Ortaokul 7.sınıf öğrencilerinin müzik dersi öz-yeterlik düzeylerinin incelenmesi (Sivas merkez örneği)
An examination of seventh grade students' self-efficacy levels in music course (The case of Sivas city center)
  1. Tez No: 994360
  2. Yazar: UĞUR DALKILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKER EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Sosyal Öğrenme Kuramı, Öz-Yeterlik, Music Education, Social Learning Theory, Self-Efficacy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin“Öz-yeterlik”düzeylerinin belirlenip farklı değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırma ilişkisel tarama modelinde bir araştırmadır. İlişkisel tarama modeli ise farklı değişkenler arasındaki değişim ilişkilerinin var olan şekliyle ortaya konulmasıdır. Araştırmanın evrenini, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında, Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı faaliyet gösteren devlet okullarının ortaokul 7. sınıfında okuyan 560 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmaya ilişkin uygulamalar 2024-2025 eğitim-öğretim yılının Aralık ve Ocak ayları arasında gerçekleştirilmiştir. Afacan (2010) tarafından geliştirilen“Müzik Dersi Öz-Yeterlik Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilere göre, ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin müzik dersine yönelik öz-yeterlik algıları genel olarak orta-yüksek düzeydedir. Özellikle uygulama temelli boyutlarda, çalgı çalma, şarkı söyleme, müziksel yaratıcılık ve ezgi belleğine güven gibi alanlarda, öğrencilerin kendilerine olan güven düzeylerinin yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Cinsiyet, ailede müzikle ilgilenen birey varlığı, müzik etkinliklerine katılım, öğretmen türü, çalgı türü ve aile desteği gibi değişkenler öz-yeterlik algısını anlamlı biçimde etkilerken; ebeveyn mesleği, gelir düzeyi ve okul öncesi eğitim gibi dolaylı çevresel değişkenlerin etkisi sınırlı kalmıştır. Bandura'nın öz-yeterlik kuramı çerçevesinde değerlendirildiğinde, öğrencilerin müziksel öz-yeterlik düzeylerinin; doğrudan yaşantılar, sosyal modeller, sözel ikna ve başarı deneyimleri gibi çok boyutlu kaynaklardan etkilendiği anlaşılmaktadır. Bu bulgular, müzik eğitiminde uygulama temelli öğrenme süreçlerinin ve çevresel desteklerin öz-yeterlik gelişiminde kritik rol oynadığını ortaya koymaktadır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar ilgili literatür doğrultusunda yorumlanarak önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to determine the self-efficacy levels of 7th grade middle school students and to examine these levels in relation to various variables. The research was conducted using the relational survey model, which aims to reveal the relationships between variables as they exist. The study population consists of 560 students enrolled in the 7th grade of public middle schools affiliated with the Sivas Provincial Directorate of National Education during the 2024–2025 academic year. The research applications were carried out between December and January of the 2024–2025 academic year. The Music Lesson Self-Efficacy Scale developed by Afacan (2010) was used. According to the findings, students' self-efficacy perceptions regarding music lessons were generally at a moderate-to-high level. In particular, students demonstrated high levels of confidence in practice-based dimensions such as instrument playing, singing, musical creativity, and melodic memory. Variables such as gender, presence of musically involved family members, participation in musical activities, type of teacher, type of instrument, and family support significantly influenced self-efficacy perceptions, whereas indirect environmental variables such as parental occupation, income level, and preschool education had limited impact. Within the framework of Bandura's self-efficacy theory, students' musical self-efficacy levels were found to be influenced by multidimensional sources including enactive mastery experiences, social modeling, verbal persuasion, and performance accomplishments. These findings highlight the critical role of practice-based learning processes and environmental support in the development of self-efficacy in music education. The results obtained from the study were interpreted in line with the relevant literature, and recommendations were provided.