Akçapınar'a doğru bir yolculuk: Köyde freelance yaşam
A journey to Akçapınar: Freelance living in the village
- Tez No: 993570
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇEN ERTUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Freelance çalışma, dijital emek, yaşam tarzı göçü, maddi olmayan emek, esnek çalışma, neoliberalizm, Freelance work, digital labour, lifestyle migration, immaterial labour, flexible work, neoliberalism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, freelance (serbest) çalışma etrafında şekillenen yeni bir yaşam tarzı arayışının mekânsal hareketlilikle kesiştiği özgün bir göç olgusunu, Muğla ili Ula ilçesine bağlı Akçapınar Mahallesi örneğinde incelemektedir. 1970'lerden itibaren fordist üretim modelinin yerini post-fordist üretim rejimine bırakmasıyla birlikte, esnek çalışma biçimleri, bireysel girişimcilik ve bilgi-iletişim teknolojilerine dayalı istihdam türleri yaygınlaşmıştır. Bu dönüşüm, özellikle kültürel ve yaratıcı sektörlerde freelance çalışmayı yaygın bir emek biçimi hâline getirmiştir. Freelance çalışma, sunduğu esneklik ve mekândan bağımsızlık nedeniyle cazip görünse de; düzensiz iş akışları, iş güvencesizliği ve yoğun rekabet gibi yapısal sorunları beraberinde getirmektedir. Bu durum, freelance çalışanların gelir sürekliliğini sağlama, iş ağlarını koruma ve yaşam maliyetlerini düşürme yönündeki stratejilerini doğrudan etkilemektedir. Araştırma kapsamında, bu arayışların bireyleri büyükşehirler dışındaki alternatif mekânlara yönlendirdiği gözlemlenmiştir. Akçapınar örneğinde, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyükşehirlerden gelen ve çoğunlukla Fransa gibi farklı ülkelere bağlı olarak çalışan bireylerin, kırsal bir yerleşimde freelance çalışma pratiklerini sürdürdükleri görülmektedir. Grafiker, dijital tasarımcı, psikolog, yoga eğitmeni, içerik üreticisi, fotoğrafçı, video editörü, ressam ve DJ gibi kültürel ve yaratıcı endüstri emekçilerinden oluşan bu grup, resmî adres değişikliği yapmaksızın yaşamlarının önemli bir bölümünü Akçapınar'da geçirmektedir. Bu durum, klasik göç tanımlarının ötesinde; yaşam tarzı, mekânsal aidiyet ve sosyal etkileşim temelinde şekillenen yeni bir göç biçimine işaret etmektedir. Araştırmanın amacı; bu yeni nesil göçün yapısal özelliklerini ortaya koymak, freelance çalışma biçimlerinin kırsal alanda yarattığı kültürel dönüşümü incelemek ve iş güvencesizliği ile rekabet baskısı altında freelance çalışanların mekânsal hareketliliği nasıl yönettiklerini analiz etmektir. Ayrıca, Akçapınar yerel halkının gündelik yaşam pratikleri ile üretim ve tüketim alışkanlıklarında gözlemlenen dönüşümler de ele alınmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemleri kullanılmış; yerel halkın önde gelenleri ile freelance göçebelerle derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiş ve katılımlı gözlem yoluyla alan notları tutulmuştur. Elde edilen veriler, freelance göçebeler için yol-süreç, yaşam tarzı ve umut, dijital emek, özgürlük ve yanılsamalar, aidiyet ve kimlik temaları altında; yerel halk için ise dönüşüm ve yerli-yabancı ilişkileri ekseninde analiz edilmiştir. Çalışma, mekânsal hareketliliğin teknoloji kullanımı, emek süreçleri ve sosyal ilişkilerle kurduğu çok katmanlı ilişkiyi freelance emek üretimi üzerinden tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines a distinctive form of migration that emerges at the intersection of freelance work and spatial mobility, shaped by the pursuit of a new lifestyle, through the case of Akçapınar Neighborhood in Ula district, Muğla Province. Since the 1970s, the Fordist mode of production has been gradually replaced by a post-Fordist regime characterized by flexible labor arrangements, individual entrepreneurship, and employment models based on information and communication technologies. Within this transformation, freelance work has become a prevalent form of labor, particularly in cultural and creative industries. Although freelance work appears attractive due to its flexibility and spatial independence, it also entails structural challenges such as irregular income, job insecurity, and intense competition. These conditions directly influence freelancers' strategies for sustaining income, maintaining professional networks, and managing living costs, leading many to seek alternative locations outside metropolitan centers. In the case of Akçapınar, individuals migrating primarily from major cities such as Istanbul and Ankara—while working remotely for employers or clients often based abroad, including France—continue their freelance practices within a rural setting. This group consists of cultural and creative workers such as graphic designers, digital designers, psychologists, yoga instructors, content creators, photographers, video editors, painters, DJs, actors, and models. Without officially changing their registered addresses, these individuals spend a significant portion of their lives in Akçapınar and contribute to local social, economic, and cultural interactions. This pattern indicates a form of mobility that extends beyond classical migration definitions and is shaped by lifestyle choices, spatial attachment, and social relations. The study aims to identify the structural characteristics of this emerging form of migration, analyze the cultural transformations generated by freelance labor practices in rural areas, and examine how freelance workers manage spatial mobility under conditions of job insecurity, network dependency, and competitive pressure. Additionally, the study explores the transformations observed in the everyday life practices, as well as production and consumption patterns, of the local population in Akçapınar. Employing qualitative research methods, the study is based on in-depth interviews conducted with both local community leaders and freelance migrants, complemented by participant observation and field notes documenting social dynamics in the field. The data were analyzed through thematic coding. For freelance migrants, the main themes include journey and process, lifestyle and hope, digital labor, freedom and illusions, and belonging and identity. Interviews with local residents were analyzed along the themes of transformation and local–outsider relations. Overall, the study discusses the multi-layered nature of spatial mobility shaped by technology use, labor processes, and social interactions through the lens of freelance labor production.