Kafes kuşlarında enterokok izolasyonu ve antibiyotik direnç profillerinin belirlenmesi
Isolation of enterococcus in cage birds and determination of antibiotic resistance profiles
- Tez No: 994972
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL METİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Antibiyotik dirençliliği, Avcı kuşları, Gram pozitif bakteriler, Kontrol örnekleri, Türkiye, Birds of prey, Gram positive bacteria, Control comparison, Türkiye
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Mikrobiyolojisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Veterinerlik Mikrobiyolojisi Bilim Dalı
Özet
Entrokoklar, kanatlı hayvanların sindirim sisteminde yaygın olarak bulunur ve çoklu ilaca direnç geliştirme ile virülans genleri taşıma kabiliyetleri nedeniyle hem hayvan hem de insan sağlığı için önemli bir tehdit oluşturur. Bu çalışmada, İstanbul ilinin farklı bölgelerin de bakılan kafes kuşlarından gaita örnekleri toplanarak Enterococcus izolasyon ve identifikasyonunun yapılması, elde edilen Enterococcus türlerinin fenotipik ve genotipik antibiyotik direnç profillerinin belirlenmesi ve virulans genlerinin araştırılması amaçlandı. Eylül 2024 – Aralık 2025 tarihleri arasında kafes kuşlarında toplam 100 gaita örneği toplandı. Örnekler İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Laboratuvarı'na soğuk zincirde ulaştırıldı. Kültürü yapılan 100 gaita örneğinin 66'sında üreme görüldü ve toplamda 71 izolat elde edildi. İzolatların 43'ünün E. faecalis, 17 sinin E. faecium, 6'sının E. gallinarum ve 5 izolatın E. hirae olduğu belirlendi. Fenotipik olarak ampisilin, vankomisin, teikoplanin, kloramfenikol, siprofloksasin, eritromisin, enrofloksasin, tilosin, linkomisin/spektinomid, tetrasiklin, streptomisin, gentamisin, kanamisin ve klindamisine karşı sırasıyla %5,63, %18,31, %23,94, %29,58, %33,80, %39,44, %49,30, %50,70, %57,75, %67,61, %78,87, %78,87, %92,96 ve %92,96 oranında antibiyotik direnci belirlendi. Bu izolatların 69'unda çoklu antibiyotik direnci belirlendi. İzolatlarda %4 oranında vanB antibiyotik direnç geni belirlenirken, vanA, vanC1, vanC2/3 ve vanD genlerini taşımadığı saptandı. Makrolid genlerinden ermA %4, ermB %25 oranında ve tetrasiklin genlerinden tetM %23, tetL %27 oranında belirlendi. Virülans genlerinden gelE %78,9, ace %60,5 ve hyl %21,1 oranında pozitiflik gösterirken, esp, agg ve cylA genleri açısından negatif oldukları belirlendi. Sonuç olarak, İstanbul'daki kafes kuşlarının çoklu ilaca dirençli Entrokoklar bakterileri için önemli bir rezervuar olduğunu, zoonotik risk taşıdığını ve bölgedeki antibiyotik direncinin izlenmesi ile önleyici stratejilerin geliştirilmesi gerektiği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Enterococci are commonly found in the gastrointestinal tract of poultry and represent a significant threat to both animal and human health due to their ability to develop multidrug resistance and to harbor virulence genes. This study aimed to isolate and identify Enterococcus spp. from fecal samples collected from cage birds kept in different regions of Istanbul, to determine the phenotypic and genotypic antimicrobial resistance profiles of the obtained Enterococcus species, and to investigate the presence of virulence genes. Between September 2024 and December 2025, a total of 100 fecal samples were collected from cage birds. The samples were transported to the Microbiology Laboratory of the Faculty of Veterinary Medicine, Istanbul University-Cerrahpaşa, under cold chain conditions. Bacterial growth was observed in 66 of the 100 cultured fecal samples, yielding a total of 71 isolates. Of these isolates, 43 were identified as Enterococcus faecalis, 17 as Enterococcus faecium, 6 as Enterococcus gallinarum, and 5 as Enterococcus hirae. Phenotypic antimicrobial resistance rates against ampicillin, vancomycin, teicoplanin, chloramphenicol, ciprofloxacin, erythromycin, enrofloxacin, tylosin, lincomycin/spectinomycin, tetracycline, streptomycin, gentamicin, kanamycin, and clindamycin were determined as 5.63%, 18.31%, 23.94%, 29.58%, 33.80%, 39.44%, 49.30%, 50.70%, 57.75%, 67.61%, 78.87%, 78.87%, 92.96%, and 92.96%, respectively. Multidrug resistance was detected in 69 of the isolates. The vanB resistance gene was detected in 4% of the isolates, whereas vanA, vanC1, vanC2/3, and vanD genes were not detected. Among macrolide resistance genes, ermA was identified in 4% and ermB in 25% of the isolates, while among tetracycline resistance genes, tetM and tetL were detected in 23% and 27% of the isolates, respectively. Regarding virulence genes, gelE, ace, and hyl showed positivity rates of 78.9%, 60.5%, and 21.1%, respectively, whereas esp, agg, and cylA genes were not detected. In conclusion, cage birds in Istanbul were found to constitute an important reservoir for multidrug-resistant Enterococcus bacteria, posing a potential zoonotic risk. These findings highlight the necessity of monitoring antimicrobial resistance in the region and developing appropriate preventive strategies.