Erkeklik bağlamında Tofaş algısı Karabük örneği
Tofaş perception in the context of masculinity, Karabük province example
- Tez No: 993640
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM SAĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Cinsel ve toplumsal cinsiyet azınlıkları, Hegemonik erkeklik, Sexual and gender minorities, Hegemonic masculinity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Erkeklik, tarih boyunca toplumların şekillenmesinde önemli bir rol oynamış, bireylerin kimlerini ve sosyal rollerini belirleyen dinamik bir kavramdır. Bu kavram, güç, cesaret ve dayanıklılık gibi geleneksel özelliklerle ilişkilendirilmektedir. Erkeklik, bireylerin kendilerini ifade etme biçimlerini, ilişkilerini ve toplumsal sorumluluklarını etkileyen bir süreçtir. Erkeklik tarih boyunca toplumların kendi görüş ve düşünceleri doğrultusunda şekillenmiştir. Bir erkeğin ne yapıp yapmayacağına doğup büyüdüğü sosyal çevredeki, erkek bireylere atfedilmiş olan davranışlar biçimi karar vermektedir. Tofaş ise, Türk otomotiv sektöründe sadece bir araç markası olmanın ötesine geçerek, birçok insanın yaşam tarzının bir parçası haline gelmiştir. Tofaş araçları, sahiplerine sadece ulaşım sağlamakla kalmamıştır; aynı zaman da bir kimlik ve aidiyet duygusu oluşturmaktadır. Tofaş sahipleri, araçları etrafında bir topluluk oluşturarak, sosyal dinamikler geliştirmekte ve bu bağlamda erkeklik kavramını yeniden yorumlamaktadırlar. Bu tez çalışmasında, erkeklik ve Tofaş arasındaki ilişkiyi, toplumsal cinsiyet rolleri ve kültürel bağlamlar üzerinden derinlemesine inceleyeceğiz. Erkeklerin Tofaş araçları ile kurduğu bağ, onların kimliklerini nasıl şekillendirdiğini ve toplumsal normlarla nasıl etkileşimde bulunduğunu irdeleyeceğiz. Tofaş, sadece bir otomobil markası değil; aynı zamanda erkeklik deneyimlerinin, toplumsal ilişkilerin ve bireysel kimliklerin bir yansımasıdır. Araştırmada Karabük ilinde yaşayan erkek bireylerin Tofaş marka araçlar ile erkekliklerini nasıl şekillendirdikleri ve bu araçlara atfettikleri anlamlar ortaya konulmaya çalışmıştır; aynı zamanda Karabük ilindeki erkek bireylerin bu araçlar ile ilgili sorunları, çözümleri, duygu ve düşünceleri anlaşılmaya çalışılmıştır. Buna bağlı olarak araştırmada Tofaş kullanıcısı bireylerin bu otomobiller ile ilgili gündelik yaşam pratiklerinde sosyal çevrelerinden aldıkları olumlu veya olumsuz tepkiler 'erkeklik' olgusu aracılığı ile ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Masculinity has played an important role in shaping societies throughout history and is a dynamic concept that determines individuals' identities and social roles. This concept is associated with traditional characteristics such as power, courage, and resilience. Masculinity is a process that affects how individuals express themselves, their relationships, and their social responsibilities. Throughout history, masculinity has been shaped by the views and thoughts of societies. What a man can or cannot do is determined by the behaviors attributed to men in the social environment in which he was born and raised. Tofaş, on the other hand, has transcended being just a vehicle brand in the Turkish automotive industry, becoming a part of many people's lifestyles. Tofaş vehicles not only provide transportation for their owners but also create a sense of identity and belonging. Tofaş owners form a community around their vehicles, developing social dynamics and reinterpreting the concept of masculinity in this context. In this thesis, we will deeply examine the relationship between masculinity and Tofaş through the lenses of gender roles and cultural contexts. We will explore how the bond that men have with Tofaş vehicles shapes their identities and how it interacts with social norms. Tofaş is not just a car brand; it is also a reflection of masculinity experiences, social relationships, and individual identities. The research aims to reveal how men living in the Karabük province shape their masculinity with Tofaş brand vehicles and the meanings they attribute to these vehicles. Additionally, it seeks to understand the problems, solutions, feelings, and thoughts of men in Karabük regarding these vehicles. Accordingly, the study attempts to illustrate how the positive or negative reactions received from their social environment in their daily life practices related to these cars are expressed through the phenomenon of 'masculinity.'