Türkiye'de Afrikalı öğrencilerin medya kullanımının kültürel uyum sürecine etkisi
The impact of media usage on the cultural adaptation process of African students in Turkey
- Tez No: 994868
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULHAMİT AVŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Türkiye'deki Afrikalı öğrenciler, kültürleşme, kültürel uyum ve medya, nicel analiz, African students, Türkiye, integration, the role of the media, quantitative analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medya ve İletişim Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de eğitim görmekte olan Afrikalı öğrencilerin medya kullanım pratiklerini ve bu pratiklerin kültürle uyum sürecine etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Küreselleşmenin etkisiyle giderek çeşitlenen göç hareketleri, Türkiye'yi Afrikalı öğrenciler için önemli bir eğitim merkezi haline getirmiştir. Bu bağlamda, farklı kültürel arka planlardan gelen öğrencilerin medya ile kurdukları ilişki, onların kimlik inşası, toplumsal aidiyet geliştirme biçimleri ve gündelik yaşam pratikleri açısından dikkate değer veriler sunmaktadır. Çalışmada nicel analiz yöntemi kullanılarak Afrikalı öğrencilerin televizyon, sosyal medya ve çevrim içi haber kaynaklarını nasıl kullandıkları; bu mecralardan edindikleri içerikleri nasıl yorumladıkları ve bu içeriklerin Türkiye'deki deneyimlerini nasıl şekillendirdiği araştırılmıştır. Araştırma bulguları, öğrencilerin medya tüketiminde hem kendi kültürel kimliklerini korumaya yönelik stratejiler geliştirdiklerini hem de Türkiye'nin kültürel ve toplumsal yapısına uyum sağlama çabası içinde olduklarını ortaya koymaktadır. Ayrıca, medyanın öğrenciler için yalnızca bir bilgi ve eğlence kaynağı değil, aynı zamanda sosyal bağlar kurma ve kültürlerarası iletişimi güçlendirme aracı olarak işlev gördüğü belirlenmiştir. Bu yönüyle çalışma, medya kullanımının göçmen öğrencilerin toplumsal entegrasyon süreçlerindeki rolünü tartışmaya açmakta ve gelecekte yapılacak araştırmalara ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the media use practices of African students studying in Turkey and the processes through which these practices are interpreted. Migratory movements, increasingly diversified under the influence of globalization, have made Turkey an important educational hub for African students. In this context, the relationship students from diverse cultural backgrounds establish with media provides significant data regarding their identity construction, ways of developing social belonging, and daily life practices. Using quantitative analysis, the study explored how African students use television, social media, and online news sources; how they interpret the content they receive from these outlets; and how this content shapes their experiences in Turkey. The research findings reveal that students develop strategies to preserve their cultural identities while also striving to adapt to Turkey's cultural and social structure in media consumption. Furthermore, it was determined that media serves not only as a source of information and entertainment for students, but also as a tool for establishing social bonds and strengthening intercultural communication. In this respect, the study opens up discussion about the role of media use in the social integration processes of immigrant students and sheds light on future research.