Kültürel miras kapsamındaki geleneksel meslekler ve ustalar: Aydın
Traditional professions and masters within the cultural heritage: Aydın
  1. Tez No: 994061
  2. Yazar: SAADET NİHAL COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL KOYUNCU OKCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, El Sanatları, Sanat Tarihi, Fine Arts, Crafts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Miras, Geleneksel Meslekler, Aydın İli, El Sanatları, Geleneksel Türk sanatı, Kültür, Intangible cultural heritage, traditional crafts, safeguarding, master–apprentice tradition, Aydın Province, Handicrafts, Traditional Turkish art, Culture, Cultural heritage
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Arkeoloji Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, kültürel miras kapsamında kaybolmuş ve kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel meslekler ile bu meslekleri icra eden ustaları Aydın ili ve ilçeleri özelinde ele almaktadır. Çalışmanın temel amacı; somut olmayan kültürel mirasın önemli bir bileşeni olan geleneksel mesleklerin tespit edilmesi, belgelenmesi ve korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasına yönelik değerlendirme ve öneriler geliştirilmesidir. Bu doğrultuda geleneksel meslekler, yalnızca üretilen nesneler üzerinden değil; üretim bilgisi, ustalık geleneği, kullanılan hammaddeler ve usta–çırak ilişkisi bağlamında bütüncül bir yaklaşımla incelenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiş; literatür taraması, doküman incelemesi ve saha temelli gözlem ile görüşmelere dayalı veri toplama teknikleri kullanılmıştır. Bulgular, Aydın ilinde pek çok geleneksel mesleğin günümüzde sınırlı sayıda usta tarafından sürdürüldüğünü ya da tamamen ortadan kalktığını göstermektedir. Çalışma sonucunda, geleneksel mesleklerin korunmasının yalnızca fiziksel ürünlerin muhafazasıyla değil; bilgi, beceri ve ustalık aktarımını esas alan“yaşatarak koruma”anlayışıyla mümkün olabileceği ortaya konulmuştur. Bu bağlamda tez, geleneksel mesleklerin kültürel miras kapsamında sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla belgeleme, eğitim, kurumsal iş birliği ve toplumsal farkındalık temelli öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines traditional crafts and craftsmen that have disappeared or are at risk of disappearing within the scope of cultural heritage, focusing on the province of Aydın and its districts. The main aim of the study is to identify, document, and evaluate traditional crafts as significant components of intangible cultural heritage and to develop recommendations for their safeguarding and transmission to future generations. In this context, traditional crafts are addressed not only through the produced objects, but also through the knowledge, skills, craftsmanship traditions, raw materials, and master–apprentice relationships that shape the production process. A qualitative research method was adopted in the study, employing literature review, document analysis, and field-based observations and interviews as data collection techniques. The traditional crafts examined within the scope of the thesis were classified according to the types of raw materials used in production. Accordingly, crafts based on leather, textile, soil, stone, metal, and mixed materials were evaluated under separate categories. The findings indicate that many traditional crafts in Aydın Province are currently practiced by a very limited number of craftsmen or have completely disappeared. The results of the study reveal that the safeguarding of traditional crafts cannot be achieved solely through the preservation of physical products, but requires a“living heritage”approach that prioritizes the transmission of knowledge, skills, and craftsmanship practices. In this respect, the thesis offers documentation-oriented, educational, institutional cooperation–based, and awareness-raising recommendations aimed at ensuring the sustainability of traditional crafts within the framework of cultural heritage.