21. yüzyılda ticaret savaşları ve ekonomik yaptırımlar (ABD-Çin örneği)
Trade wars and economic sanctions in the 21st century (USA-China example)
  1. Tez No: 993869
  2. Yazar: ESRA RUVEYDA YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMET ZENGİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Açık ekonomi, Dış ticaret politikaları, Haksız ticari uygulamalar, Open economy, Foreign trade policies, Unfair commercial practices
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, 21. yüzyıl uluslararası ekonomik ilişkilerinde belirleyici bir unsur haline gelen ticaret savaşları ve ekonomik yaptırımlar, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Çin Halk Cumhuriyeti örneği üzerinden incelenmiştir. Küresel ekonomik güç dengelerinin yeniden şekillendiği bu dönemde, özellikle 2018 yılından itibaren ABD'nin uyguladığı gümrük tarifeleri ve yaptırımlar ile Çin'in verdiği tepkiler, dünya ticaretinde derin yapısal kırılmalara yol açmıştır. Tezde, ticari korumacılık, serbest ticaret, ekonomik yaptırımlar ve güç geçişi gibi kavramlar kavramsal ve kuramsal çerçevede ele alınmıştır. Araştırma yöntemi olarak nitel bir yaklaşım benimsenmiş; doküman analizi yöntemi ile çeşitli akademik makaleler, resmi raporlar ve uluslararası veri setleri değerlendirilmiştir. Ayrıca, 2014–2024 yılları arasında ABD ve Çin'in yıllık büyüme oranları, ithalat ve ihracat verileri karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, Çin'in dış ticaret fazlasını koruyarak ekonomik büyümesini sürdürdüğünü, ABD'nin ise dış ticaret açığını azaltmakta sınırlı başarı elde ettiğini ortaya koymuştur. Ticaret savaşlarının yalnızca ekonomik değil, jeopolitik ve stratejik bir mücadele alanı olduğu; Çin'in uzun vadeli yapısal dönüşümleri sayesinde bu süreçte daha avantajlı bir konum elde ettiği anlaşılmaktadır. Bu tez, güç geçişi teorisi bağlamında küresel ticaret politikalarının yeni yönelimlerini anlamak açısından literatüre katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates one of the most significant developments in 21st-century international economic relations: the trade wars and economic sanctions between the United States of America (USA) and the People's Republic of China. Since 2018, the imposition of tariffs and economic measures by the USA and China's strategic responses have deeply influenced global trade dynamics. In this context, key concepts such as trade protectionism, free trade, economic sanctions, and power transition theory are examined within a comprehensive conceptual and theoretical framework. A qualitative research design was employed, based on document analysis of academic studies, official reports, and international datasets. The annual GDP growth rates, imports, and exports of the USA and China between 2014 and 2024 were comparatively analyzed. The findings reveal that China maintained a consistent trade surplus and sustained economic growth throughout the period, while the USA struggled to reduce its chronic trade deficit despite protectionist policies. In conclusion, the trade war between these two global powers is not merely an economic conflict, but also a geopolitical and strategic struggle. China's resilience and ability to adapt through structural economic reforms have positioned it more advantageously in the long run. This study contributes to the literature by offering a comparative and analytical perspective on the evolving nature of global trade policies in the context of power transition theory.