Kanatlı işletmeleri atık sularından izole edilen escherichia col ve koliform izolatlarının GSβL, AMP-C ve karbapenamaz aktivitelerinin incelenmesi
Investigation of ESβL, AMP-C and carbapenemase activities of escherichia coli and coliform isolates obtained from poultry farm wastewater
  1. Tez No: 994222
  2. Yazar: TOLGA AKHARMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL KIZIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik dirençliliği, Evrensel sağlık kapsamı, Universal health coverage
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Mikrobiyolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Antimikrobiyal direnç (AMR), kanatlı sektöründe giderek artan bir sorun hâline gelmekte ve hem hayvan sağlığını hem de halk sağlığını tehdit etmektedir. Bu çalışmada, Ankara ilindeki iki farklı damızlık broyler işletmesinden, toplam 12 kümesin altlık sularından izole edilen 13 adet Escherichia coli (E. coli) ve koliform bakteride antibiyotik direnç profilleri ile GSβL, Amp-C ve karbapenemaz aktivitelerinin fenotipik ve genotipik düzeyde belirlenmesi amaçlanmıştır. İzolatların identifikasyonu konvansiyonel yöntemlerle gerçekleştirilmiş, antibiyotik duyarlılık testleri EUCAST (2025) ve CLSI (2024) kriterlerine göre yapılmıştır. Fenotipik sonuçlara göre en yüksek direnç oranı ampisilin için %100 olarak belirlenmiş; bunu sırasıyla sefoksitin %92.3, nalidiksik asit %69.2, trimetoprim-sülfametoksazol %61.5, tetrasiklin %53.8 ve siprofloksasin %46.2 izlemiştir. Sefotaksim için direnç %15.4, gentamisin %30.8 ve kloramfenikol %23.1 düzeyinde bulunurken, seftazidim ve meropenem için hiçbir direnç tespit edilmemiştir. Fenotipik testlerde tüm izolatları Amp-C açısından pozitif, GSβL ve karbapenemaz açısından ise negatif değerlendirilmiştir. Genotipik incelemelerde, klasik PCR sonuçları izolatların büyük bir bölümünde CTX-M gen grubunun (özellikle CTX-M-1 ve CTX-M-9) pozitif olduğunu göstermiştir. Ayrıca TEM geninin %53.8 oranında pozitifliği birden fazla GSβL geninin birlikte taşındığını düşündürmektedir. FOX (%30.8) ve OXA-48 (%23.1) genlerinin pozitif bulunması, belirli izolatlarda Amp-C β-laktamaz veya karbapenemaz potansiyeli bulunduğuna işaret etmektedir. Buna karşın IMP, VIM, KPC ve NDM-1 gibi karbapenemaz genlerinin hiçbir izolatta tespit edilmemesi, karbapenemaz kaynaklı direnç oranlarının düşük olduğunu doğrulamaktadır. Sonuç olarak, Ankara'daki damızlık broyler işletmelerinden elde edilen izolatlarda yaygın çoklu antibiyotik direnci ve yüksek Amp-C varlığı dikkat çekmektedir. Fenotipik olarak GSβL ve karbapenem direncinin düşük olması olumlu bir bulgu olmakla birlikte, CTX-M ve TEM pozitifliklerinin yüksekliği, genotipik düzeyde önemli bir GSβL rezervuarının varlığına işaret etmektedir. Bu durum, kanatlı sektöründe antibiyotik kullanımının dikkatle yönetilmesi gerektiğini ve rutin izleme çalışmalarının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Antimicrobial resistance (AMR) is an increasing concern in the poultry industry, posing significant risks to both animal health and public health. This study aimed to determine the phenotypic antibiotic resistance profiles and the presence of ESβL, Amp-C, and carbapenemase activities in Escherichia coli (E. coli) and coliform bacteria isolated from litter water samples collected from 12 broiler breeder houses belonging to two different poultry enterprises in Ankara, Türkiye. A total of 13 isolates were identified using conventional methods, and antimicrobial susceptibility testing was performed according to EUCAST (2025) and CLSI (2024) guidelines. Phenotypic results revealed that the highest resistance rate was observed against ampicillin (AM) at 100%, followed by cefoxitin (FOX) 92.3%, nalidixic acid (NA) 69.2%, trimethoprim–sulfamethoxazole (SXT) 61.5%, tetracycline (TE) 53.8% and ciprofloxacin (CIP) 46.2%. Moderate resistance rates were detected for gentamicin (CN) 30.8%, chloramphenicol (C) 23.1% and cefotaxime (CTX) 15.4%. No resistance was detected against ceftazidime (CAZ), or meropenem (MEM). Based on phenotypic criteria, all isolates were evaluated as Amp-C positive, while no ESβL or carbapenemase activity was observed. Genotypic analyses performed with conventional PCR revealed that a large proportion of isolates carried CTX-M gene groups, particularly CTX-M-1 and CTX-M-9. Additionally, the TEM gene was detected in (53.8%) of isolates, suggesting the coexistence of multiple ESβL genes in some strains. FOX (30.8%) and OXA-48 (23.1%) gene positivity indicated the potential for Amp-C β-lactamase or carbapenemase production in certain isolates. Importantly, major carbapenemase genes such as IMP, VIM, KPC and NDM-1 were not detected in any isolate, demonstrating a low genotypic risk for carbapenem resistance. In conclusion, isolates obtained from broiler breeder operations in Ankara exhibited widespread multidrug resistance and high Amp-C activity. Although phenotypic ESβL and carbapenem resistance remained low, the high prevalence of CTX-M and TEM genes highlights the presence of a significant genotypic ESβL reservoir in the poultry environment. These findings underscore the need for prudent antibiotic use, ongoing surveillance and integrated AMR control strategies in the poultry sector.