Türkiye'de kamu yatırımlarının etkinliğinin Düzey 2 bölgesi düzeyinde değerlendirilmesi
Assessment of the effectiveness of public investments in Türkiye at the Level 2 region level
  1. Tez No: 994011
  2. Yazar: ŞÜKRÜ ÇİĞDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SENİHA ALEV SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesel kalkınma, Kamu harcamaları, Kamu yatırımları, Regional development, Public expenditures, Public investments
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
Özet
Kamu yatırımları, ekonomik büyüme ve kalkınmanın şekillendirilmesinde önemli bir rol oynamakta; üretim altyapısının güçlendirilmesi, bölgesel eşitsizliklerin azaltılması ve sürdürülebilir ilerlemenin teşvik edilmesinde temel bir araç olarak hizmet etmektedir. Bu tez, Türkiye'deki kamu yatırım harcamalarının etkinliğinin Düzey 2 bölgesel düzeyde değerlendirilmesine odaklanmakta ve bu yatırımların ekonomik ve sosyal göstergelere katkı sağlamadaki önemini vurgulamaktadır. Çalışmanın temel amacı, Türkiye'nin Düzey 2 bölgelerinde kamu yatırım harcamalarının etkinlik düzeylerini ölçmek ve dönemsel değişimleri incelemektir. Bu kapsamda Veri Zarflama Analizi (VZA) ve Malmquist Toplam Faktör Verimliliği (TFV) yöntemleri kullanılarak 2014–2020 dönemi analiz edilmiştir. Bulgular, kamu yatırımlarının etkinlik düzeyinin bölgeler arasında belirgin biçimde farklılaştığını göstermektedir. 2014–2017 döneminde toplam faktör verimliliği yaklaşık %78 artmış, bu artışın büyük ölçüde teknolojik gelişmeden kaynaklandığı belirlenmiştir. Teknolojik değişim katsayısının 1,73 düzeyinde gerçekleşmesi, üretim sınırının dışa kaydığını ve teknoloji tabanlı üretim kapasitesinde önemli bir ilerleme yaşandığını ortaya koymuştur. Buna karşılık, 2017–2020 döneminde verimlilikte düşüş gözlenmiş; teknolojik ilerlemenin yavaşlaması ve bazı bölgelerde yakalama etkisinin sınırlı kalması bu eğilimin temel nedenleri arasında yer almıştır. Genel olarak, Türkiye'de kamu yatırımlarının etkinliği coğrafi ve kurumsal faktörlere bağlı olarak farklılaşmakta; özellikle beşerî sermaye ve altyapı kapasitesi yüksek bölgeler daha yüksek etkinlik skorlarına ulaşmaktadır. Bu bulgular, kamu yatırımlarının bölgesel kalkınma politikalarıyla daha bütüncül biçimde ele alınması gerektiğini göstermektedir. Araştırma, kamu yatırım etkinliğine ilişkin literatürdeki boşlukları doldurarak, bölgesel ölçekte kanıta dayalı politika geliştirilmesine katkı sağlamaktadır. Elde edilen sonuçlar, kamu kaynaklarının verimli kullanımını, teknolojik dönüşümün hızlandırılmasını ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasını destekleyecek stratejik önerilerin geliştirilmesine temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Public investments play a crucial role in shaping economic growth and development, serving as a key instrument for establishing production infrastructure and fostering sustainable progress. This thesis focuses on assessing the effectiveness of public investment expenditures in Türkiye at the level 2 regional level, acknowledging the significance of these investments in contributing to overall economic and social indicators. With a particular emphasis on fiscal policy management, economic development, and the enhancement of social welfare, the study aims to measure the impact of public investment expenditures accurately and in a timely manner. The primary purpose of this thesis is to examine the effects of public investment expenditures on economic and social indicators within Türkiye's level 2 regions. By providing a comprehensive evaluation, the study aims to offer strategic recommendations for enhancing regional development and social welfare. Timely and precise measurement of the impact of public investments is of great importance for the effectiveness and efficiency of expenditures, policy decisions and corrective measures. This research contributes to the academic literature by addressing knowledge gaps in the field and presenting new perspectives on the effectiveness of public expenditures. Through a meticulous examination of public investments at the regional level, the thesis aspires to provide valuable insights for policymakers, scholars, and practitioners, thereby laying the foundation for future research enVZAvors. The ultimate goal is to facilitate a more nuanced understanding of managing public policies effectively, contributing to the sustainable development goals of the country and fostering the efficient utilization of public resources.