Kalite mi? Kimlik politikaları mı? Fantezi uyarlamalarında fan tepkilerinin karşılaştırmalı sosyal medya analizi: Güç Yüzükleri dizisi örneği
Quality or identity politics? A comparative social media analysis of fan reactions to fantasy adaptations: The case of the Rings of Power
- Tez No: 993495
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Halkla İlişkiler, Journalism, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Fandom, Dijital Kültür, Güç Yüzükleri, Duygu Analizi, Hesaplamalı Sosyal Bilimler, Woke Kültürü, Hayranlık, Fandom, Digital Culture, The Rings of Power, Sentiment Analysis, Computational Social Science, Woke Culture, Dark Participation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, fantezi uyarlamalarına yönelik fan tepkilerinin doğasını, Amazon Prime Video'da 1. Sezon: 1 Eylül - 14 Ekim 2022 , 2. Sezon: 29 Ağustos - 3 Ekim 2024 tarihleri arasında yayınlanan Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri dizisini örnek olay olarak ele alarak, karşılaştırmalı bir sosyal medya analizi yoluyla incelemektedir. Günümüzde Netflix, Amazon Prime Video vb. dijital yayın platformları, kültürel üretimin yanı sıra kimlik politikaları ve woke kültürü tartışmalarının da merkezi haline gelmiştir. Güç Yüzükleri dizisi duyurulduğu andan itibaren temsiliyet ve uyarlanılan esere sadakat konularında küresel çapta yoğun tartışmalara yol açmış; bu tartışmalar estetik ve anlatısal kaygıların ötesine geçerek politik kutuplaşmalara sahne olmuştur. Araştırmada, Reddit ve YouTube platformlarının API'ları aracılığıyla toplanan 1.4 milyonu yakın 1.398.109 adet veri, kullanıcı yorumları, çeşitli prosedürler ile filtrelenerek 891.581 altın veri seti haline getirilip analiz edilmiştir. Çalışma, yalnızca nicel duygu skorlarına odaklanmakla kalmayıp, Semantik Ağ Analizi ve N-Gram yöntemlerini kullanarak, dijital fan topluluklarının kullandıkları dilin haritalarını da çıkarmıştır. Geleneksel sözlük tabanlı yöntemlerin VADER, TextBlob yanı sıra, bağlam duyarlı Deep Learning modeli BERT ve NRC Duygu Sözlüğü kullanılarak çok katmanlı bir analiz gerçekleştirilmiştir. Dört farklı yapım Yüzüklerin Efendisi üçlemesi, House of the Dragon, The Witcher ve Güç Yüzükleri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, politik kimlik siyasetinin Güç Yüzükleri dizisine yönelik olumsuz tepkilerin başlıca nedeni olduğu yönündeki yaygın kanının aksine, negatifliğin temel kaynağının senaryo tutarsızlığı, lore ihlali ve kalite eksikliği olduğunu ampirik olarak kanıtlamıştır. Özellikle Güç Yüzükleri dizisinde negatifliğin %64.2 seviyesinde olduğu, bu tepkinin zamanla kemikleştiği tespit edilmiştir. Buna karşın, benzer kapsayıcı oyuncu tercihlerine sahip House of the Dragon dizisi, yüksek anlatı kalitesi sayesinde izleyici nezdinde pozitif olarak ayrılmıştır. Henry Jenkins'in katılımcı kültür çerçevesi, Byung-Chul Han'ın psikopolitika ve heyecan kapitalizmi, Eli Pariser'in yankı odaları ve Thorsten Quandt'ın karanlık katılım teorilerinden faydalanan bu çalışma, dijital çağda izleyici tepkilerini belirleyen temel unsurun ideoloji, kimlik politikaları değil, eserlerin kalitesi olduğunu ortaya koymaktadır. Hesaplamalı sosyal bilimler yöntemlerini kültürel kuramlarla birleştiren bu tez, fan çalışmaları ve dijital kültür literatürüne metodolojik, teorik bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the nature, origins, and dynamics of fan reactions to fantasy adaptations in the digital age, using Amazon Prime Video's The Lord of the Rings: The Rings of Power as a primary case study through a comparative social media analysis. In the era of streaming platforms, cultural production has become a central arena for identity politics and woke culture debates. Since its announcement, The Lord of The Rings: The Rings of Power has sparked intense global controversy regarding representation and fidelity to lore, transcending aesthetic concerns to become a proxy war for political and cultural identity polarization. The research analyzes a massive dataset of 1,398,109 raw entries collected via APIs from Reddit and YouTube. Through a set of procedures, 891,581 qualified comments were isolated for detailed analysis. The study employs a multi-layered computational approach, utilizing traditional lexicon-based methods VADER, TextBlob alongside context-aware Deep Learning models BERT and the NRC Emotion Lexicon. Four distinct productions The Lord of the Rings Trilogy, House of the Dragon, The Witcher, and The Rings of Power are examined comparatively. Contrary to the prevailing narrative that political identity politics is the primary driver of negative backlash, the findings from distinctive discourse analysis empirically demonstrate that the core sources of negativity are narrative inconsistency, infidelity to lore, and lack of technical quality. Specifically, The Rings of Power registered a negativity rate of 64.2%, with discontent becoming ossified over time. In contrast, House of the Dragon, despite featuring similar inclusive casting choices, received significantly more positive reception due to its high narrative quality, proving that quality is a more decisive factor than ideology. Drawing on Henry Jenkins' participatory culture, Byung-Chul Han's psychopolitics and emotion capitalism, Eli Pariser's filter bubbles, and Thorsten Quandt's theory of dark participation, this study reveals that digital fan activism is often a form of consumer activism aimed at protecting cultural heritage rather than mere toxicity. By bridging computational social science methods with cultural theory, this thesis contributes to fan studies and digital culture literature, offering a nuanced understanding of polarization in the algorithmic age.