Ankara ili Mamak ve Sincan çöplüklerinde sinek faunası
The Flies fauna at Mamak and Sincan garbage in Ankara
  1. Tez No: 99465
  2. Yazar: ŞÜKRAN GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZAFER KARAER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Veteriner Hekimliği, Biochemistry, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara Çöplük, Sinek. 48, Ankara, Garbage, Fly. 50
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
6. ÖZET Ankara İli Mamak ve Sincan Çöplüklerinde Sinek Faunası Bu araştırma, Nisan 1999-Kasım 1999 tarihleri arasında Ankara ilinin Mamak ve Sincan Çöplüklerinde sinek faunasının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma merkezlerinde çöpler üzerindeki ergin sinekler ve larvaları atrap ve elle topladıktan sonra içinde % 70'lik alkol bulunan ağzı kapatılabilen kavanozlar içerisinde, larvalar ise özel besi kavanozlarında laboratuara getirilmiştir. Kavanozların üstüne sineklerin, toplandığı çalışma merkezi, toplanma tarihi ve protokol numarası yazılmıştır. Laboratuvarda sineklerin tür identifikasyonları bilinen teşhis anahtarlarına göre yapılmıştır. Araştırma süresince 263 (% 58)'ü Mamak Çöplüğü'nden, 192 (% 42)'si Sincan Çöplüğü'nden olmak üzere toplam 455 olgun sinek toplanmıştır. Çalışma merkezlerinden toplanıp teşhis edilen sineklerin 280 (% 62)'inin Lucilia sericata, 97 (% 21)'sinin Calliphora erythrocephala, 29 (% 7)'unun Wohlfahrtia magnifica, 20 (% 4)'sinin L.cuphna, 20 (% 4)'sinin Sarcophaga haemorrhoidalis, 9 (% 2)'unun Musca domestica olduğu görülmüştür. Ayrıca bu sineklerin 286 (%63)'sının dişi, 169 (% 37)'unun erkek olduğu belirlenmiştir. Sincan Çöplüğü'nden toplanan larvalardan 46'sının L sericata larvası olduğu, bunlardan laboratuvar şartlarında 13 tanesinin pupa olarak, 3 tanesinin erkek olgun sinek, 2 tanesinin dişi olgun sinek olarak geliştiği gözlenmiştir. Bu larvalardan 28 tanesinin ise gelişemeyerek larva I, II ve III safhasında kaldıkları gözlenmiştir. Mamak Çöplüğü'nden toplanan 23 larvanın yine tamamının L 47sericata larvası olduğu, bunların 7 tanesinin pupa, 1'inin erkek olgun sinek, 14'ünün dişi olgun sinek olarak geliştiği, 1 tanesinin ise larva II döneminde gelişmeden kaldığı tespit edilmiştir. Yine çalışmada olgun sineklerin Nisan ayından itibaren görülmeye başladığı, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında aktif oldukları, Eylül ayından itibaren düşmeye başlayan bu oranın, Ekim ayı sonuna kadar devam ettiği, Kasım ve Mart ayları arasında ise hiç olgun sineğe rastlanmadığı saptanmıştır. Çalışma merkezlerinden en fazla sayıda toplanan L sericata'ya en yüksek oranda Mayıs ayında, bunu takiben ikinci sırada gelen C. erythrocephala'ya ise en yüksek oranda Haziran ayında rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
6. SUMMARY The Flies Fauna at Mamak and Sincan Garbage in Ankara. This research was performed in the garbages of Mamak and Sincan in Ankara. Flies and their larvae were collected by trap and hand. Then they were put in jams with 70 % alcohol. Some of the larvae were put into special nutrition jams and were investigated to observe their development in the laboratory conditions. The centers, date and protocol numbers of the research were written on the jams immediately and they were identified by diagnostic keys according to their morphological features. In this research 280 (62 %) Lucilia sericata, 97 (21 %) Calliphora erythrocephala, 29 (7 %) Wohlfahrtia magnifica, 20 (4 %) Lucilia cuprina, 20 (4 %) Sarcophaga haemorrhoidaiis, 9 (2 %) Musca domestica were collected and 286 (63 %) of them were female and 169 (37 %) male. During the research a total of 455 flies were collected and 263 (58 %) were collected from Mamak Garbage and 192 (42 %) from Sincan Garbage. The 46 larvae which were collected from Sincan Garbage in order to observe their development were identified as L sericata; 13 of them were observed to develop into adult male flies and 2 into adult female flies under laboratory conditions. 28 of these larvae didn't develop and they stayed in the stage of larva I, II and III. The 23 larvae collected from Mamak Garbage were L sericata; 7 of them developed into adult male flies and 14 of them developed into adult female flies; so 1 of them stayed in the stage of larva II. In this research adult flies were began to be observed in April; they were active in June, July and August; the number of flies started to decrease in September; this decrease continued at the same rate until October. Between November and March no flies were observed. L sericata which was the species collected at the highest level from the ressearch centers was observed at an 49increased rate in May while the second collected species C. erythrocephala was observed at an increased rate in June.