Vestibüler nöritli ve rekürren vestibülopatili hastalarda vestibüler uzamsal çalışma belleği rehabilitasyon sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of the results of vestibular spatial working memory rehabilitation in patients with vestibular neuritis and recurrent vestibulopathy
- Tez No: 994049
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHRİYE ÖZLEM KONUKSEVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Vestibüler Nörit, Rekürren Vestibülopati, Uzamsal Çalışma Belleği Rehabilitasyonu, Denge Sınırları Testi, Bilgisayarlı Dinamik Postürografi, Vestibular Neuritis, Recurrent Vestibulopathy, Spatial Working Memory Rehabilitation, Limits of Stability, Computerized Dynamic Posturography
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
Özet
Giriş: Bilişsel işlevler çevresel bilgilerin alınmasına, seçilmesine, depolanmasına, dönüştürülmesine, geliştirilmesine ve yeniden kazandırılmasına olanak veren mental süreçlerdir. Bunlar; dil ve işitsel algı, görsel ve uzamsal algı, bellek ve yürütücü işlevlerdir. Uzamsal çalışma belleği, belleğin alt bileşenlerinden biridir ve uzamsal bilgilerin geçici olarak depolanmasına ve değiştirilmesine izin veren kısa süreli bir bellektir. Bu çalışmanın amacı günler süren ve tek atak ile tanılanan vestibüler nörit ve saatler süren ve epizodik tekrarlayıcı ataklarla tanılanan rekürren vestibülopati hastalarında, uzamsal çalışma belleği değerlendirmesi ve vestibüler uzamsal çalışma belleği rehabilitasyon sonuçlarını karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: 18 yaş ve üzeri vestibüler nörit (63,2±20,09347 yıl) ve rekürren vestibülopati (73,9±7,33341 yıl) tanısı almış 20'şer birey olmak üzere toplam 40 bireye, uzamsal çalışma belleği değerlendirmesi için Bilgisayarlı Dinamik Postürografi-Denge Sınırları Testi ve vestibüler işlev değerlendirmesi için Bilgisayarlı Dinamik Postürografi-Duyusal Organizasyon Testi yapılmıştır. Bu testler rehabilitasyon programından önce ön test, 8. rehabilitasyon seansından sonra ara test ve 16. rehabilitasyon seansından sonra son test şeklinde uygulanmıştır. BDP yazılım programında yer alan vestibüler uzamsal çalışma belleği rehabilitasyon oyunları bireysel olarak planlanmış ve uygulama seansları 48 dakikalık haftada 1 seans toplam 16 seans gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Vestibüler nörit ve rekürren vestibülopati hastalarının gruplar arası“Bilgisayarlı Dinamik Postürografi-Denge Sınırları Testi ön test, ara test ve son test; Total Surface, Front, Back, Right ve Left”skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Hastaların gruplar arası“Bilgisayarlı Dinamik Postürografi-Duyusal Organizasyon Testi strateji analizi ön test, ara test ve son test; D1, D2, D3, D4, D5 ve D6”skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Hastaların gruplar arası“Bilgisayarlı Dinamik Postürografi-Duyusal Organizasyon Testi sensör analizi Global, Görsel, Vestibüler, Somatosensöriyel ve Preferential”skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Vestibüler nörit ve rekürren vestibülopati hastalarının grup içi“Bilgisayarlı Dinamik Postürografi-Denge Sınırları Testi ön test, ara test ve son test; Total Surface, Front, Back, Right ve Left”skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p<0,05). Hastaların grup içi Bilgisayarlı“Dinamik Postürografi-Duyusal Organizasyon Testi strateji analizi ön test, ara test ve son test; D1, D2, D3, D4, D5 ve D6”skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p<0,05). Hastaların grup içi“Bilgisayarlı Dinamik Postürografi-Duyusal Organizasyon Testi sensör analizi Global, Görsel ve Vestibüler”ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Vestibüler nörit ve rekürren vestibülopati grupları arasında Bilgisayarlı Dinamik Postürografi-Denge Sınırları Testi ön test ile uzamsal çalışma belleği işlevleri arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Diğer yandan her iki grupta da ön test, ara test ve son test rehabilitasyon sonuçları beklendiği gibi anlamlı farklılık göstermiştir. Gruplara dahil edilme kriterlerinde v-HIT ve kalorik test seviyelerinin gruplandırılarak daha büyük örneklemlerle karşılaştırmalar yapılması anlamlı farklılıkların ortaya konmasında kriter olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Cognitive functions are mental processes that allow the acquisition, selection, storage, transformation, development and recovery of environmental information. These; language and auditory perception, visual and spatial perception, memory and executive functions. Spatial working memory is one of the subcomponents of memory and is a short-term memory that allows for the temporary storage and manipulation of spatial information. The aim of this study was to compare the evaluation of spatial working memory and rehabilitation results of vestibular spatial working memory in patients with vestibular neuritis lasting days and diagnosed with a single attack and recurrent vestibulopathy lasting hours and diagnosed with episodic repetitive attacks. Materials and Methods: For the evaluation of spatial working memory, a total of 40 individuals, 20 of whom were diagnosed with vestibular neuritis (63,2±20,09347 years) and recurrent vestibulopathy (73,9±7,33341 years), aged 18 years and older. Computerized Dynamic Posturography-Limits of Stability Test and Computerized Dynamic Posturography-Sensory Organization Test were performed for vestibular function evaluation. These tests were applied as a pre-test before the rehabilitation program, as a mid-test after the 8th rehabilitation session, and as a post-test after the 16th rehabilitation session. Vestibular spatial working memory rehabilitation games included in the BDP software program were individually planned and a total of 16 sessions were carried out, 1 session per week of 48 minutes. Results: Between groups of patients with vestibular neuritis and recurrent vestibulopathy Computerized Dynamic Posturography-Limits of Stability Test pre-test, mid-test and post-test; there was no statistically significant difference between Total Surface, Front, Back, Right and Left scores (p>0,05). Computerized Dynamic Posturography-Sensory Organization Test strategy analysis pre-test, mid-test and post-test; there was no statistically significant difference between D1, D2, D3, D4, D5 and D6“ scores (p>0,05). There was no statistically significant difference between the Computerized Dynamic Posturography-Sensory Organization Test sensor analysis Global, Visual, Vestibular, Somatosensory and Preferential scores between the groups (p>0,05). Computerized Dynamic Posturography-Limits of Stability Test pre-test, mid-test and post-test; a statistically significant difference was found between Total Surface, Front, Back, Right and Left”scores (p<0,05). In-group Computerized Dynamic Posturography-Sensory Organization Test strategy analysis of patients pre-test, mid-test and post-test; a statistically significant difference was found between D1, D2, D3, D4, D5 and D6 scores (p<0,05). A statistically significant difference was found between the intragroup Computerized Dynamic Posturography-Sensory Organization Test sensor analysis Global, Visual and Vestibular measurements of the patients (p<0,05). Conclusion: There was no significant difference between Computerized Dynamic Posturography-Limits of Stability Test pre-test and spatial working memory functions between vestibular neuritis and recurrent vestibulopathy groups. On the other hand, pre-test, mid-test and post-test rehabilitation results in both groups showed significant differences as expected. Comparisons with larger samples by grouping v-HIT and caloric test levels in the inclusion criteria of the groups may be a criterion for revealing significant differences.