Şirket analizinde yönetim kontrol sisteminin rolünün bibliyometrik analizi
Bibliometric analysis of the role of management and control systems in company analysis
- Tez No: 994867
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEKİR KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Bankacılık, Finance, Banking
- Anahtar Kelimeler: Yönetim Kontrol Sistemleri, Bibliyometrik Analiz, Dengeli Skor Kartı (BSC), Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Dijitalleşme, KPI, Management Control Systems, Bibliometric Analysis, Balanced Scorecard (BSC), Corporate Social Responsibility, Digitalization, KPIs
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 2003-2023 yılları arasında yayımlanan yönetim kontrol sistemi literatürünün bibliyometrik analizine dayanmaktadır. Bu araştırma, kontrollerin resmiyet/gayriresmilik tamamlayıcılığının rolünü ve bunların etkinliğinin kültürel bağlama göre önemli ölçüde değiştiğini vurgulamaktadır. Bunu hem uluslararası çalışmalar hem de Türkiye özelinde gerçekleştirmektedir. VOSviewer gibi bibliyometrik araçlar, aktörlerin, iş birliklerinin ve dijitalleşme, kurumsal sosyal sorumluluk ve performans göstergeleri (KPI) gibi merkezi temaların haritalanmasını sağlar. Bibliyometrik kanıtlar, YKS tasarımları ile daha yüksek organizasyonel performans arasında bir bağlantı olduğu konusunda akademik çevrelerde giderek artan bir fikir birliği olduğunu göstermektedir; ancak bu çalışma nedensel etkileri test etmemektedir. Araştırma ayrıca dijital gelişim konusunu ve organizasyon için yapay zekâ çözümleri ve gerçek zamanlı raporlama sistemlerine artan ilgiyi vurgulamaktadır. Son olarak, kontrol sistemlerine sosyal, çevresel ve etik boyutların daha fazla entegre edilmesi gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is based on a bibliometric analysis of management control system literature published between 2003 and 2023. This research highlights the role of the complementarity of formal/informal controls and how their effectiveness varies significantly depending on the cultural context. It does this through both international studies and Turkey itself. Bibliometric tools such as VOSviewer enable the mapping of actors, collaborations, and central themes such as digitalization, corporate social responsibility, and key performance indicators (KPIs). The bibliometric evidence indicates a growing scholarly consensus linking MCS designs with higher organizational performance; however, this study does not test causal effects. The research also highlights the issue of digital development and the growing interest in artificial intelligence solutions and real-time reporting systems for organizations. Finally, it underscores the need to integrate social, environmental, and ethical dimensions more fully into control systems.