Kurumsal iletişim duyurularında geleneksel ve dijital medya kullanımının X ve Y kuşağı çalışanlar açısından değerlendirilmesi: Nitel bir araştırma
Evaluation of the use of traditional and digital media in corporate communication announcements from the perspective of Generation X and Y employees: A qualitative study
  1. Tez No: 994256
  2. Yazar: ULVİYE YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ÖZEN OKAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal İletişim, Geleneksel Medya İletişimi, Dijital Medya İletişimi, Dijital Dönüşüm, Kuşaklar, Corporate Communication, Traditional Media Communication, Digital Media Communication, Digital Transformation, Generations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Reklamcılık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kurumsal iletişimde kullanılan geleneksel ve dijital medya araçlarının hem mavi yaka hem beyaz yaka olacak şekilde X ve Y kuşakları tarafından nasıl algılandığını, nasıl deneyimlendiğini ve hangi iletişim kanallarının kurum içi duyurularda daha etkili bulunduğunu incelemektedir. Kurumsal iletişimin temellerinin 19. yüzyıl sonlarına dayanan yapısından günümüze dek geçirdiği dönüşüm, özellikle Covid-19 dönemiyle birlikte hızlanmış; dijitalleşme kurum içi iletişim süreçlerinde önemli bir kırılma noktası yaratmıştır. Bu kırılma dönemindeki dijitale geçiş yalnızca teknik bir dönüşüm değil, kurum kültürünü ve çalışan iletişimi anlayışını yeniden şekillendiren yapısal bir süreci ifade etmektedir. Araştırmada, kurum içi iletişim kapsamında kullanılan e-posta, intranet, bülten, dijital pano, yüz yüze toplantı, afiş ve duyuru panosu gibi farklı medya türlerinin kuşaklar tarafından erişilebilirlik, anlaşılırlık, güvenilirlik ve etkililik açısından nasıl değerlendirildiği nitel yöntemle ele alınmıştır. X ve Y kuşağı çalışanlarla yapılan derinlemesine görüşmeler aracılığıyla, dijital ve geleneksel iletişim mecralarının algısal farklılıkları, kullanım alışkanlıkları ve iletişim beklentileri analiz edilmiştir. Bulgular, çalışanların bilgiye erişim biçimlerinin, teknolojiyi benimseme düzeylerinin ve iletişim kanalına yönelik güven algılarının kuşak bazında değişiklik gösterebildiğini ortaya koymaktadır. Bu çalışma, kurumların iç iletişim stratejilerini kuşak temelli bakışla yeniden değerlendirmesine katkı sunmayı, farklı medya araçlarının birlikte ve doğru kurgulandığında çalışan bağlılığını, bilgi akışını ve kurumsal iletişim verimliliğini artırabileceğini göstermeyi amaçlamaktadır. Elde edilen sonuçların hem akademik literatüre hem de uygulamaya yönelik yol gösterici nitelikte olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines how traditional and digital media tools used in corporate communication are perceived and experienced by both blue-collar and white-collar workers from Generation X and Generation Y, and which communication channels are found to be more effective in internal announcements. The transformation of corporate communication, whose foundations date back to the late 19th century, has accelerated, particularly with the Covid-19 pandemic; digitalization has created a significant turning point in internal communication processes. The transition to digital during this turning point represents not only a technical transformation but also a structural process that reshapes corporate culture and the understanding of employee communication. The study used qualitative methods to examine how different media types used for internal communication, such as email, intranet, newsletters, digital bulletin boards, face-to-face meetings, posters, and notice boards, are evaluated by different generations in terms of accessibility, comprehensibility, reliability, and effectiveness. Through in-depth interviews with Generation X and Y employees, the perceptual differences, usage habits, and communication expectations of digital and traditional communication channels were analyzed. The findings reveal that employees' ways of accessing information, their level of technology adoption, and their perception of trust in communication channels can vary across generations. This study aims to contribute to the reassessment of corporate internal communication strategies from a generation-based perspective and to demonstrate that different media tools, when designed together and correctly, can increase employee engagement, information flow, and corporate communication efficiency. The results obtained are expected to be instructive for both academic literature and practice.