorumluluk alanı olarak gördüklerini ve xiii sosyal uyumun dil eğitimi, kültürel etkinlikler ve farkındalık çalışmalarıyla desteklenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Genel olarak bulgular, göç yönetiminde yerel yönetimlerin stratejik bir rol üstlendiğini ve göçmenlere yönelik hizmetlerin daha kapsamlı, koordineli ve kapsayıcı biçimde planlanmasına ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The study aims to examine the perceptions of migrants among social workers and administrators employed in local governments, as well as how migration is evaluated within the framework of local government services. Accordingly, a mixed-methods approach was adopted. Quantitative data were obtained from 179 participants selected through simple random sampling among social workers and administrators working in local governments in Istanbul; qualitative data were collected from 68 volunteer local government employees selected through maximum variation sampling. The data were gathered using a two-stage data collection set designed by the researcher: the“Migrant Perception Scale,”administered to determine local government employees' attitudes towards migrants, and a“Semi-Structured Interview Form”developed to conduct an in-depth assessment. Quantitative data were analyzed using descriptive statistics and correlation analyses, while qualitative data were analyzed through content analysis. Quantitative findings indicate that, within the danger dimension, agreement is relatively high with items suggesting that migrants pose a risk for social conflict and the political structure, whereas agreement is low regarding items on granting citizenship, hate speech, and social distance. In terms of gender and position in the municipality, it was found that managers scored higher on the danger and social exclusion dimensions, while social workers had the highest scores on the social inclusion and humanitarianism dimensions. Among the subdimensions of the scale, significant negative relationships were identified between danger and xv social exclusion on the one hand and social inclusion and humanitarianism on the other; a significant positive relationship was found between social inclusion and humanitarianism. Qualitative findings reveal that local government employees consider services such as housing, social assistance, health, and education for migrants to be among the core responsibilities of local governments and emphasize that social cohesion should be supported through language courses, cultural activities, and awareness-raising initiatives. Overall, the findings demonstrate that local governments play a strategic role in migration governance and that there is a need for migrant-oriented services to be planned in a more comprehensive, coordinated, and inclusive manner.