Anten yaklaşımı ve 2.4 GHz helis (sarmal) anten tasarımı ve gerçekleştirilmesi
Antenna approach and 2.4 GHz helical (spiral) antenna design and implementation
- Tez No: 993963
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL DELİHACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Helis anten, Empedans uyumlandırma, Dairesel polarizasyon, Elektromanyetik haberleşme, Anten tasarımı, Helisel anten, Helical antenna, Impedance matching, Circular polarization, Electromagnetic communication, Antenna design
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
İlk anten örnekleri, dipol ve dikey antendir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte değişen ihtiyaçlara cevap verebilmek amacıyla farklı anten türleri geliştirilmiştir. Bu ihtiyaçlar arasında; yüksek kazanç elde edebilmek, belirli bir yönde yayın yapabilmek ve yüksek frekanslarda daha küçük boyutlarda antenler tasarlayabilmek yer almaktadır. Bu ihtiyaçlara ek olarak, uydu, drone ve insansız hava aracı (İHA) gibi elektromanyetik haberleşmenin kesintisiz ve verimli bir şekilde sürdürülebilmesinin önemli olduğu havacılık alanında özel anten çözümleri geliştirilmiştir. Bu amaca hizmet eden anten türlerinden biri de dairesel polarizasyonda yayın yapan helis antendir. Helis antenlerin çalışma prensipleri temelde benzer olsa da iletim hattı ile olan empedans uyumlandırma yöntemlerinde farklılıklar bulunmaktadır. Bu tez kapsamında, iki farklı empedans uyumlandırma tekniği kullanılarak üç adet helis anten tasarlanmış ve ölçümleri gerçekleştirilmiştir. İlk antenin empedansı, bakır üçgen bir plaka kullanılarak oluşturulan bir L ağı ile uyumlandırılmıştır. İkinci antenin empedansı ise, çeyrek dalga hat yöntemi ile uyumlandırılmıştır. Üçüncü anten ise, ikinci antenin sarım çapı küçültülerek elde edilmiştir. Gerçekleştirilen karşılaştırmalar sonucunda, çeyrek dalga hat yöntemiyle yapılan empedans uyumlandırmasının, teorik hesaplamalarla uyum sağladığı ve performans açısından diğer yöntemlere kıyasla daha başarılı sonuçlar verdiği tespit edilmiştir. Ayrıca, helis antenlerin sarım çapı ile çalıştıkları frekans arasında doğrudan bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Son olarak, bir antenin performansının doğru şekilde değerlendirilebilmesi için yansıma katsayısı gibi tek bir parametreye odaklanmak yerine, antenin tüm elektriksel (kazanç, yansıma katsayısı, bant genişliği) ve yapısal (çap, sarım sayısı, uzunluk) özelliklerinin tamamının analiz edilmesi gerektiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Among the earliest examples of antennas are dipole and vertical antenna. As technology has evolved, different types of antennas have been developed to meet changing needs. These requirements include achieving high gain, broadcasting in a specific direction, and designing smaller antennas at high frequencies. Together with these needs, specialized antenna solutions have been developed for the aviation industry, where uninterrupted and efficient electromagnetic communication is crucial for satellites, drones, and unmanned-aerial-vehicles (UAVs). One antenna serving this purpose is the circularly polarized helical antenna Although the operating principles of helical antennas are fundamentally similar, there are differences in the impedance matching methods with the transmission line. In this thesis, three helical antennas were designed and measured using two impedance matching techniques. The impedance of the first antenna is matched with an L-network formed using a copper triangular plate. The impedance of the second antenna was matched with the quarter-wave transformer method. The third antenna was obtained by reducing the winding diameter of the second antenna. Comparisons showed that impedance matching with the quarter-wave line method agreed with theoretical calculations and outperformed other methods. In addition, it has been determined that there is a direct relationship between the winding diameter of helical antennas and the operating frequency. Finally, it was shown that accurate antenna evaluation requires considering all electrical (gain, return loss, bandwidth) and structural (diameter, turns, length) properties rather than a single parameter.