Ankara'da bir tavşancılık işletmesinde coccidiosisin epidemiyolojisi
Epidemiology of coccidiosis in a rabbitry in Ankara
- Tez No: 99466
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER KARAER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Coccidiosis, Eimeria türleri, Epidemiyoloji, Evcil tavşan, Oryctolagus cuniculus, Coccidiosis£)omestic rabbits, Eimeria spp, Epidemiology, Oryctolagus cuniculus
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
61 ÖZET Ankara'da Bir Tavşancılık İşletmesinde Coccîdiosis'm Epidemiyolojisi Bu çalışma Ekim 1997 - Ekim 1999 tarihleri arasında Ankara'da, Tarım Bakanlığına bağlı Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün Tavşan Kümesinde, tavşan coccidiosisimn bazı epidemiyolojik özelliklerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bunun için çalışmanın birinci yılında 15 erkek ve 15 dişi yavru tavşan ile 10 anaç tavşan barınaktan seçilmiş ve bunların haftalık 2 veya 3 defa olmak üzere dışkı muayeneleri yapılarak, coccidiosisin barınakta belirlenen tavşan gruplarındaki seyri takip edilmiştir. Bununla ilgili olarak bütün gruplarda başlangıç prevalansı % 100 olarak bulunmuştur. Haftalık olarak 1 yılda toplam, erkek yavru grubunda 1515, dişi yavru grubunda 1776 ve anaç grubu oluşturan tavşanlarda 1240 dışkı muayene edilmiştir. Bunlardan erkek yavruların % 26,9'unda, dişi yavruların % 27,1 'inde ve anaç grubunda ise % 23,1 'inde oocyst bulunduğu tespit edilmiştir. Dışkıdaki oocystlerin yoğunluk derecelerinin semikantitatif değerlendirilmesinde erkek yavru grubunda 407 dışkıdan 1 lO'unun, dişi yavru grubunda 482 dışkıdan 108'inin ve anaç grubunda 286 dışkıdan 41 'inin ++ ve üzerindeki yoğunlukta oocyst içerdikleri saptanmıştır. Semikantitatif değerlendirmede ++ ve üzerinde oocyst bulunan dışkıların bazılarından Eimeria türlerinin tespiti için inokulum hazırlanmış ve bu inokulumlardan Eimeria perforans, E.magna, E.coecicola türleri 3 gruba ait dışkı inokulumlarmda da bulunmuş, E.irresidua bu gruplardan anaç tavşanlarda tespit edilememiş, E.stiedai ise sadece erkek yavru grubunda saptanmıştır. Çalışma gruplarında coccidia enfeksiyonlarının 1, 2 veya 3 Eimeria türüyle gerçekleştiği tespit edilmiştir. Bu çalışmanın ikinci yılında birinci yılda belirlenen gruplarda ölen 7 tavşan ile ikinci yılda tavşan barınağı genelinde ölen 92 tavşanın nekropsi ve histopatolojik değerlendirmeleri gerçekleştirilmiştir. Buna göre birinci yılda ölen tavşanlardan 2'sinin, ikinci yılda ölen tavşanlardan ise 13'ünün coccidiosisden öldüğü tespit edilmiştir. Bu işletmede coccidiosisin önemli olduğu yapılan çalışmayla ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
62 SUMMARY Epidemiology of Coccidiosis in a Babbitry in Ankara This study was carried out on some characteristic of the epidemiology of rabbit Coccidiosis between October 1997 and October 1999 at the Rabbitry of the Poultry Research Institute of the Ministry of Agriculture in Ankara. During the first year of the study 15 buck and 15 doe kittens and 10 mother does were chosen from the rabbitry. Faecal examinations were carried out 2 or 3 times every week in order to observe the course of coccidiosis in the chosen rabbit groups in the rabbitry. According to the results of faecal examinations the prevalance at the beginning was determined as 100 %. During the first year of the study weekly faecal examinations were carried out on a total of 1515 faeces samples in the buck kitten group, 1776 in the doe kitten group and 1240 in the mother doe group. Oocytes were observed in the faecal examinations of 26,9 % of the buck kittens, 27,1 % of the doe kittens and 23,1 % of the mother doe group. According to the semiquantitive evaluation of the intensity degrees of oocytes in the feces samples, 110 of 407 samples in the buck kitten group, 108 of 482 samples in the doe kitten group and 41 of 286 samples in the mother group contained an oocyte intensity of the semiquantitive evaluation procedure, in order to identify the Eimeria species, inoculums were prepared from some of the feces samples. Among these inoculums Eimeria perf or arts, E.magna and E.coecicola were found in the three rabbits groups. E.irresidua was not found in the feces samples belonging to the mother doe group and E. stiedai was found only in the buck kitten group. The coccidia infections in the chosen groups were found to be caused by 1, 2 or 3 Eimeria species. During the second year of the study, necropsies and histopathologic examinations were carried out on 7 of the rabbits belonging to the chosen group that died in the first year and 92 rabbits belonging to the rabbitry that died in the second year. The death cause of two of the rabbits that died in the first year and 13 of the rabbits that died in the second year was found to be coccidiosis. The results of this study proved that coccidiosis was an important infection in this rabbitry.