6 Şubat depremi ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği: Konteyner yaşam alanlarındaki kadınlar ve sorunları
The February 6 earthquake and gender inequality: Women and their challenges in container settlements
  1. Tez No: 993868
  2. Yazar: SERAP BAYIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR KOCADAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Deprem, Konteyner yaşam alanı, Toplumsal cinsiyet, Women, Earthquake, Container settlement, Gender
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 6 Şubat depreminin ardından konteyner yaşam alanlarında yaşamaya başlayan kadınların gündelik hayatlarına, karşılaştıkları zorluklara ve deneyimlerine odaklanarak toplumsal cinsiyet perspektifinden bir değerlendirme sunmaktadır. Kadınların barınma, sağlık, güvenlik, ekonomik yaşam, sosyal ilişkiler, çocuk bakımı ve eğitime erişim gibi temel hak alanlarında yaşadıkları sorunlar; odak grup görüşmeleri, gözlemler ve derinlemesine bireysel görüşmeler aracılığıyla incelenmiş ve nitel veri analizine dayalı olarak tematik başlıklar altında yorumlanmıştır. Araştırma bulguları, konteyner yaşam alanlarının kadınların ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığını, sosyal destek mekanizmalarının zayıf olduğunu ve kadınların çok boyutlu bir kırılganlık içinde yaşadıklarını göstermektedir. Aynı zamanda kadınların dayanışma kurma çabaları, kendi ihtiyaçlarına yönelik çözüm önerileri ve hayatta kalma stratejileri de bu çalışmanın önemli bulguları arasında yer almaktadır. Elde edilen veriler doğrultusunda, kadınların yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik çok yönlü ve kapsayıcı politikalara ihtiyaç duyulduğu vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study offers a gender-based analysis focusing on the daily lives, challenges, and experiences of women who began living in container settlements following the February 6 earthquakes. The problems women face in accessing fundamental rights—such as shelter, healthcare, safety, economic life, social relationships, childcare, and education—have been examined through focus group discussions, field observations, and in-depth individual interviews. These issues were analyzed thematically based on qualitative data analysis. The research findings indicate that container living environments are insufficient in meeting women's needs, that social support mechanisms are weak, and that women are living in a state of multidimensional vulnerability. At the same time, women's efforts to build solidarity, their own solution proposals, and survival strategies also stand out as significant findings of this study. Based on the collected data, the study emphasizes the need for multifaceted and inclusive policies to improve the living conditions of women.