Üsküdar'da kadın vakıfları (1717-1727)
Women's foundations in Uskudar (1717-1727)
- Tez No: 995068
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ PARLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Üsküdar, Kadın, Vakıf, Lale Devri, Uskudar, Women, Waqf, Tulip Era
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 1717-1727 yılları arasında Üsküdar'da vakıf kuran kadınları ve onların inşa ettikleri vakıfları incelemektedir. Araştırmanın temelini birincil olarak arşiv kaynakları oluşturmaktadır. Çalışmada, yeni kurulan vakıfların oluşumu ve işlevi arasındaki ilişkiler analiz edilerek kadınların hayırseverlik anlayışları ve toplumsal ilişkileri aydınlatılmaktadır. Çalışmanın bir diğer odağını ise belirtilen dönemde faaliyetini sürdüren, özellikle hanedan mensuplarına ait eski tarihli kadın vakıfları oluşturmaktadır. Söz konusu vakıfların şehrin fizikî ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamadaki rolü ile Üsküdar'ın ekonomik ve kültürel yapısına olan etkileri de ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines women who established foundations in Uskudar between 1717 and 1727 and the foundations they built. The research is primarily based on archival sources. The study analyzes the relationship between the formation and function of newly established foundations, shedding light on women's understanding of philanthropy and their social relationships. Another focus of the study is the older women's foundations, particularly those belonging to members of the ruling dynasty, which were active during the specified period. The role of these foundations in meeting the city's physical and social needs, as well as their impact on Uskudar's economic and cultural structure, is also revealed.