Çevresel ekosistemde astaksantin üreten mikroorganizmaların moleküler tanılanması
Molecular identification of astaxanthin-producing microorganisms in environmental ecosystems
  1. Tez No: 993544
  2. Yazar: BELKIS GÖKÇEN YEŞİLYURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEDİNE GÜLLÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Biyoteknoloji, Microbiology, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, Moleküler biyoloji, Biotechnology, Microbiology, Molecular biology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Erzurum ve çevresinden izole edilen, astaksantin üretim potansiyeline sahip bakterilerin moleküler tanılanması ve tanılanan izolatlardan bir kültür koleksiyonunu oluşturulmasıdır. Yöntem: Erzurum ve çevresindeki bölgelerden elde edilen örneklerden karotenoit içeriği olduğu düşünülen 29 bakteri izolatı saflaştırılmış ve BG olarak kodlanmıştır. Spektrofotometrik analizler ve HPLC ölçümleri sonucunda 9 izolatta astaksantin üretimi belirlenmiştir. Bu bakterilerin klasik ve moleküler tanılaması gerçekleştirilerek NCBI veri tabanına kayıtları yapılmıştır. Bulgular: BG1, BG6, BG7, BG11, BG12, BG19, BG20, BG21, BG25 izolatlarının astaksantin ürettiği belirlenmiştir. Moleküler analizlerde bu izolatların Exiguobacterium, Bacillus ve Micrococcus cinslerine ait türler olduğu gösterilmiştir. Sonuç: Astaksantin üretme kabiliyetine sahip bakterilerin tanılanması, literatüre göre Türkiye'de ilk kez bu çalışma kapsamında gerçekleştirilmiştir. Astaksantin ürettiği doğrulanan 9 bakteri türü tanımlanarak kültür koleksiyonuna kazandırılmıştır. Yerli izolatlardan astaksantin, gıda, tıp, kozmetik ve su ürünleri yetiştiriciliği gibi birçok alanlarda güvenli ve sürdürülebilir uygulamalara katkı sağlayabileceği değerlendirilmektedir. Ayrıca çalışma biyoaktif bileşenlerin yerli kaynaklardan üretimi konusunda öncülük ederek bilimsel literatürdeki bir boşluğu doldurmakta ve potansiyel olarak ülke ekonomisine katkı sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim is to molecularly identify bacteria with astaxanthin production potential isolated from Erzurum and its surroundings, and to create a culture collection from the identified isolates. Method: Twenty-nine bacterial isolates, thought to contain carotenoids, were purified from samples obtained from Erzurum and surrounding regions and coded as BG. Spectrophotometric analyses and HPLC measurements revealed astaxanthin production in nine of these isolates. Classical and molecular identification of these bacteria was performed, and their data were recorded in the NCBI database. Findings: Isolates BG1, BG6, BG7, BG11, BG12, BG19, BG20, BG21, and BG25 were determined to produce astaxanthin. Molecular analyses showed that these isolates belonged to species of the genera Exiguobacterium, Bacillus, and Micrococcus. Results: Identifying bacteria capable of producing astaxanthin is the first such study in Turkey, according to the literature. Nine bacterial species confirmed to produce astaxanthin were identified and added to the culture collection. It is assessed that astaxanthin from local isolates can contribute to safe and sustainable applications in many fields such as food, medicine, cosmetics, and aquaculture. Furthermore, the study is considered to fill a gap in the scientific literature by pioneering the production of bioactive components from local sources and potentially contribute to the national economy.